Bylą nagrinėja tas pats Chamovnikų teismas Maskvoje, kurio teisėjas 2010 metų gruodį paskelbė nuosprendį ir antroje su „Jukos“ susijusioje byloje. Todėl M. Chodorkovskis detaliai papasakoja apie kalinimo sąlygas, kelionę į teismą ir sėdėjimą „akvariume“ teismo proceso metu. Buvęs verslininkas prisiminė, jog teismo salėje esantis „akvariumas“ teisiamiems Nr. 7 buvo pagamintas specialiai jam ir Platonui Lebedevui, kai Europos žmogaus teisių teismas Strasbūre pripažino, jog teisiamųjų laikymas už grotų prieštarauja Žmogaus teisių konvencijai.

„Tai paprasčiausias pasityčiojimas iš žmonių, išdrįsusių kreiptis į Europos žmogaus teisių teismą: na, tai sakote, kad narvas iš grotų – blogai? Tai štai jums narvas iš stiklo, „stiklinė“ su anga pokalbiams su advokatais, pro kurią susikalbėti praktiškai neįmanoma“, - su aiškiai juntama nuoskauda rašo M. Chodorkovskis. Anot jo, vasarą sėdėti minėtame stiklainyje labai nemalonu- ten karšta ir tvanku, nes salėje įrengta oro kondicionavimo sistema „akvariumo“ paprasčiausiai nepasiekia.

Žeminantys apieškojimai ir pasišlykštėjimą keliantis maistas

M. Chodorkovskis teigia, jog ne tik pats buvimas teismo salėje, bet ir kelias iki jos prilygsta rimtam išbandymui. Teisiamieji pakeliami gerokai prieš pusryčius, tuomet kelias valandas tenka laukti ankštoje patalpoje, kol išveš. Kelionė į teismą per rytines transporto spūstis užtrunka ne mažiau 2-3 valandų. Be to, teisiamųjų laukia mažiausi keturi žeminantys apieškojimai – du atliekami prieš prasidedant kelionei, o kitus du atlieka apsauga. Taip, dar neprasidėjus teismui, teisiamiesiems pareigūnai suorganizuoja šešias valandas trunkantį pasityčiojimą.

Teismo salėje, kaip prisimena M. Chodorkovskis, laukia jau minėtąsias „akvariumas“, kuriame sėdint būtina adekvačiai reaguoti į aplinką, detaliai sekti liudytojų parodymus.

M. Chodorkovskis negalėjo nepaminėti ir maisto, kurį teisiamiesiems užtikrina valdžia. Priminsime, jog „Pussy Riot“ merginų teisme jų advokatai ne kartą skundėsi, jog merginos negauna maisto, jos neturi laiko poilsiui, miegui, negali tinkamai pasirengti teismui. Advokatai tvirtina, jog teisiamosioms niekada nesudaromos sąlygos spėti pusryčių ir vakarienės, jos priverstos misti tik sausu maistu.

M. Chodorkovskis papasakojo apie sauso maisto davinio sudėtį. „Sausi makaronai, sausa košė. Benamiams skirti maisto daviniai žymiai geresni. Kol makaronus pasigamini – 20 minučių pertrauka baigiasi. Jeigu žmogus turi problemų su inkstais, toks maistas prilygsta žmogžudystei“, - rašo buvęs „Jukos“ vadovas, tokio maisto atsisakęs jau antrąją bylos nagrinėjimo savaitę.