Nyderlanduose vakcinacijos programa pradėta praėjus dviem savaitėms nuo vakcinacijos pradžios ES ir beveik mėnesiui nuo skiepijimo Jungtinėje Karalystėje pradžios. Po visuomenės ir opozicijos kritikos Nyderlandai nusprendė paankstinti vakcinacijos nuo COVID-19 pradžią ir skiepijimo kampaniją pradėti dviem dienomis anksčiau nei planuota, tai yra trečiadienį.

Nyderlandų vyriausybė sulaukė griežtos kritikos, kad vėluojama pradėti skiepijimą farmacijos bendrovių „Pfizer“ ir „BioNTech“ sukurta vakcina. Ministras pirmininkas Markas Rutte šią savaitę pripažino esąs „labai nusivylęs“.

Jau kurį laiką sandėlyje šalies rytuose saugoma 175 000 vakcinos nuo koronaviruso dozių.

Pirmoji vakcinos dozė stebint aukščiausiems šalies pareigūnams buvo sušvirkšta pietinio Vegelio miesto slaugos namų darbuotojai 39 metų Sannai Elkadiri.

Sveikatos apsaugos ministras Hugo de Jonge žurnalistams sakė, jog tai „nuostabi akimirka“.

„Pagaliau po dešimties mėnesių krizės režimu pradedame iš jos bristi“, – sakė ministras. Dėl vėlyvo starto ir neaiškios vakcinacijos strategijos jis sulaukė smarkios kritikos.

Trečiadienį visoje šalyje bus skiepijami su didžiausia rizika užsikrėsti susiduriantys ligoninių darbuotojai, gydantys koronavirusine infekcija sergančius pacientus.

Sanna Elkadiri

Nyderlandai vakcinaciją pradėjo beveik dviem savaitėmis vėliau už kitas Bendrijos nares, kurios skiepijimo programas pradėjo gruodžio 27 dieną, ir beveik mėnesiu vėliau už Jungtinę Karalystę.

Ligoninės ir greitosios pagalbos skyriai praėjusią savaitę primygtinai reikalavo pirmiausiai skiepyti jų darbuotojus. Dėl didžiulių COVID-19 pacientų srautų ir „iškritusio“ personalo klinikos vos beatlaiko spaudimą.

Sveikatos ministras pažadėjo, kad pradžioje bus paskiepyta 30 000 slaugytojų ir medikų ligoninėse. Vis dar nėra aišku, kada eilė ateis didžiausios rizikos grupės asmenims – vyresniems nei 80 metų amžiaus gyventojams bei gretutinių ligų turintiems pacientams.

Šalies vyriausybė antradienį per debatus parlamente sulaukė aštrios kritikos dėl tokio vėlavimo. Parlamentarai ir gyventojai neslėpė įtūžio, kad skiepai dvi savaites buvo laikomi šaldikliuose, užuot pradėjus vakcinavimą.

„Iš tiesų esu nusivylęs, kad darome tai dviem savaitėmis vėliau už kitas šalis“, – sakė premjeras įstatymų leidėjams.

Tuo metu sveikatos apsaugos ministras pripažino, kad vyriausybė nebuvo pakankamai „greita“ paskirstant vakciną.

Pareigūnai anksčiau dėl vėlavimo kaltino logistikos problemas.

Nyderlanduose nuo gruodžio vidurio galioja griežčiausias nuo pandemijos pradžios karantinas. Uždarytos visos mokyklos ir nebūtinų prekių parduotuvės, o žmonės raginami neiti iš namų be būtino reikalo.

M. Rutte anksčiau pasisakė už švelnesnes karantino priemones nei taiko dauguma Nyderlandų kaimynių.

Kodėl vėluojama?

Nyderlandų ministras pirmininkas M. Rutte bandė gintis nuo kritikos teigdamas, kad Nyderlandai buvo tikri, jog „Oxford/AstraZeneca“ vakcina, kurios nebūtina laikyti ekstremaliai žemoje temperatūroje, bus pirmoji, kuriai pritars Europos Sąjunga, o vakcinavimo programą bus galima vykdyti per šeimos gydytojus, skelbia „Politico“.

Visgi Europos vaistų agentūra (EVA) gruodžio 21 dieną pirmiausia žalią šviesą uždegė „BioNTech/Pfizer“ vakcinai, kurią gana sudėtinga naudoti nedideliuose skiepijimo centruose, nes skiepus būtina laikyti sausame lede. Įprastiniame šaldytuve vakcina išlieka tinkama vos penkias dienas.

M. Rutte pridūrė, kad Nyderlandų vakcinavimo programą dar labiau apsunkino ir tai, jog vakcinai buvo pritarta anksčiau nei tikėtasi.

