Nė viena šalis nepatvirtino A. Blinkeno ir Xi Jinpingo susitikimo, tačiau diplomatai mano, kad toks susitikimas tikėtinas.

A. Blinkenas pradėjo dieną susitikdamas su aukščiausiu Kinijos diplomatu Wang Yi, jo pareigos Komunistų partijoje ir Pekino valdžios hierarchijoje aukštesnės už užsienio reikalų ministro Qin Gango, su kuriuo A. Blinkenas susitiko sekmadienį.

Grįžę į puošnius valstybinius svečių namus senoviniuose Diaoyutai soduose, kur vyko sekmadienio pokalbiai, A. Blinkenas ir Wang Yi mandagiai šypsojosi prieš kameras ir apsikeitė maloniais žodžiais prieš susitikimą, kuriame dalyvavo ir jų padėjėjai, kitaip nei jų viršininkai dėvėję kaukes sutinkamai su reikalavimais pagal COVID-19 protokolą.

Pastaraisiais metais įtampa tarp dviejų šalių, kurių ekonomika stipriausia pasaulyje, padidėjo įvairiais klausimais nuo prekybos iki technologijų ir Taivano. JAV pareigūnai teigia, kad nesitiki didelių proveržių iš A. Blinkeno derybų, bet siekia atnaujinti bendravimą ir išvengti nesusipratimų, galinčių peraugti į konfliktą.

Praėjusią savaitę Xi Jinpingas susitiko su kitu žymiu amerikiečiu, programinės įrangos magnatu ir filantropu Billu Gatesu. „Esate pirmasis draugas amerikietis, kurį šiais metais sutikau Pekine“, – Pekine B. Gatesui sakė Xi Jinpingas, pranešė valstybinis laikraštis „People's Daily“. „Visada dėjome viltis į Amerikos žmones ir tikėjomės tolesnės draugystės tarp abiejų šalių“, – pridūrė Kinijos prezidentas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją