Gyventojų skaičius regione yra maždaug dvigubai didesnis nei JAV, tad protrūkio mastas užgožia kitas skaudžiai nukentėjusias pasaulio vietas, tokias kaip Lotynų Amerika ir Indija. Remiantis „Bloomberg“ atlikta Johnso Hopkinso universiteto duomenų analize, atvejų skaičius per pastarąją savaitę Pietryčių Azijoje išaugo net 41 proc. Mirštamumas per septynias dienas iki trečiadienio išaugo 39 proc. – greičiausiai pasaulyje, ir, tikėtina, augs toliau, nes po atvejų šuolio paprastai padaugėja ir mirčių.

Tuo tarpu bendras Pietryčių Azijos vakcinacijos lygis (9 proc.) gerokai atsilieka nuo išsivys
iusių regionų, tokių kaip Vakarų Europa ir Šiaurės Amerika – kur buvo paskiepyta daugiau nei pusė gyventojų, – ir lenkia tik Afriką ir Centrinę Aziją.

Kol didelė išsivysčiusio pasaulio dalis vėl atsidaro verslui, sunkėjanti padėtis didžiojoje Pietryčių Azijos dalyje reiškia, kad jiems vėl teks taikyti augimą stabdančius judėjimo apribojimus. Singapūras – išimtis: vienintelėje išsivysčiusioje regiono ekonomikoje pažaboti virusą padėjo uždarytos sienos ir aukštas vakcinacijos lygis.

Akcijos ir valiutos visame regione pastarosiomis savaitėmis buvo išparduotos, vyriausybės yra priverstos didinti fiskalinį deficitą, o centriniams bankams jau trūksta amunicijos. Nuosmukis vyksta tuo metu, kai JAV federalinis rezervų bankas pradeda įžangines diskusijas dėl turto pirkimo mažinimo, atimdamas iš Azijos politikos formuotojų galimybę toliau švelninti politiką, nerizikuojant valiutų silpnėjimu.

„Atsižvelgiant į lėtą vakcinacijos tempą (jei neskaitysime Singapūro), prognozuojame, kad atsigavimas bus netolygus ir išliks rizika, kad bus taikomi dar didesni apribojimai, – pažymėjo Sian Fenner, Singapūre įsikūrusi vyresnioji Azijos ekonomistė iš „Oxford Economics Ltd.“. – Didesnis neaiškumas taip pat greičiausiai paliks daugiau ekonominių randų.“

Indonezija, didžiausia Pietryčių Azijos ekonomika, šią savaitę pralenkė Indiją naujais kasdieniais atvejais, įtvirtindama savo, kaip naujo Azijos viruso epicentro, poziciją. Kelios jos kaimynės taip pat registruoja rekordinius atvejų skaičius.

Indonezija, Tailandas ir Filipinai jau sumažino šių metų bendrojo vidaus produkto prognozes, o Malaizija ketina pasekti jiems įkandin. Vietnamas, viena iš nedaugelio pasaulio ekonomikų, kuri praėjusiais metais ir toliau sparčiai augo, sumažino 2021 m. pirmojo pusmečio prognozes ir šiuo metu kovoja su protrūkiu vietovėse, kuriose įsikūrę pagrindiniai pramoniniai parkai.

Iki pandemijos didžiausios Pietryčių Azijos ekonomikos kartu paėmus būtų buvusios penktos pagal dydį pasaulyje (po Vokietijos), rodo Pasaulio banko duomenys.

„Nepasiteisinęs kompromisas“

Robas Carnellas, Singapūro „ING Groep NV“ Azijos ir Ramiojo vandenyno tyrimų vadovas, pažymėjo, kad vargingesnės Pietryčių Azijos šalys, bandžiusios pandemijos pradžioje riboti karantinus, kad sušvelnintų poveikį žmonių pragyvenimui, dabar moka kainą – pirmiausia todėl, kad jų pastangos testuoti, atsekti ir izoliuoti teigiamus atvejus buvo neefektyvios. Todėl tokios šalys kaip Filipinai ir Indonezija, pasirinkusios dalinius karantinus, buvo priverstos juos vienokia ar kitokia forma pratęsti.

„Turtingesnėms šalims buvo lengviau užsidaryti ir sumokėti gyventojams, kad šie sėdėtų namuose ar išeitų atostogų, o skurdesnės ieškojo kompromiso, bandydamos apriboti smūgį BVP“, – sakė jis.

„Žinoma, tas kompromisas nepasiteisino – geriausiu atveju jis buvo trumpalaikis, – teigė jis. – Dabar pradedame matyti tokios politikos pasekmes.“