Gegužės 25 dienos sulaikymo operacijos filmuotoje medžiagoje matoma, kaip baltaodis policijos pareigūnas Derekas Chauvinas klupi ant pargriauto ir prie žemės prispausto G. Floydo kaklo. Vos per 30 minučių vyras mirė, rašo BBC.

Remiantis liudininkais, vaizdo medžiaga ir pareigūnų pareiškimais, žinoma gana nemažai tragiško incidento detalių.

Viskas prasidėjo policijai gavus pranešimą apie bandymą atsiskaityti padirbta 20 dolerių kupiūra. Tai įvyko gegužės 25-osios vakarą, kai G. Floydas norėjo „Cup Foods“ parduotuvėje įsigyti pakelį cigarečių.

Įtarusi, kad 20 dolerių kupiūra, kuria vyras norėjo atsiskaityti, padirbta, parduotuvės darbuotoja pranešė policijai.

G. Floydas Mineapolyje gyveno jau kelerius metus, kur atsikėlė iš gimtojo Hjustono, Teksaso valstijos.

Vyras dirbo apsauginiu, tačiau, prasidėjus koronaviruso košmarui, kaip ir milijonai amerikiečių liko be darbo. G. Floydas reguliariai lankėsi minėtoje „Cup Foods“ parduotuvėje.

Ten prisimenamas kaip draugiškas ir malonus klientas, niekada nekėlęs problemų, NBC sakė parduotuvės savininkas Mike‘as Abumayyaleh.

Incidento dieną M. Abumayyaleh darbe nebuvo.

Pranešdama policijai apie galimai padirbtą kupiūrą, paauglė parduotuvės darbuotoja tiesiog veikė paisydama protokolo.

„Darbuotoja „verkė, klausė: „Mike‘ai, Mike‘ai, ką man daryti? Vyrukas negali kvėpuoti. Jie jį nužudys“.

Pasakiau policijai iškviesti policiją. Ir pasirūpinti, kad tai būtų nufilmuota. Ji taip ir padarė“, – NBC sakė parduotuvės „Cup Foods“ savininkas M. Abumayyaleh.

George'as Floydas

G. Floydas buvo nuolatinis M. Abumayyaaleh parduotuvės klientas, su juo niekada nekilo jokių problemų.

„Tai, kas nutiko už parduotuvės ribų, nuo mūsų nepriklausė. Nužudymas ir visa ta egzekucija – policijos darbas, piktnaudžiavimas įgaliojimais. Policijos žiaurumas turi liautis“, – sako parduotuvės savininkas.

M. Abumayyaleh G. Floydą prisimena kaip visada maloniai besielgiantį žmogų. Jo teigimu, „G. Floydas galėjo net nežinoti, kad kupiūra padirbta“.

Parduotuvės savininkas sako, kad apie juodaodžio mirtį sužinojo kitą rytą: „Buvome įsiutę“.

20.01 val. paskambinusi policijai, parduotuvės darbuotoja operatoriui paaiškino, jog norėjo susigrąžinti cigarečių pakelį, bet „jis (Floydas) nenorėjo atiduoti“, teigiama pareigūnų paviešintoje pokalbio transkripcijoje.

Darbuotojos teigimu, vyras jai pasirodė „apsvaigęs“ ir „nekontroliuojantis savęs“, pažymima transkripcijoje.

Netrukus po skambučio policijai, 20.08 val., atvyko du policijos pareigūnai. G. Floydas kartu su dar dviem žmonėmis sėdėjo už kampo stovinčiame automobilyje.

Priėjęs prie automobilio, vienas iš pareigūnų – Thomas Lane‘as – išsitraukė savo ginklą ir nurodė G. Floydui parodyti rankas. Kodėl Th. Lane‘ui pasirodė būtina išsitraukti ginklą, kaltintojai nepatikslina.

Th. Lane‘as kaltintojams sakė, kad „ištraukė G. Floydą iš automobilio“. Tada vyras ėmė „aktyviai priešintis surakinamas antrankiais“. Vos tik buvo surakintas, vyras tapo paklusnus, o Th. Lane‘as jam paaiškino, kad yra sulaikomas „dėl bandymo atsiskaityti padirbta kupiūra“.

Kai pareigūnai pabandė įsodinti įtariamąjį į savo automobilį, G. Floydas vėl ėmė priešintis.

