Pentagono pranešime sakoma, kad V. Zelenskio kreipimasis į Nacionalinės gynybos universitetą Vašingtone numatytas 12 val. vietos (19 val. Lietuvos) laiku po JAV gynybos sekretoriaus Lloydo Austino įžangos.

Savaitgalį V. Zelenskis viešėjo Argentinoje, o antradienį jis Baltuosiuose rūmuose turi susitikti su prezidentu J. Bidenu, taip pat su Kongreso lyderiais, įskaitant neseniai išrinktą Atstovų rūmų respublikonų lyderį, ten partijos kraštutinių dešiniųjų nuotaikos Ukrainos atžvilgiu smarkiai pasikeitė jos nenaudai.

Baltųjų rūmų spaudos sekretorė Karine Jean-Pierre sakė, kad V. Zelenskio vizitas „pabrėš nepajudinamą Jungtinių Valstijų įsipareigojimą“ Ukrainai, vasario mėnesį prasidės tretieji jos kovos su plataus masto Rusijos invazija metai.

Per kruviną karą Ukraina patyrė didžiulius nuostolius, milijonai žmonių buvo išvaryti iš savo namų, Ukrainos pajėgos labai priklausomos nuo JAV vadovaujamos šalių koalicijos, tiekiančios dešimtis milijardų dolerių amunicijos, ginklų ir ekonominės bei socialinės pagalbos. Dabar gresia, kad JAV pagalbos srautas, kurį J. Bidenas apibūdino kaip demokratinio pasaulio ir prezidento Vladimiro Putino agresyvios autokratijos egzistencinės kovos dalį, išseks.

Respublikonų senatoriai praėjusią savaitę blokavo Baltųjų rūmų prašymą skirti 106 mlrd. JAV dolerių skubios pagalbos pirmiausia Ukrainai ir Izraeliui. Konservatoriai pareiškė, kad atsisakys paketo artimoms užsienio sąjungininkėms, jei demokratai ir Baltieji rūmai nesutiks su plataus masto imigracijos reformomis, nukreiptomis į saugumą prie politiškai opios JAV ir Meksikos sienos.

Žvelgiant plačiau, dešiniojo sparno respublikonai, vadovaujami per rinkimus 2024 m. prezidento posto sieksiančio Donaldo Trumpo, ryžtingai nusiteikę prieš Ukrainos reikalą. „Amerikos interesas yra sutikti, kad Ukraina turės perleisti dalį teritorijos rusams, o mes turime užbaigti karą“, – sekmadienį sakė artimas D. Trumpo sąjungininkas senatorius J. D Vance'as. Jis „absurdiškais“ pavadino Baltųjų rūmų perspėjimus, kad leidus Rusijai laimėti Ukrainoje, kitos būtų Rytų Europos šalys, įskaitant NATO nares. Jis perspėjo nesuteikti Ukrainai „tuščio čekio“. „Turite aiškiai išdėstyti, koks yra siekis. Ką pavyks pasiekti su 61 mlrd. JAV dolerių, ko nepavyko su 100 mlrd. JSAV dolerių?“, – klausė J. D. Vance‘as.

V. Zelenskis turi susitikti ne tik su J. Bidenu, bet ir kreiptis į senatorius bei susitikti su Atstovų rūmų pirmininku Mike'u Johnsonu.