Ceremonijoje dalyvauja apie 300 išgyvenusiųjų, taip pat daugelio šalių lyderiai bei Holivudo magnatas Stevenas Spielbergas, režisavęs filmą apie Holokaustą „Šindlerio sąrašas“ (Schindler's List).

S.Spielbergas, už šią dramą gavęs „Oskarą“ ir įrašęs 58 tūkst. išgyvenusiųjų liudijimus, su šimtais šių žmonių, kurių dauguma jau yra vyresni nei 90 metų, susitiko Krokuvoje Pietų Lenkijoje.

Lenkijos prezidentas Bronislawas Komorowskis anksčiau antradienį kalbėjo apie blogį, kuris užklupo mirties stovyklos kalinius nacių okupuotoje Lenkijoje.

Minėjimo dalyviai susirinko po milžiniška palapine, dengiančia Birkenau vartus ir geležinkelio bėgius, esančius didžiuliame Aišvuco-Birkenau komplekse, į kurį aukos buvo vežamos traukiniais ir žudomos dujų kamerose.

Naciai šioje stovykloje išžudė apie 1,1 mln. žmonių, daugiausia žydų, taip pat čigonų, lenkų politinių kalinių ir kitų.

B. Obama Aušvico išlaisvinimo minėjimo proga perspėja pasaulį kovoti su augančiu antisemitizmu

JAV prezidentas Barackas Obama antradienį pažymėjo Aušvico stovyklos išlaisvinimo 70-ąsias metines perspėjimu pasauliui kovoti su atsigaunančiu antisemitizmu.

Žadėdamas „niekada neužmiršti“ tų šešių milijonų žydų ir nesuskaičiuojamos daugybės kitų tautų žmonių, kuriuos nužudė nacistinės Vokietijos režimas, B.Obama paragino tarptautinę bendruomenę užtikrinti, kad „tai niekada nepasikartotų“.

Taip jis kalbėjo tuo metu, kai išgyvenusiesieji susirinko liūdnai pagarsėjusioje Lenkijos koncentracijos stovykloje į minėjimą, kurio svarbą išryškino neseniai Europą sukrėtę išpuoliai prieš žydus.

„Pastarieji teroristų išpuoliai Paryžiuje mums skausmingai primena mūsų pareigą pasmerkti ir kovoti su kylančiu antisemitizmu, visomis jo formomis, įskaitant Holokausto neigimą arba menkinimą“, – sakoma B.Obamos pareiškime.

„Šiandien mes kartu pažadame milijonams nužudytų sielų ir visiems išgyvenusiesiems, kad tai neturi niekada pasikartoti“, – nurodoma jame.