Viename iš Sibiro miestų, Kemerove, kovo 25 d. kilęs gaisras nusinešė ne mažiau kaip 64 žmonių gyvybes. Iš daugybės vaizdų, regėtų, kilus chaosui, kai „Žiemos vyšnios“ lankytojai bet kokia kaina mėgino ištrūkti į lauką, viena scena ypač šokiravo.

„Kraupiausia buvo matyti tebesisukančią karuselę su joje esančiais vaikais, – pasakojo M. Tatarčiukova „Laisvosios Europos radijo“ Rusijos tarnybai. – Kai tik įsiplieskė gaisras, operatorius paliko postą, todėl vaikai ir toliau sukosi.“

Pasak M. Tatarčiukovos, sekmadienio popietę prekybos centras, kuriame veikė pramogų kompleksas, gyvasis kampelis ir keletas restoranų, buvo pilnas žmonių.

Moteris pasakoja, kad karuselėje besisupantys vaikai galop buvo išgelbėti vieno iš tėvų, sugebėjusio sustabdyti įrangą ir padėjusio vaikams atsisegti saugos diržus.

Ji prisimena ir prieš pat visų akis pro langą iššokusį ir galva į asfaltą nukritusį žmogų.

Kartu su šeima ištrūkusi iš sumaišties M. Tatarčiukova tikina sakiusi žmonėms jokiu būdu neiti į prekybos centrą.

„Tik niekas mumis netikėjo, kadangi nebuvo girdėti jokių gaisro signalų“, – apgailestaudama pasakojo moteris.

Kita tragedijos liudininkė, Ana Zarečneva, asmeniniame „Instagram“ puslapyje parašė, kad tada, kai kilo gaisras, kartu su savo vyru ir keturmečiu sūnumi sėdėjo centro kino salėje ir žiūrėjo filmą. Moteris prisimena, kaip staiga kažkas atlapojo salės duris ir suriko: „Gaisras! Gaisras!“

A. Zarečnevos žinutė papildyta vaizdo įrašu, kuriame užfiksuota kino salėje kilusi panika.

„Gaisro signalų negirdėjome, – parašė moteris. – Minia spraudėsi pro siauras duris, nes evakuacinio išėjimo niekas neatidarė. Nežinia, ar toks apskritai buvo.“

„Išsigavę iš kino salės, išvydome, kaip į antrame aukšte įrengtą vaikų žaidimo aikštelę plūdo juodi tiršti dūmai. Beveik nebuvo kuo kvėpuoti“, – rašė A. Zarečneva.

Ji taip pat aprašė, kaip žmonės galvotrūkčiais pasileido laiptų link, kaip brovėsi prie išėjimo.

„Verkė ir spiegė begalė vaikų. Juos stumdė ir spaudė bėgantys suaugusieji“, – rašė moteris.

Kemerovo prekybos centre nelaimės metu buvo ir dvylikos metų Viktorija Počankina, visų vadinama Vika. Jos likimas kol kas nėra aiškus. Ji kartu su klasės draugais čia žiūrėjo filmą. Kai kine pasirodė ugnis, Vika kalbėjo telefonu su savo teta.

Jos teta Jevgenija pasakoja: „Apie 16.11 val. paskambinau dukterėčiai Vikai.

Ji man pasakė: „Viskas dega, durys užblokuotos. Negaliu išeiti, negaliu kvėpuoti“. Pasakiau jai: „Vika, nusivilk drabužius, užsidenk nosį“.

Ji atsakė: „Teta, pasakyk visai mano šeimai, kad aš juos myliu. Pasakyk mamytei, kad aš ją myliu“. Tada ryšys baigėsi. Jevgenija sako: „Ką tik prasidėjo mokyklos atostogos, ten buvo beveik visa jos klasė – apie dešimt vaikų, du ar trys tėvai ir mokytoja.

Suaugusieji atvedė vaikus į kiną ir paliko juos žiūrėti filmo. Visi tie suaugusieji liko gyvi“.

Kančios draskoma penkių vaikų motina pasakojo, kad prekybos centre buvo visi jos vaikai. Ji tvirtino nežinanti, kas nutiko jos atžaloms.

Rusijos naujienų agentūra „Interfax“ antradienio rytą paskelbė, kad per gaisrą prekybos centre žuvo 41 vaikas.

Antradienį, kovo 27 d., iniciatyvinė grupė, į kurią susibūrė Kemerovo prekybos centre „Žiemos vyšnia“ kilusiame gaisre žuvusių žmonių artimieji, sugebėjo patekti į miesto morgą, kad suskaičiuotų žuvusiuosius, pranešama portale VSE42.Ru.

Patekę į morgą aktyvistai išsiaiškino, kad nepilnamečių kūnų patalpose nėra.

„Morge saugomi tik suaugusiųjų kūnai. Vaiko – nė vieno, ir mums nesako, kur jie. Mes šokiruoti“, – sakė jie.