Maždaug 20.14 val. G. Floydas „įsitempė, parkrito ant žemės ir pareigūnams pareiškė turintis klaustrofobiją“, teigiama ataskaitoje.

Į incidento vietą atvyko D. Chauvinas. Jis prisidėjo prie pareigūnų bandymų įsodinti G. Floydą į policijos automobilį.

Bebandant tai padaryti, 20.19 val. D. Chauvinas patraukė G. Floydą nuo automobilio keleivio pusės, taip pargriaudamas jį ant žemės. Vyras gulėjo veidu žemyn, surakintas antrankiais.

Derekas Chauvinas

Tada liudininkai ir pradėjo filmuoti G. Floydą, kuris atrodė labai kenčiantis. Tos akimirkos, nufilmuotos daugybės mobiliųjų ir paskelbtos socialinėje žiniasklaidoje, buvo paskutinės G. Floydo gyvenime.

G. Floydas atsidūrė absoliučioje pareigūnų valdžioje, o D. Chauvinas kairiu keliu prispaudė vyro kaklą.

„Negaliu kvėpuoti“, – kartojo G. Floydas, šaukėsi mamą ir meldė „prašau, prašau, prašau“.

Prokurorų ataskaitoje pažymima, kad pareigūnas ant aukos kaklo klūpėjo 8 minutes ir 46 sekundes.

Maždaug šešias to laikotarpio minutes G. Floydas jau nebereagavo į aplinką. Filmuotoje incidento medžiagoje, vyrui nutilus, liudininkai ėmė raginti pareigūnus patikrinti jo pulsą.

Vienas iš kitų pareigūnų, JA Kuengas, tą ir padarė, jis suėmė G. Floydo dešinį riešą, „tačiau pulso nerado“. Kiti pareigūnai nesijudino iš vietos.

20.27 val. D. Chauvinas pagaliau patraukė kelį nuo G. Floydo kaklo. G. Floydas be gyvybės ženklų buvo išgabentas į Henepino apygardos medicinos centrą.

Po valandos paskelbta, kad jis mirė.

Dieną prieš mirtį G. Floydas kalbėjosi su vienu iš savo artimiausių bičiulių Christopheriu Harrisu. Šis draugui pataręs kreiptis į laikinų darbų agentūrą.

Draugas sako, kad tokie poelgiai kaip pinigų klastojimas tikrai nebūdingi G. Floydo būdui.

„Jo mirtis beprasmiška. Jis meldė pagalbos. Norėjo gyventi. Kai labai stengiesi patikėti šia sistema, sistema, kuri skirta ne tau, kai nuolat teisėtomis priemonės sieki teisingumo, bet jo nesulauki, pradedi teisingumą perimti į savo rankas“, – sakė Ch. Harrisas.

Derekas Chauvinas

G. Floydo draugas: niekada nepamiršiu

G. Floydas prieš mirtį Mineapolyje meldė pareigūnų pasigailėti, teiravosi, kas vyksta, ir jiems tikrai nesipriešino, teigia aukos bičiulis.

42 metų Maurice‘as Lesteris Hallas sulaikymo metu buvo kartu su G. Floydu automobilyje. Žurnalistai jį susirado gimtajame Hjustone, kur jis išvyko dvi dienos po tragiškos draugo mirties.

Per interviu „New York Times“ M. L. Hallas G. Floydą apibūdino kaip kraštietį, kurį pažinojo daugybę metų, pridūrė, kad kartu praleido beveik visą Atminties dieną.

„Nuo pat pradžių jis labai nuolankiai bandė parodyti, jog nesipriešina. Prisimenu girdėjęs, kaip sakė: „Prašau, pareigūne, kam visa tai?“ – teigia M. L. Hallas ir sako niekada nepamiršiantis to, ką pamatė draugo mirties vakarą.

„Jis tiesiog šaukėsi visų pagalbos, nes jautė, kad miršta. Visą gyvenimą prisiminsiu to didingo vyro veide matytą baimę. To niekada nepavyks atsikratyti – vaizdo, kaip verkia suaugęs vyras, kaip jis miršta“, – kalbėjo M. L. Hallas.

Kaip rašo „Sky News“, G. Floydas į Mineapolį persikėlė paleistas iš kalėjimo ir buvo geriausiai žinomas kaip „švelnusis milžinas“, bandęs susikurti naują gyvenimą.

Thomas Lane'as

46 metų vyras gimė Šiaurės Karolinoje, o, būdamas jaunas gyveno Hjustone, Teksase. Į Mineapolį jis persikėlė prieš kelerius metus ieškodamas darbo, teigia jo bičiulis Christopheris Harrisas.

