Viktoro Janukovyčiaus spaudos tarnyba pranešė, kad prezidentui dėl pašlijusios sveikatos išduotas nedarbingumo pažymėjimas, skelbia zn.ua.

„Ukrainos prezidentui dėl ūmios kvėpavimo takų ligos, dėl kurios pakilo aukšta temperatūra, išduotas biuletenis“, - pranešė Valstybės administracijos medicinos reikalų vadovo pavaduotojas Aleksandras Orda.

Kaip buvo pranešta, sausio 29-osios vakare V. Janukovyčius Aukščiausios Rados rūsyje surengė pasitarimą su Regionų partijos frakcija.

Remdamasis iš vieno Regionų partijos nario gauta informacija leidinys „Insider“ pranešė, kad prezidentas į parlamentą atvyko „išbalęs kaip marmuras“.

Jis deputatams prisipažino atvykęs tiesiai iš ligoninės.

„Man išsiliejo kraujas, gulėjau su lašine. Tačiau pamatęs, kas čia vyksta, atvažiavau pas jus“, - Regionų partijai atstovaujantis deputatas citavo V. Janukovyčiaus žodžius.

V. Janukovyčius gali paskelbti pirmalaikius parlamento rinkimus

Ukrainos prezidentas V. Janukovyčius per susitikimą su šalies valdančiosios Regionų partijos frakcijos nariais prisipažino sulaukiantis daug prašymų paskelbti pirmalaikius parlamento rinkimus, skelbia rus.newsru.ua.

Tokią nuomonę po susitikimo su Ukrainos prezidentu Aukščiausiosios Rados kino salėje pareiškė Regionų partijos deputatas Vladimiras Olijnykas.

„Tokiu atveju, jeigu krizės išspręsti nepavyks, prezidentas pažymėjo, jog bus priverstas pasirašyti tokį dekretą. Tai nėra tuščias grasinimas“, - patikino deputatas.

Ukrainos protestuotojai iškėlė sąlygas pasitraukimui iš užimtų pastatų ir gatvių

Opozicinio judėjimo „Ukrainos trečioji respublika“ vadovas, buvęs vidaus reikalų ministras Jurijus Lucenka išdėstė vadinamojo Maidano protestuotojų sąlygas pasitraukimui iš jų užimtų vyriausybinių pastatų ir gatvių sostinės Kijevo centre.

„Derybų su valdžia procesas buvo neteisingai apribotas klausimu dėl galimos amnestijos mainais į pasitraukimą iš administracinių pastatų“, – judėjimas citavo J.Lucenkos žodžius.

Protestuotojai paliks „Ukrainos namus“, Kijevo miesto administracijos pastatus ir barikadas Hruševskio gatvėje, kai parlamentas priims teisės aktą dėl amnestijos (tai buvo padaryta trečiadienį), balsuos už grįžimą prie 2004-ųjų konstitucijos, suformuos laikinąją vyriausybę arba leis ministrų kabinetą suformuoti opozicijai, nurodė J.Lucenka.

Tačiau jis pridūrė, kad iš Profsąjungų rūmų ir Kreščiatiko prospekto protestuotojai pasitrauks tik tuomet, kai bus paskelbta pirmalaikių prezidento rinkimų data.

„Štai kaip Maidano protestuotojai supranta derybų procesą. Tačiau mūsų kantrybė nėra begalinė“, – pažymėjo J.Lucenka.

Opozicija kritiškai vertina parlamento priimtą amnestijos įstatymą

Ukrainos valdančiosios Regionų partijos frakcijos nario Jurijaus Mirošnyčenkos parengto amnestijos įstatymo priėmimas tik dar labiau padidins įtampą Ukrainos visuomenėje, įspėjo opozicinės partijos UDAR frakcijos lyderis, buvęs bokso pasaulio čempionas Vitalijus Klyčko.

„Vietoje to, kad sumažintų temperatūrą visuomenėje, jis tik dar labiau ją padidins“, - žurnalistams sakė V.Klyčko. Jis kalbėjo po to, kai Ukrainos parlamentas priėmė įstatymą, kuriuo suteikiama amnestija per pastarojo meto neramumus sulaikytiems protestuotojams.

