Amerikiečių gynybos pareigūnų teigimu, du rusų reaktyviniai lėktuvai „Su-25“ kelis kartus kirto vadinamąją nekonfliktavimo liniją, tada amerikiečių naikintuvai paleido įspėjamųjų šviesos signalų.

Vieno pareigūno žodžiais, kelias minutes trukusiame susidūrime dalyvavo ir rusų naikintuvas „Su-35“.

Jo teigimu, koalicijos karininkai paskambino rusų karo pareigūnams karštąja linija ir pranešė apie incidentą.

Vėliau JAV karinių oro pajėgų centrinė vadovybė, atsakinga už oro operacijas virš Sirijos, patvirtino CNN, kad toks incidentas iš tiesų buvo. Kirtusiems vadinamąją nekonfliktavimo liniją rusų „Su-25“ lėktuvams kelią užstojo du amerikiečių „F-22A“, saugantys iš oro sausumos pajėgas, vykdančias karines operacijas prieš IS“, – teigė JAV karinių oro pajėgų centrinės vadovybės atstovas spaudai pulkininkas leitenantas Damienas Pickartas.

Jo teigimu, „siekdami paskatinti „Su25“ palikti mūsų nekonfliktavimo oro erdvę“, „F-22“ atliko kelis manevrus – paleido įspėjamųjų šviesos signalų arti rusų lėktuvų ir kelis kartus ragino pilotus palikti teritoriją.

D. Pickartas apkaltino rusų pilotus pavojingais manevrais susidūrimo metu. „Vienas „Su-25“ priskrido taip arti „F-22A“, kad šiam teko agresyviai manevruoti, siekiant išvengti susidūrimo ore, – sakė jis ir pridūrė, kad incidento metu „rusų „Su-35“ perskrido per upę, o jam iš paskos skrido vienas (amerikiečių) „F-22A“.

D. Pickarto teigimu, susidūrimas truko apie 40 min., paskui rusų lėktuvai nuskrido į vakarinį upės krantą. Po jo karininkai iš JAV vadovaujamos koalicijos paskambino rusų karo pareigūnams karštąja linija, kad patikslintų situaciją ir „išvengtų strateginės klaidos“.

Da Nange (Vietname) vykusioje Azijos ir Ramiojo vandenyno šalių ekonominio bendradarbiavimo (APEC) šalių konferencijoje JAV prezidentas Donaldas Trumpas ir Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas bendrame pranešime žadėjo toliau dėti pastangas, kad būtų išspręstas konfliktas.

Pranešime rašyta, kad D. Trumpas ir V. Putinas susitarė remti komunikaciją tarp karo pareigūnų, taip siekiant užtikrinti saugumą tiek JAV, tiek Rusijos pajėgoms ir garantuoti, kad tarp partnerių karinių pajėgų, kovojančių prieš IS, nekiltų konfliktų.

D. Pickartas pabrėžė, kad Rusija kelis kartus pažeidė susitarimą. „Esame čia ne tam, kad kovotume su rusais ir sirais, mūsų tikslas – įveikti IS. O jei kas nors kels grėsmę koalicijai ar draugiškoms partnerių karinėms pajėgoms ore ar sausumoje, mes jas ginsime“, – sakė jis.

Rusija perėmimą neigia

Rusijos gynybos ministerija ketvirtadienį paneigė pranešimus, kad amerikiečių naikintuvai Sirijoje perėmė du rusų karo lėktuvus.

„Kai kurios amerikiečių ir britų žiniasklaidos priemonės eilinį kartą bando pageidaujamą dalyką pavaizduoti kaip tikrą“, – sakė ministerijos atstovas.

Rusų kariškių duomenimis, gruodžio 13 dieną du rusų šturmo lėktuvai Su-25, skrisdami 3 300 m aukštyje lydėjo humanitarinę automobilių koloną Majadino rajone vakariniame Eufrato upės krante.

„Iš rytinio upės kranto pusės prie jų prisiartino amerikiečių naikintuvas F-22. Šaudydamas šilumines klaidinančias priemones F-22 trukdė dviem rusų Su-25“, – sakė Rusijos gynybos ministerijos atstovas.

„10 tūkst. m aukštyje dengimo iš oro užduotį vykdęs rusų naikintuvas Su-35 ryžtingai priskrido prie F-22 iš galo, o tada amerikiečių naikintuvas paliko rajoną“, – pridūrė atstovas.