„Dabar, žvelgdamas atgal, manau, kad būtų buvę geriau, jeigu būčiau pats asmeniškai paprašęs Nyderlandų sveikatos priežiūros tarnybos (GGD) pradėti ruoštis anksčiau steigiant didesnius, centralizuotus vakcinavimo centrus. O dabar mums nepavyko anksčiau pasirūpinti GGD skiepų punktais“, – teigė Nyderlandų premjeras.

Hugo de Jonge

Nyderlandų valdžia sulaukė itin aršios kritikos. Buvęs įtakingas šalies sveikatos priežiūros sistemos vadovas Roelis Coutinho perspėjo, kad „gėdinga“ šalies pasirinkta vakcinavimo strategija „kainuos žmonių gyvybių“.

Per skubos tvarka surengtus debatus parlamente opozicijos politikai valdžios pasirinktą schemą pavadino „chaotiška ir gluminančia“.

„Tai neįtikėtina. Tai ne strategija, o tikrų tikriausias chaosas – absoliutus chaosas, o pasirengimas buvo nepakankamas ir pavėluotas“, – prie kritikų prisidėjo ir didžiausios Nyderlandų opozicijos partijos lyderis Geertas Wildersas.

Jis Nyderlandus dėl susiklosčiusios situacijos pavadino „Europos kaimo kvaileliu“.

„Tiesiog stebinantis šalies valdžios neveiksnumo pavyzdys“, – situaciją komentavo bendrosios praktikos gydytojas Timas.

„Turėjome praktiškai metus susiplanuoti, pasirūpinti logistika ir atnaujinti programinę įrangą. Bet kažkodėl visi tie svarbūs darbai palikti paskutinei minutei. Per lėtas pasiruošimas ir klaidingi sprendimai“, – piktinosi onkologas iš Nyderlandų Arjenas Joosse.

Kaip skelbia BBC, viena iš pagrindinių vėlavimo priežasčių – IT sistemos, kurią reikėjo atnaujinti prieš leidžiant sveikatos priežiūros pareigūnams stebėti paskyrimus ir sutikrinti, koks pacientas ir kokią vakciną gavo, bėdos.

Sisteminiai vėlavimai nuo pat pandemijos pradžios – biurokratinės Nyderlandų sveikatos priežiūros sistemos, kuri kurta veiksmingumui, tačiau dėl paskirų elementų tapusi neveiksnia, simptomai. Kai teko skubiai reaguoti į kiekvieną dieną dėl koronaviruso kintančią situaciją, visu gražumu atsiskleidė jos trūkumai.

Markas Rutte

„Krizės akivaizdoje mums trūksta lyderio, vado, nes dabartinė situacija tikrai labai primena karą“, – BBC sakė gydytojas iš Nyderlandų Timas (atskleisti pavardės nepanoro).

23 metų studentas Alanas Wouda teigė, kad olandams labiausiai trukdo pernelyg didelis užsispyrimas nepripažinti padarytų klaidų. Kita studentė Joelle Hibbel retoriškai klausė, ar „galima vienu metu jausti ir pyktį, ir didžiulį nusivylimą“: „Būtent taip jaučiuosi dėl to, kaip Nyderlandų valdžia tvarkosi su pandemijos situacija apskritai ir konkrečiai su vakcinavimo poreikiu“.

Nemalonaus dėmesio centre atsidūręs Nyderlandų sveikatos ministras Hugo de Jonge sako, kad šalies valdžiai svarbiausias „prioritetas yra saugumas“, ir pareiškė manąs, kad kai kurios šalys, pavyzdžiui, Jungtinė Karalystė, tam kad galėtų pradėti savo žmones skiepyti anksčiau, „nukirto kelis kampus“.

Jungtinė Karalystė skubos tvarka pritarė „Pfizer/BioNTech“ vakcinai, tačiau ES Europos vaistų agentūrai tam prireikė daugiau laiko.

H. de Jonge iš pradžių gynė vėlyvą startą ir atmetė kritiką, nes, esą, „tai ne kokios lenktynės“.

Masinis vakcinavimas bus įmanomas visose 25 Nyderlandų sveikatos priežiūros agentūros paskirtose vietose nuo sausio 18 dienos.

Nyderlandų skaičiavimu, pirmiausia planuota naudoti „Oxford/AstraZeneca“ vakciną. Skirtingai nei „Pfizer“ gaminama, jos nereikia laikyti itin žemoje temperatūroje, tad jos platinimu gali užsiimti ir vietos medikai. Tik tai reiškia, kad logistinių sprendimų, kaip platinti „Pfizer/BioNTech“ vakciną, Nyderlandus pasiekusią gruodžio 27 dieną, nėra.

Galiausiai šią savaitę Nyderlandų sveikatos ministras pripažino, kad reikėjo veikti greičiau: „Deja, bet, pasirodo, nesame pakankamai lankstūs prisitaikyti prie pokyčių. Turėjau anksčiau prašyti atitinkamų institucijų ruoštis, nes tik jos turi pakankamai žinių ir kompetencijos sprendžiant su masine vakcinacija susijusius klausimus“.