„Jau akivaizdu, kad šį rudenį ir žiemą mes negalėsime ginti Ukrainos lėktuvais F-16“, – sakė jis per televizijos maratoną.

Kartu J. Ihnatas priminė, kad Ukrainos personalo mokymo skraidyti naikintuvais F-16 klausimas iš esmės pajudėjo į priekį. Omenyje turimas tiek pilotų, tiek inžinierių rengimas.

„Mes suprantame, kad mūsų lakūnai jau netrukus mokysis šalyse, kurios yra aviacijos koalicijos narės. Bet kartu mūsų oro gynyba turi būti stiprinama ir ji stiprinama (kitomis priemonėmis – UNIAN). Neseniai buvo pranešta, kad gavome dar dvi oro gynybos sistemas „Patriot“, – pažymėjo J. Ihnatas.

Anot pareigūno, rusai naudoja vis daugiau bepiločių orlaivių, atakuodami Ukrainą, todėl ukrainiečiai taip pat turi didinti atitinkamų kovos priemonių – smogiamųjų dronų – arsenalą.

„Mes turime tarptautiniuose formatuose, kuriuose dalyvaujame, kalbėti savo partneriams apie Ukrainos gynybos poreikius. Ir mes matome, kad sparnuotųjų raketų tiekimo Ukrainai klausimas taip pat jau sulaukia plataus atgarsio. Tai raketos TAURUS, taip pat balistinės raketos ATACMS“, – pažymėjo J. Ihnatas.

Liepos 11 d. Vilniuje vykusiame NATO viršūnių susitikime 11 šalių ir Ukraina pasirašė memorandumą dėl Ukrainos karo lakūnų mokymo valdyti naikintuvus F-16 koalicijos sukūrimo. Joje dalyvauja Danija, Nyderlandai, Belgija, Kanada, Liuksemburgas, Norvegija, Lenkija, Portugalija, Rumunija, Švedija ir Jungtinė Karalystė.

Liepos 12 d. Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba pareiškė, kad pirmieji naikintuvai F-16 Ukrainos oro erdvėje turėtų pasirodyti 2024 metų pirmajame ketvirtyje.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją