Buvusio australų kompiuterių įsilaužėlio advokatai ateinančią savaitę pateiks „naujos informacijos“ Švedijos pareigūnams, siekdami, kad būtų nutrauktas jau ketvirtus metus trunkantis tyrimas dėl numanomo seksualinio užpuolimo, kurį J.Assange'as neigia.

J.Assange'as pasiprašė prieglobsčio ambasadoje, kad nebūtų išduotas Švedijai, kuri, kaip jis baiminasi, tesiekia perduoti jį Jungtinėms Valstijoms. Šis viešumo aktyvistas yra užrūstinęs Vašingtoną dėl tūkstančių įslaptintų dokumentų paviešinimo.

Kalbėdamasis su žurnalistais per konferencinį pokalbį, surengtą praėjus dvejiems metams nuo jo užsisklendimo 2012 metų birželio 19 dieną, J.Assange'as piktinosi JAV institucijų veiksmais ir reiškė palaikymą kitam paslapčių viešintojui – buvusiam JAV žvalgybos kontraktininkui Edwardui Snowdenui.

42 metų J.Assange'as teikė patarimų ir padėjo surinkti lėšų E.Snowdenui, kuris pernai birželį nutekino tūkstančius slaptų JAV dokumentų, o dabar naudojasi laikinu politiniu prieglobsčiu Rusijoje.

„WikiLeaks“ pastaraisiais metais tapo mažiau aktyvus, tačiau J.Assange'as tikino tebedirbantis užkulisiuose ir nesivaržantis su E.Snowdenu.

„Mūsų vaidmuo šiais metais padidėjo dėl tęsiamų pastangų apsaugoti Edwardą Snowdeną, kuris, manau, geriausiai rodo, kaip reikia dirbti“, – sakė „WikiLeaks“ įkūrėjas.

J.Assange'o advokatai sakė ateinantį antradienį pateiksiantys Švedijos teismui naują dokumentą dėl jo bylos, tačiau atsisakė pareikti detalių apie „naują informaciją“.

J.Assange'as pripažino, kad pastangos įtikinti Švediją nutraukti tyrimą tėra viena dalis jo teisinėje kovoje, dėl kurios aktyvistas priverstas likti užsidaręs Ekvadoro ambasadoje.

„Man dar lieka didesnė problema – Jungtinės Valstijos ir gresiantis jų teisinis persekiojimas, taip pat galbūt ekstradicijos orderis“ – jis sakė žurnalistams.

„Tačiau pašalinus Švedijos problemą būtų užkirstas kelias itin trikdančiam politiniam puolimui, kuriuo mėgina nukreipti dėmesį nuo didžiausio kada Teisingumo departamento atlikto baudžiamojo tyrimo dėl leidėjo veiklos – ir dėl manęs asmeniškai“, – aiškino aktyvistas.

Galutinis terminas nenustatytas

Ekvadoras suvokia J.Assange'o susirūpinimą dėl potencialaus Jungtinių Valstijų teisinio persekiojimo, o prezidentas Rafaelis Correa šią savaitę pareiškė, kad jis gali likti ambasadoje „kiek jam reikės“, pridūręs, kad Didžioji Britanija ir Švedija turi pačios susitarti.

Tačiau Britanija atsisako leisti J.Assange'ui saugiai išvykti iš ambasados ir kasmet išleidžia milijonus svarų tos atstovybės sekimui apskritą parą.

Prieš metus Britanijos ir Ekvadoro vyriausybės susitarė įkurti darbo grupę, kuri ieškotų išeities iš šios aklavietės, tačiau ji nepadarė jokios pažangos.

J.Assange'as kaltino Britaniją „vienašališkai“ nutraukus tas derybas, kai jis išreiškė palaikymą E.Snowdenui, nors Užsienio reikalų ministerija tokią interpretaciją neigė.

„Kaip visada, tikimės, kad Ekvadoras padės užbaigti šį sudėtingą – ir brangiai kainuojantį – apgyvendinimą“, – sakė Britanijos URM atstovė.

Praeitais metais L.Assange'as juokavo, kad jo gyvenimo sąlygos panašios į astronauto kosminėje stotyje. Fizinę formą jam padeda palaikyti bėgimo treniruoklis ir naudojasi soliariumu, kad kompensuotų natūralios šviesos stygių.

Šią savaitę jis sakė, kad galėjo žiūrėti Pasaulio futbolo čempionato rungtynes ir, savaime suprantama, palaikė Ekvadoro komandą.

Televizijos „signalas šiame pastate gana prastas. Tačiau galbūt dėl sunkiau „blakių“ (pasiklausymo įrangos) signalams prasiskverbti per šias sienas“, aiškino J.Assange'as.

J.Assange'as tebėra smarkiai susirūpinęs dėl sekimo ir kaltina ambasadą sergstinčią policiją stebint visus jo lankytojus.

Tačiau jis pripažino įgijęs apsaugą, kuri neprieinama daugeliui kitų žmonių, paviešinusių valstybių paslaptis.

„Esu veiksmingoje jurisdikcijoje, kurioje negaliu gauti jokio šaukimo į teismą – čia joks policininkas negali pasibelsti nei naktį, nei dieną“, – pabrėžė bėglys.

Daugiau nei 30 žodžio laisvę ginančių organizacijų kreipsis į JAV generalinį prokurorą Ericą Holderį, ragindami „uždaryti“ tyrimą dėl „WikiLeaks“, sakė J.Assange'o advokatai.

Apie 59 tarptautinės žmogaus teisių organizacijos taip pat planuoja kreiptis į Jungtines Tautas, smerkdamos Švedijos vykdomą ikiteisminį tyrimą ir palaikydamos J.Assange'ą.