Kai liepos 7 d. sirena užkaukė penktą kartą, gyventojai pagalvojo, kad tai ir vėl mokomasis pavojus ir neskubėjo gelbėtis, rašo „Life News“, remdamasis Pietų federalinės apygardos tiriamųjų institucijų informacija.

Per apklausas išsiaiškinta, kad dar 22.30 val., t. y. prieš kelias valandas iki pasirodant bangai, buvo įsteigtas operatyvinis komitetas kovai su stichija. Taigi versija, jog potvynis užklupo netikėtai, nepasitvirtino. Tiesa, dėl katastrofinių padarinių kaltų valdininkų pavardžių tyrėjai dar neskuba įvardinti.

Patys nukentėjusieji tvirtina, kad negirdėjo sirenų, negavo į mobiliuosius trumpųjų žinučių, o bėgančios eilutės televizoriuje nematė, nes dar liepos 6-osios vakare daugelyje namų dingo elektra.

Gyventojų, o ne valdininkų, versiją patvirtina ir naujausia informacija iš Krymsko – mieste tik dabar, praėjus 10 dienų po potvynio, montuoja gyventojų informavimo sistemą. Kaip antradienį pranešė Rusijos Nepaprastųjų situacijų ministerijos atstovas Sergejus Didenka, ketinama įrengti 12 sirenų tokiose vietose, kad jas girdėtų visame mieste.

Pirmuoju etapu įrenginiai ims elektrą iš elektros tinklų, paskui galimas perėjimas prie automatinio veikimo. Sumontuotą sistemą išbandys, tik prieš tai policininkai išvažiuos į gatves ir įspės gyventojus.

Regis, Rusijoje imamasi priemonių jau po tragedijos. Po potvynio Krymsko valdžios atstovai staiga suprato, kad rusai nepasirengę nepaprastosioms situacijoms – nežino, ką daryti, kur kreiptis, puola į paniką tada, kai gyvybiškai būtinas organizuotumas.