Honkongo ir Makau reikalų biuro direktoriaus pavaduotojo Zhang Xiaomingo komentaras apie priimamą įstatymą yra išsamiausias iš visų Pekino aukšto rango partinių pareigūnų pasisakymų, padarytų po to, kai praėjusį mėnesį Kinija paskelbė apie savo planus priimti kontroversišką įstatymą, numatantį bausmes už kurstymą maištauti, ardomąją veiklą, terorizmą ir draudžiantį užsienio kišimąsi.

Zhang Xiaomingo pasisakymas nuskambėjo miestui rytoj minėsiant neramių septynis mėnesius trukusių protestų pradžios metines. Šie protestai tapo rimčiausiu iššūkiu Pekino valdymui nuo 1997 metų, kai Didžioji Britanija grąžino Honkongą Kinijai.

„Įsigaliojęs šis įstatymas bus tartum antivirusinės programos instaliavimas Honkonge, principas „viena šalis, dvi sistemos“ veiks saugiau, sklandžiau ir tvariau“, – sakė Zhang Xiaomingas, kalbėdamas apie daugiau autonomijos ir laisvių Honkongui suteikiantį modelį.

Tuo metu oponentai būgštauja, kad šis teisės aktas bus naudojamas slopinti kitokią nuomonę, kaip tai vyksta autoritarinio režimo valdomoje žemyninėje Kinijoje, ir panaikins plačią miesto autonomiją, kuri turi būti užtikrinta iki 2047 metų.

Savo kalboje Zhang Xiaomingas pakartojo ankstesnius Pekino pareiškimus, esą šis įstatymas palies „itin mažą skaičių žmonių“.

„Opozicinės stovyklos separatistai radikalai centrinės vyriausybės susivaldymą ir pakantumą laiko silpnumu ir bailumu, – sakė jis. – Jie nuėjo per toli.“

Pernai masinius antivyriausybinius protestus sukėlė vėliau atšauktas siūlymas leisti išduoti įtariamuosius žemyninei Kinijai. Daugelis honkongiečių nerimavo, kad tokiu atveju miesto piliečiai taptų priklausomi nuo neskaidrios Kinijos teisingumo sistemos.

Tačiau Pekinas šį judėjimą apibūdino kaip užsienio valstybių surengtą sąmokslą, kuriuo siekiama destabilizuoti žemyninę Kiniją.

„Opozicijos stovykla... nori paversti Honkongą nepriklausomu arba pusiau priklausomu politiniu vienetu, išorinių jėgų placdarmu, kad jos galėtų priešintis Kinijai ir Kinijos komunistinei partijai, ir šachmatų figūra, kurią išorinės jėgos galėtų naudoti Kinijai kontroliuoti“, – kalbėjo Zhang Xiaomingas.

Pernai vykstant protestams Zhang Xiaomingas ir valstybinė žiniasklaida iš pradžių skelbė, kad neramumus galėjo išprovokuoti tokios problemos kaip būstų trūkumas ir augančios gyventojų išlaidos pragyvenimui.

Tačiau pastaraisiais mėnesiais Honkongo politinę krizę Pekinas vaizduoja kaip grėsmę nacionaliniam saugumui.

„Mano nuomone, pagrindinė problema Honkonge yra ne ekonominė problema, ne su būstu ir nedarbu susijusi pragyvenimo problema... tai yra politinė problema“, – sakė Zhang Xiaomingas.

Kinijos marionetinis parlamentas jau pritarė planui priimti naują nacionalinio saugumo įstatymą Honkongui. Šis įstatymas taip pat leis Kinijos saugumo tarnyboms oficialiai pradėti veiklą Honkonge – pirmą kartą miesto istorijoje.

Tačiau Zhang Xiaomingas atmetė „gandus“, kad jos gali vykdyti suėmimus ir siųsti įtariamuosius į žemyninę Kiniją.

„Nacionalinio saugumo organizacijoms privaloma griežtai laikytis įstatymų, kai jos nagrinėja bylas žemyninėje Kinijoje, tai kaip gi jos galėtų būti nevaržomos Honkonge?“ – stebėjosi jis.