JAV, pasak jo, „ėmėsi veiksmų, kad būtų apribota baliono galimybė rinkti informaciją“. Pastangos esą „neabejotinai prie to prisidėjo“, teigė atstovas, tačiau detaliau nieko nekomentavo.

Kelias dienas trukęs kinų baliono skrydis virš JAV metų pradžioje padidino įtampą tarp Vašingtono ir Pekino. Amerikiečių naikintuvas galiausiai balioną numušė virš JAV rytinės pakrantės. JAV duomenimis, tai buvo kinų šnipinėjimo balionas. Pekinas tai neigė ir tikino, kad tai civilinis balionas, skirtas meteorologiniams tikslams, kuris nukrypo nuo kurso.

Vienas JAV pareigūnas tuomet sakė, kad balionas buvo su keliomis antenomis. Jame esą buvo „sumontuotos saulės baterijos, kurios buvo pakankamai didelės, kad galėtų gaminti reikiamą energiją keliems aktyviems žvalgybos duomenų jutikliams veikti“.

Prieš JAV valstybės sekretoriaus Antony‘io Blinkeno kelionę į Kiniją anksčiau šį mėnesį prezidentas Joe Bidenas sumenkino baliono incidentą, pareikšdamas: „Nemanau, kad (Kinijos) vadovybė žinojo, kur balionas buvo, kas jame buvo ir kas vyko“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją