Islandijos meteorologijos biuras (IMO) pareiškė, kad „seisminis aktyvumas magmos pylimo vietoje toliau mažėja“, o stebėjimai rodo, jog, lyginant su ankstesnėmis dienomis, žemės judėjimo ir deformacijų tempas gerokai sulėtėjo. „Ši informacija leidžia spręsti, kad magma nebesiveržia į pylimą, o išsiveržimas baigėsi“, – tvirtino IMO.

Nors pavojaus lygis netoli erupcijos esančiose zonose sumažėjo, agentūra nurodė, kad teritorija netoli žvejų miestelio Grindaviko tebėra pavojinga. „Vis dar esama didelio pavojaus, kad miestelyje į plyšius gali įgriūti žemė“, – sakė IMO.

Sekmadienį Reikjaneso pusiasalyje Islandijos pietvakariuose išsidėstęs Grindavikas buvo skubiai evakuotas – gyventojai išvyko likus kelioms valandoms iki vulkaninio plyšio atsivėrimo netoliese esančiame lauke. Vėliau šio miestelio pakraštyje atsivėrė antras plyšys, iš kurio į gatves ėmė lietis oranžinės spalvos lava. Ji pelenais pavertė tris namus.

Tai buvo penktas ugnikalnio išsiveržimas Islandijoje per mažiau nei trejus metus.

Paskutinė erupcija įvyko vos prieš kelias savaites tame pačiame regione. Likus kelioms savaitėms iki išsiveržimo, pareigūnai atsargumo sumetimais evakavo 4 tūkst. Grindaviko gyventojų. Netrukus po gruodžio 18 d. įvykusios erupcijos žmonėms buvo leista sugrįžti tik trumpam, o gruodžio 23 d. buvo duotas leidimas grįžti visam laikui, tačiau tai padarė tik kelios dešimtys gyventojų.

Trečiadienį IMO pareiškė, kad nebėra jokių matomų išsiveržimo požymių, tačiau pažymėjo, kad toje vietovėje toliau kaupiasi magma.

Skaičiuojama, kad Islandijoje yra 33 aktyvios ugnikalnių sistemos.

Ši sala yra išsidėsčiusi ties Vidurio Atlanto kalnagūbriu – vandenyno dugno plyšiu, skiriančiu Eurazijos ir Šiaurės Amerikos tektonines plokštes.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją