"Nepaliaujamai augantis žuvusių irakiečių skaičius - tai šešėlinė sprendimo pradėti karą Irake kaina", - pareiškė vienas iš pranešimo autorių profesorius Johnas Sloboda. Tyrimą rengė organizacijos "Iraq Body Count" ir "Oxford Research Group", kuriose dirba taikos aktyvistai ir akademinio sluoksnio atstovai.

"Dosjė apie 2003-2005 metais žuvusius civilius irakiečius" sako, kad per dvejus operacijos metus už 37 procentus visų ne per karo veiksmus žuvusių asmenų atsakingos JAV vadovaujamos koalicinės pajėgos. Dauguma iš minėto skaičiaus civilių žmonių žuvo per invazijos fazę, kuri baigėsi 2003-iųjų gegužės 1 dieną. Sukilėliai atsakingi už 9 procentus visų žuvusių taikių žmonių mirčių, o po invazijos veiklą pradėjusios nusikalstamos grupuotės - už 36 procentus.

Dosjė pažymima, kad antraisiais operacijos Irake metais žuvo dvigubai daugiau civilių gyventojų nei pirmaisiais. Beveik 50 procentų iš 24 tūkst. 865 užregistruotų mirčių tenka moterims ir vaikams, o beveik pusė visų civilių gyventojų žuvo Bagdade. Daugiau nei 50 procentų visų žuvusių civilių mirė per įvairius sprogimus.

"Nuo 2003 metų kovo vidutiniškai per dieną žuvo po 36 taikius gyventojus", - sakė profesorius J. Sloboda.

Sužeistų civilių irakiečių skaičius siekia mažiausiai 42 tūkst. 500.

Oficialiais duomenimis, Irake žuvo 1 tūkst. 700 JAV karių.