„Nepaisant plataus tarptautinės bendruomenės pasmerkimo ir taikomų ekonominių sankcijų, Rusija užsiima destabilizuojančia ir piktybine veikla visame pasaulyje, ir daug tos veiklos vyksta netoli namų (Europoje)“, – pabrėžė jis ir išvardijo standartinį kaltinimų Rusijai sąrašą.

Maskva, pasak T. D. Wolterso, bando bauginti, susilpninti ir suskaldyti JAV sąjungininkes ir partneres.

„Rusija išlieka ilgalaike egzistencine grėsme JAV ir mūsų sąjungininkams Europoje“, – dar kartą pažymėjo generolas.

Todas Woltersas

Tuo pačiu T. D. Woltersas pareiškė manąs, kad Rusija ir Kinija toliau militarizuoja Arkties regioną.

Šią savaitę JAV dienraštis „The Washington Post“, remdamasis šaltiniais, pranešė, kad JAV prezidento Joe Bideno administracija ruošia sankcijas ir daug kitų priemonių Rusijai dėl įvykdytos didelio masto kibernetinės atakos prieš JAV valdžios ir bendrovių kompiuterių tinklus, taip pat dėl Rusijos opozicijos veikėjo Aleksejaus Navalno situacijos.

Laikraštis, cituodamas pareigūnus, iš kurių keli kalbėjo anonimiškai dėl šio klausimo jautrumo, skelbia, kad „pareigūnai taip pat kuria apsaugos priemones, jog Rusijai ir kitiems prityrusiems priešams būtų sunkiau sukelti pavojų federalinio ir privataus sektorių tinklams“.

Tačiau, kaip teigia pareigūnai, „šių įvairių priemonių tikslas yra perduoti platesnę žinią, kad Kremlius daug metų naudojosi kibernetinėmis priemonėmis, jog įvykdytų daug įvairių veiksmų, priešiškų JAV ir jos sąjungininkių interesams“.

Praėjusį penktadienį kalbėdamas virtualioje Miuncheno saugumo konferencijoje JAV prezidentas J. Bidenas pavadino Rusiją grėsme Vakarų demokratijoms.

„Kremlius puola mūsų demokratijas ir institucijas“, – sakė jis.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas nori susilpninti Europos projektus ir pakirsti transatlantinę partnerystę, kalbėjo J. Bidenas.

Kartu JAV lyderis įspėjo negrįžti į „blokų pasaulį, kaip per Šaltąjį karą“. Ir Europoje, ir Jungtinėse Valstijoje demokratinė pažanga puolama, pabrėžė J. Bidenas.

Vakarų uždavinys esą yra įrodyti, „kad mūsų modelis nėra istorijos reliktas“. Konkurencija su Kinija intensyvės, prognozavo JAV lyderis.

„Mes galime laimėti šias lenktynes dėl ateities“, – pridūrė jis. J. Bidenas kritikavo ir „destabilizuojančią“ Irano veiklą Artimuosiuose Rytuose ir Persijos įlankos regione.

Jo vyriausybė esą pasirengusi vėl dalyvauti derybose JT Saugumo Taryboje dėl Irano branduolinės programos. Vašingtonas šiuo klausimu „bendradarbiaus su savo Europos ir kitais partneriais“, – patvirtino J. Bidenas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1172)