Buvusios šaltojo karo sąjungininkės Kinija ir Rusija pastaraisiais metais itin suartėjo, siekdamos sukurti atsvarą pasauliniam JAV dominavimui, ir praeityje audringus savo santykius dabar vadina „be ribų“.

„Strategiškai vadovaujant prezidentui Xi Jinpingui ir prezidentui (Vladimirui) Putinui, abiejų šalių santykiai visada plėtojosi teisingu keliu“, – pirmadienį Komunistų partijos užsienio reikalų vadovas Yang Jiechi sakė Rusijos ambasadoriui Kinijoje Andrejui Denisovui.

Pasak užsienio reikalų ministerijos, Yang Jiechi sakė, kad Kinija „nori bendradarbiauti su Rusija, stiprindama aukšto lygio strateginio abiejų šalių bendradarbiavimo dvasią, gindama bendrus abiejų šalių interesus ir skatindama tarptautinės tvarkos plėtrą teisingesne ir racionalesne kryptimi“. Atsakydamas A. Denisovas gyrė dvišalių santykių „vaisingus rezultatus“, sakoma pranešime.

Rusija siekia stiprinti ryšius su Azijos šalimis, ypač Kinija, patirdama precedento neturinčias Vakarų sankcijas dėl invazijos į Ukrainą. Pekinas nepasmerkė Maskvos intervencijos ir suteikė diplomatinę priedangą, kritikuodamas Vakarų sankcijas bei ginklų pardavimą Kyjivui, tai didina įtampą tarp Kinijos ir Vakarų.

V. Putinas ir Xi Jinpingas šią savaitę susitiks Uzbekistane, regioninio viršūnių susitikimo kuluaruose. Praėjusią savaitę aukščiausias Pekino įstatymų leidėjas Li Zhanshu tapo aukščiausio rango Komunistų partijos politiku, keliavusiu į Rusiją po Maskvos įsiveržimo į Ukrainą. Per vizitą Li Zhanshu gyrė „precedento neturinčio lygio“ Maskvos ir Pekino pasitikėjimą ir bendradarbiavimą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)