„Gydytojai kovojo, tačiau nieko nebegalėjo padaryti“, – teigia Maskvos Didžiojo teatro vadovas Vladimiras Urinas. Žymiai balerinai buvo 89-eri.

Nuoširdžią užuojautą M. Pliseckajos giminėms ir artimiesiems pareiškė ir Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas.

Apie Didžiojo baleto epochos pabaigą po balerinos mirties kalba Marinsko teatro primabalerina Diana Višneva. „Šiandien baigėsi ištisa Didžiojo baleto epocha. Didžioji, vienintelė ir visų mylima Maja Michailovna! Jums aš nepaprastai dėkinga už tai, kad buvote visų mūsų gyvenimų dalimi. Už tai, kad buvote“, – rašė ji savo „Facebook“ paskyroje.

Rusijos premjeras Dmitrijus Medvedevas savo paskyroje „Facebook“ teigia: „Išėjo Maja Pliseckaja. Geniali balerina, turinti retą artistiškumo, grožio, kilnumo ir orumo derinį. Atsisveikinti su tokiais žmonėmis itin sunku. Kartu su ja baigėsi ir ištisa baleto epocha. Majos Pliseckajos su mums daugiau nėra, bet liko legendinė Karmen, Odeta-Odilija, Raimonda. Liko jos Šokis“.

Japonija: M. Pliseckaja turėjo itin daug įtakos šalies baletui

Maja Pliseckaja buvo žymiausia XX amžiaus balerina, turėjusi itin daug įtakos Japonijos baletui. Tai sakoma naujienų agentūros „Kiodo“ sekmadienio pranešime apie žvaigždės mirtį.

„Maja Pliseckaja itin stipriai paveikė baletą Japonijoje. Ji 38 kartus lankėsi Japonijoje, šalį vadino antraisiais savo namais. Jos pasirodymai įvairiose šalies scenose susilaukdavo didžiausios sėkmės“, – rašo „Kiodo“.

Kita Japonijos naujienų agentūra „Jiji“ taip pat atkreipia dėmesį į Rusijos balerinos indėlį į šalies meną ir primena, kad M. Pliseckaja buvo iškilmingos ceremonijos metu apdovanota Tekančios saulės ordinu.

„Man šis apdovanojimas labai svarbus, nes su Japonija jaučiuosi jungiama itin stipraus ryšio ir ypatingų santykių“, – cituoja agentūra balerinos žodžius, pasakytus per ceremoniją prie Japonijos ambasados Maskvoje.

Daugelio Japonijos laikraščių versijose internete skelbiama žinia apie M. Pliseckajos mirtį. Visų antraštės skelbia: „Mirė svarbiausia XX amžiaus balerina“.

Maskvos didžiajame teatre lapkritį bus rengiamas atminimo vakaras

Atminimo vakaras šeštadienį mirusios balerinos Majos Pliseckajos garbei Maskvos didžiajame teatre bus rengiamas jos gimimo dieną – lapkričio 20-ąją. Tokią informaciją pateikia teatro vadovas Vladimiras Urinas.

„Šią dieną būtinai rengsime vakarą jos garbei, tiesa, dabar tai bus atminimo vakaras“, – teigė vadovas transliuotojai „Rossija 24“.

V. Urinas tiesioginio eterio metu prisiminė, kad paskutinio susitikimo su balerina metu ji buvo puikios nuotaikos, dalijosi daugybe kūrybinių ateities planų 90-ojo jubiliejaus proga. Deja, šios gražios datos pasaulinė baleto žvaigždė nebesulaukė.

M. Pliseckajos kūryba – vienas iš ryškiausių Rusijos baleto puslapių, o žymios balerinos mirtis – didžiulė netektis visai šalies kultūrai, sakė Federacijos tarybos pirmininkė Valentina Matvijenko.

Apie balerinos genialumą bei novatoriškumą jai skirtoje televizijos laidoje kalbėjo ir Rusijos kultūros ministras Vladimiras Medinskis.

M. Pliseckajos indėlį į kultūrą pažymi tiek Italija, tiek Prancūzija

Šeštadienį mirusios žymiosios Rusijos balerinos M. Pliseckajos atminimą Italijos, Prancūzijos ir Baltarusijos lyderiai bei kultūros veikėjai palydi žodžiais "didi, svarbi, talentinga". 

Su pagarba ir susižavėjimu prisimena M. Pliseckają ir kultūros veikėjai Italijoje - jie gedi "šviesios XX amžiaus baleto žvaigždės". Teatro istorikas Francesco Sini pabrėžė jos išskirtinį vaidmenį išsaugant ir plėtojant tradicinius "artimus santykius tarp Rusijos ir Italijos šokių mokyklų".

Su kartėliu apie išskirtinės šokėjos netektį kalbėjo ir žymi balerina bei pedagogė Carla Fracci.

Telefoninio pokalbio su "Tass" naujienų agentūra metu ji pažymėjo, kad, jos nuomone, pagrindiniu M. Pliseckajos profesiniu bruožu tapo "nuolatinės kūrybinės paieškos". 

Savo ruožtu, vyriausiasis Romos operos teatro choreografas ir režisierius Michailis van Hoekas, šokėjas iš Belgijos, turintis ir rusiško kraujo, sako, kad M. Pliseckaja buvo viena iš jo mokytojų.

Rusijos ir pasaulio baleto legenda daug kartu viešėjo Italijoje keliaudama su Maskvos Didžiuoju teatru. Ji šalyje žinoma ir kaip choreografė: devintajame dešimtmetyje M. Pliseckaja buvo viena iš Romos operos teatro baleto skyriaus vadovių.

Prancūzijos muzikos asociacijos "Rusų sezonų XXI amžiuje draugai" viceprezidentė Olga Michaud pažymėjo, kad šalis suvaidino svarbų vaidmenį ne tik kūrybiniame, bet ir asmeniniame balerinos likime.

Lily Brikas surengtame vakare Maskvoje Prancūzijos scenos meistro Philipas Gerardas vizito proga 1955-aisiais M. Pliseckaja pirmą kartą sutiko kompozitorių Rodioną Ščedriną, už kurio vėliau ištekėjo.

Pasak O. Michaud, "sunku įvardinti kitą menininką, kuris būtų taip beribiai mylimas tiek Rusijoje, tiek ir Prancūzijoje". 

M. Pliseckajai buvo įteikta Anos Pavlovos vardo Paryžiaus premija, šalies Garbės legiono ir Prancūzijos menų ir literatūros ordinai, suteiktas Sorbonos universiteto garbės daktarės laipsnis.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (118)