Konklava, kurioje dalyvaus 115 kardinolų elektorių, prasidės antradienį salėje, ištapytoje garsiomis Mikelandželo freskomis; bus renkamas 266-asis Katalikų Bažnyčios vadovas, netikėtai nutrūkus Benedikto XVI aštuonerių metų pontifikatui, kurį neretai temdydavo skandalai.

Prancūzijos kardinolas ir Paryžiaus arkivyskupas Andre Vingt-Trois sakė naujienų agentūrai AFP, kad yra maždaug "šeši tikėtini kandidatai".

Favoritu laikomas Italijos kardinolas Milano arkivyskupas Angelo Scola; sėkmė taip pat prognozuojama kanadiečiui Marcui Ouellet ir brazilui Odilo Schereriui.

Pastarosiomis dienomis tarp galimų kandidatų taip pat buvo paminėtas Vengrijos kardinolas Peteris Erdo, meksikietis Jose Francisco Roblesas Ortega, austras Christophas Schoenbornas ir Šri Lankos kardinolas Albertas Malcolmas Ranjithas.

"Šios konklavos problema - nėra jokio išankstinio favorito, koks buvo Josephas Ratzingeris 2005 metais", - sakė JAV savaitraščio "National Catholic Reporter" Vatikano reikalų ekspertas Johnas Allenas.

Tarp tikėtinų kandidatų taip pat minėtas jaunatviško būdo ir populiarus Filipinų kardinolas Manilos arkivyskupas Luisas Antonio Tagle.

"Jeigu vyktų tiesioginiai rinkimai tarp 1,2 mlrd. pasaulio katalikų, jis triuškinamai laimėtų, tačiau Bažnyčia veikia ne taip", - pažymėjo J.Allenas.

Konklavą pradėti antradienį, kovo 12 dieną, nuspręsta penktadienį per vieną iš uždarų susitikimų, kuriuose kardinolai pastarąją savaitę diskutavo apie naujajam popiežiui teksiančius iššūkius.

UŽDAROJI KONKLAVA

Tuo tarpu Vatikano darbininkai atliko paskutinius pasiruošimus Siksto koplyčioje - uždangstė visus langus, kad konklavos nebūtų galima šnipinėti, taip pat įrengė mobiliojo ryšio blokavimo aparatus, kad elektoriai neturėtų jokio ryšio su išoriniu pasauliu.

Pagal šimtmečių senumo tradiciją kardinolai turės iškilmingai prisiekti, jog neatskleis jokių detalių apie savo svarstymus; už priesaikos sulaužymą gresia ekskomunikacija; beje, iš Siksto koplyčios bus pašalinti visi įrašymo prietaisai.

Niekas, išskyrus kardinolus elektorius, kurie turi būti jaunesni nei 80 metų, negalės būti toje salėje per kiekvieną konklavos dieną vykstančius du balsavimus. Pirmasis balsavimas vyks antradienio vakarą.

Popiežiui išrinkti reikalinga dviejų trečdalių dauguma.

Renesanso brangakmeniu laikoms koplyčios pavadinimas siejamas su popiežiumi Sikstu IV, kuriam vadovaujant ji buvo pastatyta 1477-1480 metais. Netoli Šv.Petro bazilikos esanti koplyčia yra tokių pačių matmenų, kaip pirmoji Jeruzalės šventykla, pastatyta karaliaus Saliamono.

Siksto koplyčia yra vienas labiausiai lankomų objektų pasaulyje: kasdien joje pabuvoja iki 20 tūkst. turistų. Šiuos maldos namus puošia vienas iš garsiausių pasaulyje meno kūrinių - freska, vaizduojanti ištiestą Dievo ranką, paliečiančią Adomo ranką ir įkvepiančią jam gyvybę.

Dabar koplyčia yra uždaryta lankytojams, o Florerija - Vatikano departamentas, atsakingas už pasiruošimus popiežiaus audiencijoms ir ceremonijoms - įrengė joje pakylą ir sustatė stalus.

12 ilgų stalų sustatyti keturiomis eilėmis - po dvi abiejose koplyčios pusėse. Jie bus uždengti rusvai gelsvomis staltiesėmis su bordo spalvos atlasiniais kraštais.

Kardinolai, kurie tradiciškai vadinami Bažnyčios kunigaikščiais, sėdės ant krėslų, pagamintų iš vyšnios medienos, pildydami balsalapius per popiežiaus rinkimus.

Sulankstyti balsalapiai pirmiausiai bus sudėti ant bronzinio padėklo, vadinamo patena, o vėliau sukišti į skraidančios lėkštės pavidalo urną, papuoštą dviem avinėliais, simbolizuojančiais tikinčiųjų Dievą kaimenę, kuriai vadovaus būsimasis popiežius.

Kairėje pusėje nuo įėjimo į koplyčią pastatytos dvi krosnelės su bendru dūmtraukiu; jose bus deginami suskaičiuoti balsalapiai.

Vienoje krosnelių, ant kurių išgraviruoti paskutinių šešių popiežių vardai ir jų išrinkimo datos, bus deginami balsalapiai, o kitoje - cheminės medžiagos, suteiksiančios spalvą dūmams, kad jos nebūtų galima įvertinti klaidingai.

Juodi dūmai reikš, kad sprendimas dar nepriimtas, o baltų dūmų signalas rodys, kad popiežius išrinktas. Kiekvieną konklavos dieną rengiami du balsavimai, o popiežius išrenkamas dviem balsų trečdaliais ir elektoriams sutarus dėl rezultato.

Prieš prasidedant konklavai antradienį bus aukojamos specialios mišios Šv.Petro bazilikoje, kurių intencija - "Pro Eligendo Romano Pontifice" (Už Romos pontifiko išrinkimą).

Konklavos išvakarėse kardinolai pirmadienį persikels į Šv.Mortos namus - Vatikano rezidenciją, kur jie valgys ir miegos tarp balsavimų konklavoje.

Tame pastate taip pat laikomasi griežtų taisyklių, turinčių užtikrinti konklavos slaptumą: rezidencijos langai bus užrakinti, o jos kambariuose įrengti telefonai skirti tik vidiniam naudojimui.