V. Zelenskis iš tribūnos apkaltino Rusiją agresija.

„Papasakosiu jums vieną istoriją. Istoriją žmogaus, kuriam gyvenimo prasme tapo (siekis) būti išgirstu“, – pradėjo kalbą V. Zelenskis.

Ukrainos prezidento teigimu, tai – Vasilijus Slepakas, kuris žuvo Donbase, „gindamas Ukrainą nuo Rusijos agresijos“.

C. Slepakas – operos dainininkas, kuris koncertuodavo prestižiškiausiose Ukrainos ir pasaulio koncertų salėse, taip pat ir „Carnegie Hall“ Niujorke, „Covent Garden“ Londone, Paryžiaus nacionaliniuose operos rūmuose.

„Veikiausiai visi girdėjote nuostabų jo dainavimą, deja, daugiau neišgirsite. Dėl ko. Dėl kažkokio daikto?“ – pareiškė V. Zelenskis ir iškėlė 12,7 mm kalibro šovinį.

„Rodau jums šį daiktą. Šis daiktas nusinešė jo gyvybę. Toks šovinys kainuoja 10 dolerių, tokia šiandien mūsų planetoje žmogaus gyvybės kaina“, – pareiškė Ukrainos lyderis.

„Penkerius metus Donbase vyksta karas, jau penkeri metai, kai Rusija aneksavo Krymą. Šiandien, kai prirašyti tūkstančiai tarptautinės teisės puslapių ir yra šimtai organizacijų, turinčių ginti taiką, mūsų šalis su ginklu rankoje, prarasdama savo piliečius, gina savo suverenitetą ir teritorijos vientisumą“, – emocingoje kalboje sakė V. Zelenskis.

Jis pateikė oficialius duomenis apie karo Rytų Ukrainoje aukas. „Daugiau kaip 13 tūkstančių žmonių žuvo, 30 tūkstančių buvo sužeisti, 1,5 milijono turėjo palikti savo namus, - sakė jis. – Šie skaičiai čia skamba kasmet, ir kasmet jie tik didėja“.

Jis pabrėžė, kad kiekviena Generalinėje asamblėjoje dalyvaujanti valstybė turi savų problemų. Tačiau, pabrėžė jis, „šiuolaikiniame pasaulyje nėra svetimų karų“.

„Niekas iš jūsų nesijaus saugus, kol Rusija kariauja karą Europos centre“, – pridūrė V. Zelenskis.

V. Zelenskis trečiadienį pareiškė, kad jo pagrindiniai prioritetai yra užbaigti karą šalies rytuose ir susigrąžinti aneksuotas teritorijas, bet ne savo bendrapiliečių gyvybių ir Ukrainos teisės į pasirinkimą kaina.

„Mano užduotis yra karo užbaigimas, visų okupuotų teritorijų sugrąžinimas ir taikos įsivyravimas, bet ne mūsų piliečių gyvybių, laisvės ar Ukrainos teisės į asmeninį pasirinkimą kaina“, – per Niujorke vykstančią Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos sesiją kalbėjo V. Zelenskis.

Pasak Ukrainos prezidento, dabartiniai tarptautinių santykių mechanizmai stringa. „Mes neabejojame tarptautinių institucijų, pavyzdžiui, JT autoritetu, bet turime pripažinti, kad mechanizmai veikia ne be sutrikimų, jie stringa ir todėl turi būti atnaujinti“, - pabrėžė V. Zelenskis.