Sveikatos apsaugos ministerija kitais metais Oklando ir Nortlando regionuose prognozuoja daugiau nei 5000 atvejų per savaitę, net ir darant prielaidą, kad 90 proc. reikalavimus atitinkančių gyventojų bus paskiepyti, ketvirtadienį sakė sveikatos apsaugos ministras Andrew Little’as.

Į šį skaičių neįtraukta likusi šalies dalis, kurioje vis dar vykdomas modeliavimas.

„Tai būtų blogiausias scenarijus, tačiau net ir tokiu lygiu didžioji dauguma užsikrėtusių žmonių pasveiks namuose ar kur nors kitur bendruomenėje, nes dauguma bus paskiepyti ir nenukentės taip stipriai, kaip neskiepyti“, – interviu Naujosios Zelandijos radijui sakė A. Little’as.

Naujosios Zelandijos sveikatos sistemai didėjantis COVID-19 atvejų skaičius iki šiol nekėlė išbandymų, tačiau ministrai jau pripažįsta, kad karantinas didžiausiame Oklando mieste neįveiks delta padermės ir ruošiasi sušvelninti apribojimus kylant vakcinacijos lygiui.

Kasdienių naujų atvejų skaičius auga, praėjusį ketvirtadienį buvo pranešta apie 71 infekciją, o antradienį – apie 94 naujus viruso atvejus – tai didžiausias koronaviruso atvejų skaičius per dieną nuo pandemijos pradžios.

Didžiąją 2020-ųjų ir šių metų dalį, kai daugelyje šalių virusas aktyviai brovėsi į populiacijas, Naujosios Zelandijos gyventojai galėjo džiaugtis gyvenimu, iš esmės nevaržomi apribojimų, nes užkratas bendruomenės ribose buvo sėkmingai eliminuotas.

Buvo rengiami koncertai, regbio rungtynės, veikė barai ir restoranai, vaikai lankė mokyklą ir, neskaitant sienų uždarymo, gyvenimas atrodė normalus.

Tačiau delta atmaina visam tam padarė galą. Rugpjūčio mėnesį dėl vieno teigiamo atvejo visa šalis buvo uždaryta į griežtą karantiną. Praėjus daugiau nei aštuonioms savaitėms, Oklandas vis dar užrakintas, o delta ir toliau cirkuliuoja. Virusas neseniai prasibrovė į kaimyninius Nortlando ir Vaikato regionus, tad karantinas buvo paskelbtas ir ten.

Kadangi tik apie 60 proc. reikalavimus atitinkančių gyventojų yra pilnai pasiskiepiję, vyriausybė skuba vakcinuoti kuo daugiau žmonių, kol protrūkis dar labiau neišplito.

A. Little’as nusprendė nebetęsti ankstesnės pandemijos tvarkos, pagal kurią visi COVID-19 pacientai turėjo būti izoliuojami valstybinėse karantino įstaigose ar ligoninėse. Ministras sakė esąs įsitikinęs, kad ligoninės sugebės susidoroti su ūmiais ligos atvejais.

„Kalbant apie galimybes priimti papildomus pacientus, esu įsitikinęs, kad tuo bus pasirūpinta – planuojame užtikrinti sklandų ligoninių valdymą“, – kalbėjo jis spaudos konferencijoje.

A. Little’as nenurodė datos, kada bus pristatytas šis planas, teigdamas, kad tai priklausys nuo vakcinacijos rodiklių.

Lėta Naujosios Zelandijos vakcinacija reiškia, kad šalis pagal „Bloomberg“ atsparumo COVID-19 reitingą yra nusmukusi žemyn. Ilgą laiką ji užėmė aukščiausią vietą; dabar yra 38-oji, per vieną vietą aukščiau Bangladešo.

Vis dėlto iki šiol Naujojoje Zelandijoje nuo COVID-19 mirė tik 28 žmonės.

Praėjusią savaitę skelbta, kad Naujoji Zelandija, siekdama užkirsti kelią COVID-19 plitimui, įvedė „nėra skiepo – nėra darbo“ politiką daugeliui medikų ir mokytojų.

„Nieko negalime palikti likimui, todėl įvedame prievolę“, – teigė už šalies atsaką į COVID-19 atsakingas ministras Chrisas Hipkinsas, kuris taip pat eina švietimo ministro pareigas.

Gydytojai, slaugytojai ir kiti pirmųjų kovos su pandemija fronto linijų darbuotojai iki gruodžio 1 d. privalės būti pasiskiepiję abiem vakcinos dozėmis, o su mokiniais kontaktuojantys švietimo sektoriaus darbuotojai turės būti gavę abi dozes iki sausio 1 d.

„Vakcinacija išlieka stipriausia ir veiksmingiausia priemone apsisaugoti nuo infekcijos ir ligos“, – teigė Ch. Hipkinsas.

Prievolė taip pat apims iš namų dirbančius pedagogus ir mokyklose savanoriaujančius vaikų tėvus, tačiau dar nenuspręsta dėl privalomo aukštųjų mokyklų darbuotojų skiepijimo.

Prieš pirmųjų delta atmainos atvejų užfiksavimą rugpjūčio mėnesį Naujoji Zelandija buvo plačiai giriama už savo COVID-19 politiką, pagal kurią šalis buvo beveik visiškai išnaikinusi virusą ir gyventojai galėjo mėgautis beveik visiškai įprastu gyvenimu.

Tačiau „nulinės COVID-19 tolerancijos“ strategija žlugo, kai Oklande buvo patvirtintas delta atmainos buvimas, kuri nuo tada išplito į kaimynines provincijas.

Premjerė Jacinda Ardern teigė, kad labai užkrečiama delta atmaina „pakeitė žaidimo taisykles“.