Nuotrauka „Naujo gyvenimo viltis“ (Hope for a New Life), kurios autorius – laisvai samdomas australas fotografas Warrenas Richardsonas, perteikia pabėgėlių dramą prie vienos Serbijos ir Vengrijos sienos perėjos.

2015 metais į Europą, bėgdami nuo bado ir karinių konfliktų, atvyko daugiau negu milijonas žmonių, o beveik pusę jų sudarė pabėgėliai iš Sirijos, krečiamos žiauraus pilietinio karo.

Naujienų agentūra „Agence France-Presse“ (AFP) pelnė iš viso keturis apdovanojimus, tarp jų už geriausią nuotrauką kategorijoje „Spot news“. Šios kategorijos apdovanojimas atiteko Sirijoje dirbančiam fotonaujienų žurnalistui Sameerui al Doumy, įamžinusiam vaizdus aviacijos smūgių nuniokotame Dumos mieste netoli Damasko.

Kitas Sirijoje dirbantis AFP fotografas Abd Doumany laimėjo antrąjį apdovanojimą kategorijoje „General News“ - už sukrečiančias nuotraukas, kuriose matomi vaikai, žuvę arba sužeisti per panašius antskrydžius Dumoje.

Sirijoje beveik penkerius metus besitęsiantis karas jau nusinešė per 260 tūkst. žmonių gyvybių.

AFP veteranas fotografas Roberto Schmidtas užėmė antrąją vietą „Spot News“ kategorijoje už dramatišką fotoreportažą apie pražūtingą laviną ant Everesto kalno šlaitų, sukeltą pernai balandį Nepalą supurčiusio žemės drebėjimo.

Trečioji vieta šioje kategorijoje atiteko Turkijoje dirbančiam reporteriui Bulentui Kilicui atiteko - už sirų pabėgėlių nuotraukas, padarytas prie Sirijos ir Turkijos sienos.

Šių metų WPP konkurso, kuriame dalyvavo 5 775 fotografai iš 128 šalių, pateikę apie 82 951 nuotrauką, žiuri pareiškė, kad neryški W.Richardsono nuotrauka, padaryta tamsią naktį be blykstės, yra „vizualiai neįtikėtinai stiprus“ ir „įsimintinas atvaizdas“.

Budapešte dirbantis W.Richardsonas penkias dienas gyveno su migrantais prie Serbijos ir Vengrijos sienos netoli Reskės miesto. Apdovanojimą pelniusią nuotrauką jis padarė fotografuodamas tą migrantų grupę, kai ji mėgino prasmukti per spygliuotos vielos tvorą.

„Visą tą naktį žaidėme katę ir pelę su policija“, – sakoma WPP išplatintame W.Richardsono pareiškime.

„Buvo apie 3 val. ryto, bet negalėjau naudoti blykstės, nes policininkai ieškojo tų žmonių ir aš būčiau juos tiesiog jiems įdavęs“, – pasakojo fotografas, pridūręs, kad tą nuotrauką padarė naudodamas vien mėnesienos šviesą.

AFP fotografijos skyriaus direktorius Francis Kohnas, pirmininkavęs šių metų WPP žiuri Hagoje, sakė, kad W.Richardsono nuotrauka „pasižymi didele galia dėl savo paprastumo, ypač dėl spygliuotų vielų simbolizmo“.

„Mūsų nuomone, ji pasižymi beveik viskuo, kad aiškiai vizualiai perteiktų, kas dedasi su tais pabėgėliais“, – sakė F.Kohnas.

„Ji vizualiai neįtikėtinai stipri“, – jam antrino žiuri narys ir televizijos „al Jazeera America“ fotonaujienų redaktoriaus pavaduotojas Vaughnas Wallace'as.