Dvi valandas trukusio ir antrųjų Rusijos invazijos Ukrainoje metinių išvakarėse pasirodžiusio pokalbio su buvusiu kanalo „Fox News“ laidų vedėju metu V. Putinas taip pat pasakė, kad „galima pasiekti“ susitarimą dėl įkalinto leidinio „Wall Street Journal“ apžvalgininko Evano Gershkovichiaus.

„Specialiųjų tarnybų kanalais yra derinamos tam tikros sąlygos“, – kalbėjo jis, primygtinai teigdamas, jog įkalintas žurnalistas yra šnipas, nors ir jo darbdavys, ir JAV vyriausybė tai kategoriškai neigia.

Tai buvo pirmas asmeninis V. Putino interviu nuo 2019 m.

Vladimiras Putinas

Tačiau glaudžius santykius su buvusiu JAV prezidentu ir dabartiniu kandidatu į šį postą Donaldu Trumpu palaikantis T. Carlsonas uždavė vos vieną-kitą sunkų klausimą ir pagrinde klausėsi Kremliaus vadovo postringavimų apie Rusijos istoriją, kuriuose jis piešė Vakarų išduotos šalies portretą.

V. Putinas gynė savo sprendimą 2022 m. vasarį užpulti Ukrainą. Jis taip pat pareiškė, kad dabar Vakarai supranta, kad Rusijos nenugalėti, nepaisant JAV, Europos ir NATO Ukrainai teikiamos pagalbos.

„Ligi šiol buvo daug triukšmo ir šūkių apie tai, kad Rusiją būtina strategiškai nugalėti mūšio lauke. Tačiau dabar atrodo, jog pradedama suprasti, kad tai padaryti sunku, o gal visai neįmanoma. Mano nuomone, tai iš esmės neįmanoma“, – sakė jis.

Tuckeris Carlsonas, Vladimiras Putinas

Jis taip pat perdavė žinutę JAV Kongresui, kur D. Trumpo spaudžiami respublikonai kuo toliau, tuo mažiau nori toliau remti Ukrainą ginklais ir teikti jai kitokią karinę pagalbą.

„Pasakysiu, ką galvojame šiuo klausimu ir ką norime perduoti JAV vadovams. Jei tikrai norite, kad karas baigtųsi, turite liautis tiekę ginklus“, – pasakė jis.

Paklaustas, ar Maskva svarstytų pulti kitas regiono šalis, pavyzdžiui, NATO nares Lenkiją ir Latviją arba apskritai Europą, V. Putinas pasakė, jog „apie tai negali būti kalbos“.

Tuckeris Carlsonas

„Lenkija, Latvija ar kuri kita šalis mūsų nedomina. Kodėl turėtume tai daryti? Mes tiesiog nesame tuo suinteresuoti. Tai tiesiog tuščios kalbos apie grėsmę“, – kalbėjo V. Putinas.

Jo teigimu, karas su Lenkija galėtų kilti „vieninteliu atveju – jei Lenkija užpultų Rusiją“.


Paklaustas apie galimą valdžios pasikeitimą po JAV įvyksiančių rinkimų, kuriuose Joe Bidenas turėtų susigrumti su D. Trumpu, sieksiančio atsirevanšuoti už 2020 m. patirtą pralaimėjimą, V. Putinas paaiškino, kad, jo manymu, dėl to mažai kas pasikeistų.

„Jūs manęs klausiate, ar pasirodys naujas lyderis ir ar jis ką nors pakeis? Viską lemia ne lyderis. Viską lemia ne konkretaus asmens asmenybė.“

Tuckeris Carlsonas, Vladimiras Putinas

Puošnioje Kremliaus salėje įrašyto ir asmeninėje T. Carlsono internetinėje svetainėje paskelbto pokalbio metu T. Carlsonas V. Putinui beveik neprieštaravo ir V. Putinui klausimų dėl jo santykių su D. Trumpu neuždavė.

Būdamas prezidentu ir vėliau, kai jam teko šį postą užleisti J. Bidenui, D. Trumpas ne kartą gyrė V. Putiną ir nepasmerkė jo invazijos Ukrainoje, teigdamas, jog, jei būtų išrinktas, karą užbaigtų per „24 valandas“, nors ir nepaaiškindamas, kaip.

Kita vertus, J. Bidenas V. Putiną pavadino „karo nusikaltėliu“ ir savo prezidentavimo metu daug dėmesio ir pastangų skyrė Ukrainos išrinktai vakarietiškai vyriausybei paremti.

Clinton apie Carlsoną: patys rusai iš jo šaiposi

Kiek anskčiau buvusi JAV valstybės sekretorė Hillary Clinton pavadino buvusį televizijos kanalo „Fox News“ apžvalgininką T. Carlsoną, kuris paėmė interviu iš Rusijos prezidento Vladimiro Putino, „naudingu idiotu“.

H. Clinton priminė ankstesnius T. Carlsono pareiškimus apie karą Ukrainoje. „Jis kalba tai, kad neatitinka tikrovės. Jis kartoja Putino melą apie Ukrainą“, – sakė ji interviu televizijos kanalui MSNBC.

Buvusi JAV valstybės sekretorė neatmeta, kad T. Carlsonui gali būti pasiūlytas darbas viename iš Rusijos leidinių, nors rusai šaiposi iš jo.

„Jei skaitote to, kas kalbama Rusijos žiniasklaidoje, vertimus, tai žinote, jie šaiposi iš jo. Jis kaip šunytis. Aš nenustebsiu, jei jis pasirašys sutartį su kuriuo nors Rusijos leidiniu, nes jis yra naudingas idiotas“, – pridūrė H. Clinton.

T. Carlsono vizitą Maskvoje plačiai nušvietė rusų valstybinė žiniasklaida, kurioje jau nuo seno akcentuojami JAV apžvalgininko pasisakymai prieš Ukrainą.

Be to, sensacingasis T. Carlsono interviu pasirodė tuo metu, kai dėl respublikonų pasipriešinimo Vašingtone baigia išsekti JAV pagalba Ukrainai ir ukrainiečių pajėgoms ima trūkti amunicijos.

Baltieji rūmai trečiadienį pranešė, kad V. Putinui nederėtų suteikti nekritiško kanalo, per kurį jis galėtų pateisinti savo karą Ukrainoje.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (68)