Opozicijos „pozicija lieka nepakitusi“, ji toliau kovos už visų sulaikytų aktyvistų paleidimą, sakė V.Klyčko.

Žurnalisto paklaustas, ką darys toliau, jis atsakė: „Mes tikrai (eisime) į Maidaną, pas žmones, kalbėtis su jais ir viską jiems paaiškinti“.

Opozicinės kraštutinių dešiniųjų partijos „Svoboda“ („Laisvė“) lyderis Olehas Tiahnybokas savo ruožtu sakė, kad minimas įstatymas buvo priimtas padarant rimtų Aukščiausiosios Rados taisyklių pažeidimų, nes jo nesvarstė už tokius klausimus atsakingas komitetas ir jis neturėjo būti įtrauktas pirmuoju numeriu į specialiosios sesijos darbotvarkę.

„Šis balsavimas buvo absoliučiai neteisėtas. Tokių įstatymų negalima ir pripažinti. Valdžia jau priprato priiminėti įstatymus pažeidinėdama taisykles ir konstituciją", - sakė O.Tiahnybokas.

Amnestija įsigalios tik protestuotojams palikus visus valdžios pastatus

Ukrainos Aukščiausiosios Rados trečiadienį priimtame teisės akte dėl amnestijos opozicijos protestuotojams nurodoma, kad šis dokumentas įsigalios tik tuomet, kai generalinė prokuratūra savo tinklalapyje paskelbs, jog aktyvistai pasitraukė iš visų jų užimtų administracinių pastatų Kijeve ir pašalins barikadas Hruševskio gatvėje.

Įstatymas "Dėl neigiamų padarinių pašalinimo ir asmenų netraukimo atsakomybėn bei nebaudimo dėl įvykių, kurie vyko per taikius susirinkimus", kurio tekstas trečiadienį buvo paskelbtas Rados tinklalapyje, numato, kad nuo atsakomybės bus atleisti žmonės, įtariami arba kaltinami nesunkiais nusikaltimais – su sąlyga, kad tie pažeidimai yra susiję su masiniais protestais, prasidėjusiais lapkričio 21 dieną. Tų asmenų baudžiamasis persekiojimas bus nutrauktas.

Šio įstatymo 9-ajame straipsnyje yra numatyta išlyga, kad jis faktiškai įsigalios tik tuomet, kai bus paskelbtas generalinio prokuroro pranešimas, patvirtinantis, jog protestų dalyviai įvykdė numatytas sąlygas.

Reikalaujama, kad protestuotojai paliktų visus jų užimtus pastatus, įskaitant vyriausybės ir savivaldos institucijų būstines Kijeve ir kitose Ukrainos srityse. Ten dirbantiems žmonėms neturi būti trukdoma grįžti į savo darbo vietas, taip pat turi būti pašalintos visos kliūtys įprastam tų institucijų darbui.

Protestuotojai taip pat turėtų liautis blokuoti Hruševskio gatvę Kijeve ir kitas gatves, aikštes bei kelius sostinėje ir kituose miestuose – išskyrus vietas, kur vyksta taikūs protestai.

Įstatymo 10-ame straipsnyje nurodoma, kad protestuotojai šias sąlygas turi įvykdyti per 15 parų. Šio termino pradžia laikoma kita diena po įstatymo oficialaus paskelbimo.

11-ame straipsnyje nurodoma, kad įstatymas galios iki 15 parų termino pabaigos.

Šio teisės akto projekto autorius, valdančiosios Regionų partijos deputatas Jurijus Mirošnyčenka pažymėjo, kad įstatymas nereikalauja pašalinti barikadų Kreščiatiko prospekte ir aplinkinėse gatvėse, tik įpareigoja atlaisvinti savivaldos ir vyriausybės institucijų pastatus.

J.Mirošnyčenka pridūrė, kad šis teisės aktas yra kompromisinis ir kad jis visų pirma turėtų padėti sumažinti įtampą visuomenėje.

Pasak jo, opozicijos deputatai dalyvavo rengiant įstatymo projektą, bet atsisakė už jį balsuoti, nes neužsitikrino pakankamo palaikymo tarp savo šalininkų tokiam žingsniui.