„Mansouras jau kuris laikas buvo atidžiai stebimas, ... kol buvo nusitaikyta į jį ir kitus kovotojus automobilyje ... Beludžistane“, – sakoma Nacionalinės saugumo direkcijos pareiškime, kuriame taip pat nurodoma, kad jis buvo nukautas šeštadienį 15 val. 45 minutės.

Beludžistanas yra provincija Pakistano pietvakariuose.

„Ataka buvo surengta pagrindiniame kelyje, jam esant savo automobilyje“, – sakoma žvalgybos agentūros pareiškime, kuriame minimi ir „kiti“ kovotojai, bet daugiau detalių apie juos nepateikiama.

Anksčiau vienas Talibano aukšto rango vadas AP sakė, kad A. Mansouras buvo nukautas Noškio rajone netoli Afganistano ir Pakistano sienos.

JAV pareigūnai šeštadienį nurodė, kad A. Mansouras buvo „tikėtinai nukautas“ netoli Afganistano sienos į pietvakarius nuo Ahmad Valo miesto per oro smūgį, kurį sankcionavo prezidentas Barackas Obama.

Pranešimai apie Talibano lyderių žūtį dažnai nepasitvirtina, o apie patį A.Mansourą irgi buvo pasklidę gandai, kad jis žuvo gruodžio mėnesį.

Savo ruožtu aukšto rango Baltųjų rūmų pareigūnas nurodė, kad Jungtinės Valstijos netrukus po surengto smūgio informavo apie oro reidą ir Pakistaną, ir Afganistaną.

„Nesame tikri, ar kažkas tikrai blogai“

Du Pakistano žvalgybos pareigūnai AFP sakė, kad iš bepiločių lėktuvų buvo smogta automobiliui „Toyota Corolla“, netoli Kvetos miesto ir kad žuvo du žmonės, kurių kūnai apdegė neatpažįstamai.

Jie nepatvirtino, ar tarp jų yra A. Mansouras, bet sakė, kad palaikai buvo nuvežti į ligoninę Kvetoje.

Kvetos Šuros – Talibano vadovų tarybos – narys, kuris nenorėjo skelbti savo pavardės, AFP sakė, kad A. Mansouras nuo šeštadienio vakaro nebepasiekiamas jo mobiliuoju telefonu.

„Nesame tikri, ar kažkas tikrai blogai, ar jis tyčia išjungė savo telefoną baimindamasis atakos“, – sakė jis.

A. Mansouras pernai liepą, paaiškėjus, kad grupuotės įkūrėjas mula Omaras jau dveji metai kaip miręs, buvo oficialiai paskirtas Talibano vadovu.

Jo vadovaujamas Talibanas pasiekė įspūdingų karinių pergalių, kurios padėjo įtvirtinti jo, kaip vado, autoritetą.

Pernai rugsėjį Talibanas buvo trumpam užėmęs strateginę reikšmę turintį Kundūzą šalies šiaurėje ir tai buvo įspūdingiausia jų pergalė per 14 metų. Talibai taip pat kontroliuoja beveik visą pietinę Hilmendo provinciją, kur gaminama daug opijaus.

„Priešinosi taikos deryboms“

„Mansouras kėlė ... realią grėsmę JAV kariams, civiliams afganams ir afganų saugumo pajėgoms“, – sekmadienį lankydamasis Mianmare sakė JAV diplomatijos vadovas Johnas Kerry, kuris pridūrė, kad „jis taip pat tiesiogiai priešinosi taikos deryboms“.

Tačiau kol kas negalvojama, kad numanoma A. Mansouro žūtis priartins Talibaną prie taikos derybų. Tai gali paskatinti juos demonstruoti, kad jie vis dar gali tęsti agresyvią kovą, sako stebėtojai.

„Karas vyko taip ilgai, Talibanas turi tiek daug lyderių ir tiek daug pajėgumų funkcionuoti vietos lygiu net ir be stipraus centrinio vadovavimo, kad mums būtų labai patartina daug nesitikėti“, – sakė Michaelas O'Hanlonas iš strateginių tyrimų centro „Brookings Institution“.

Minima bepiločių ataka buvo įvykdyta vos kelios dienos po to, kai JAV, Kinijos, Pakistano ir Afganistano atstovai surengė dar vieną derybų ratą Islamabade, kuriuo buvo siekiama atgaivinti seniai įstrigusias tiesiogines taikos derybas tarp Afganistano vyriausybės ir Talibano.

Tačiau pastaraisiais mėnesiais didėjo spaudimas Jungtinėms Valstijoms grįžti prie tiesioginių atakų Talibano atžvilgiu, ypač – smūgių iš oro.

Jei A.Mansouro žūtis bus patvirtinta, du jo naujai paskirti pavaduotojai – įtakingas religinis lyderis Haibatullah Akhundzada ir Sirajuddinas Haqqani – tikriausiai galėtų užpildyti valdžios vakuumą.

Be to, kai kurie Talibano vadai lyderio poste norėtų matyti Omaro sūnų mulą Yakoubą, nors jis ir yra laikomas jaunu bei nepatyrusiu.