Vienas iš mitingo dalyvių patikino, kad vaikų kūnai nugabenti į šaldiklių kompleksą. Kemeroviečiai buriasi į iniciatyvinę grupę ir ketina vykti į nurodytą vietą ieškoti žuvusių nepilnamečių.

Sprendžiant iš internete pasirodančių komentarų, žmonės skelbiama versija netiki. „Gal dar pasakysite, kad jie parduotuvių šaldytuvuose suslapstyti?“ – ironiškai klausia jie.

Mitingo dalyviams, be kita ko, buvo pranešta, kad vienose iš miesto kapinių iškasta ne mažiau kaip 200 kapų.

Kemerovo valdžia šios informacijos nekomentuoja.

Mieste pastaruoju metu buvo pastebėtos kelios dešimtys karinių sunkvežimių.

V. Putinas aplankė gaisro nuniokotą prekybos centrą

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas antradienį paryčiais aplankė didžiulio gaisro nuniokotą prekybos ir pramogų centrą Vakarų Sibiro mieste Kemerove, ir padėjo gėlių, pagerbdamas daugiau kaip 60 šios tragedijos aukų.

V. Putinas padėjo rožių puokštę improvizuotame memoriale prie prekybos centro „Žieminė vyšnia“ (Zimniaja višnia), kur žmonės nešė gėles, pliušinius žaislus ir žuvusiųjų nuotraukas.

Prezidentas kartu su savo pavaduotoju Sibiro federalinei apygardai Sergejumi Meniaila taip pat apžiūrėjo sudegusio pastato fasadą.

V. Putinas per Kemerove vykusį pasitarimą, skirtą gaisro pasekmių likvidavimui, viena iš nelaimės priežasčių pavadino aplaidumą.

„Kas pas mus vyksta? Juk tai ne kokie nors kariniai veiksmai ar netikėtos metano prasiveržimas šachtoje. Žmonės atėjo pailsėti, atsivedė vaikų. Kalbame apie demografiją, bet kodėl netenkame tiek daug žmonių? Dėl nusikalstamo aplaidumo, ištižimo“, – sakė V. Putinas.

Jis taip pat pareiškė užuojautą žuvusiųjų artimiesiems ir pradėjo pasitarimą tylos minute.

Priešgaisrinė signalizacija neveikė nuo kovo 19-osios

Vakarų Sibiro mieste Kemerove esančiame prekybos centre „Žiemos vyšnia“ priešgaisrinė signalizacija neveikė nuo kovo 19 dienos, bet jos niekas netaisė, sakė Rusijos tyrimų komiteto pirmininkas Aleksandras Bastrykinas.

Tai jis pranešė Rusijos prezidento Vladimiro Putino Kemerove surengtame pasitarime dėl gaisro padarinių likvidavimo.

„Nuo (kovo) 19 dienos jų signalizacija neveikė, bet niekas tuo neužsiėmė“, – sakė A. Bastrykinas.

Pareigūnas taip pat nurodė, kad prekybos centro apsaugininkas kilus gaisrui neįjungė įspėjimo sistemos, kuri, kitaip nei priešgaisrinė signalizacija, veikė.

„Negalime pateikti protingo paaiškinimo, kažkoks neparengtas žmogus“, – pridūrė A. Bastrykinas.

Jis pridūrė, kad Kemerovo prekybos centro administracijos atstovai įsiplieskus gaisrui pabėgo palikę vaikus, dalis kurių liko užrakinti kino salėse.

„Didžioji dalis personalo pabėgo palikę likimo valiai vaikus ir jų tėvus. Darbuotojai, kurie turėjo būti atsakingi už saugumą, evakuacijos organizavimą, išsilakstė patys pirmi“, – sakė A. Bastrykinas.

„Tarp aukų praktiškai nėra prekybos centro darbuotojų“, – pridūrė Tyrimų komiteto vadovas.

Pasak jo, tyrėjai kol kas nenustatė, kas iš administracijos buvo atsakingas už tvarkos tame kambaryje, kur įsiplieskė gaisras, užtikrinimą, „kas uždarė, kodėl bilietų kontrolieriai uždarė duris“.

Gaisras „Žieminės vyšnios“ viršutiniuose aukštuose įsiplieskė sekmadienio popietę, kai šiame komplekse buvo daug žmonių, tarp jų vaikų. Kaip rodo naujausi duomenys, žuvo mažiausiai 64 žmonės, dar 12 tebėra hospitalizuoti.

Vieno nukentėjusio 11-mečio būklė yra sunki, o kitų sužeistųjų – vidutinė arba lengva.

Pareigūnai jau atpažino 25 žuvusiųjų palaikus.

Pagal aukų skaičių šis gaisras maždaug už 3 000 km į rytus nuo Maskvos esančiame Kemerove yra pražūtingiausias Rusijoje nuo 2009 metų gruodžio, kai klubą „Šlubas arklys“ (Chromaja lošad) Permės mieste apėmusios liepsnos nusinešė 156 žmonių gyvybes.

Žmonės Lietuvoje prie Rusijos ambasados reiškia užuojautą žuvusiųjų artimiesiems.