Artimiausieji jį taip pat vadino didžiuoju Floydu, vyras turėjo šešerių dukrelę, kartu su motina Roxie Washington gyvenančią Hjustone.

R. Washington „Houston Chronicle“ sakė, kad, tuo metu, kai gyveno kartu, jis buvo labai geras tėvas dukrai Giannai.

G. Floydas turėjo širdies draugę Courteney Ross, kurią mylimojo mirties labai sukrėtė.

Nužudytasis vyras buvo talentingas sportininkas, mokykloje labai gerai žaidęs krepšinį ir futbolą. G. Floydo bendraklasis Donnellis Cooperis žurnalistams sakė, kad „jis buvęs tylus, tačiau geros širdies“.

Kaip pasakojo R. Washington, jis taip ir nebaigė mokyklos, nes pradėjo kurti muziką su hiphopo grupe „Screwed Up Click“.

Niekaip nerasdamas darbo Hjustone, G. Floydas galiausiai persikėlė į Mineapolį. Čia dirbo du darbus – vairavo sunkvežimius ir dirbo apsauginiu Lotynų Amerikos virtuvės restorane „Conga Latin Bistro“.

Viena iš restorano lankytojų Jessi Zendejas įraše feisbuke teigia, kad G. Floydas labai mėgo bendrauti su nuolatiniais restorano lankytojais.

„Labai supykdavo, jeigu nesustodavai su juo pasisveikinti, nes visada labai nuoširdžiai visais džiaugdavosi, mėgdavo stebėti linksmus žmones“, – teigia moteris.

„GoFundMe“ puslapyje G. Floydo sesuo Bridget teigia, kad brolis „dėl kito būtų atidavęs paskutinius marškinius“.

Jo draugas Oscaras Smallwoodas feisbuke parašė: „Švelnusis milžinas pagaliau turi sparnus, gaila, kad nebespėjau pasakyti, kaip tave myliu!".

Remiantis teismo dokumentais, 2007 metais G. Floydui buvo pateikti kaltinimai „ginkluotu apiplėšimu“. Jis nuteistas penkeriems metams kalėjimo, tačiau 2009 metais, patenkinus malonės prašymą, paleistas į laisvę.

Neseniai socialinėje žiniasklaidoje paskelbtame vaizdo įraše G. Floydas pasisakė prieš ginkluotus nusikaltimus ir pareiškė: „Mūsų jaunoji karta akivaizdžiai pasimetusi“.

Protestai dėl George'o Floydo mirties

Visiems sulaikyme dalyvavusiems pareigūnams pareikšti kaltinimai

Buvusiam Mineapolio policijos pareigūnui D. Chauvinui, kuris keliu prispaudė G. Floydo kaklą, trečiadienį pareikšti kaltinimai dėl antrojo laipsnio žmogžudystės.

Kiti trys pareigūnai, buvę įvykio vietoje nužudymo metu, kaltinami prisidėjus prie žmogžudystės, skelbia CNN.

Afroamerikietis G. Floydas, kurio mirtis sukėlė neramumus JAV, mirė nuo spaudimo sukelto deguonies trūkumo, parodė po mirties atliktas nepriklausomas kūno tyrimas.

Gegužės 25 dieną įvykusi G. Floydo, kuris buvo įtariamas mėginimu įsigyti cigarečių už padirbtą čekį, žūtis Jungtinėse Valstijose sukėlė protestų bangą prieš sisteminį rasizmą ir policijos smurtą.

„Minesotos generalinis prokuroras Keithas Elisonas pakeitė kaltinimus Derekui Chauvinui į kaltinimus antrojo laipsnio nužudymu. Taip pat kaltinimai pareikšti kitiems trims pareigūnams“, – tviteryje trečiadienį pranešė senatorė Amy Klobuchar.

„Tai yra dar vienas svarbus žingsnis teisingumo link“, – pridūrė ji.

Praėjusią savaitę D. Chauvinas buvo apkaltintas trečiojo laipsnio žmogžudyste – šie kaltinimai iš esmės prilygsta kaltinimams dėl netyčinės žmogžudystes.

Kaltinimai antrojo laipsnio žmogžudyste nereiškia išankstinio ketinimo nužudyti asmenį, tačiau šiuo atveju skiriamos griežtesnės bausmės.