Latvijos Saeima gegužės pabaigoje išrinko E. Rinkevičių šalies prezidentu. Jis bus septintasis Latvijos prezidentas nuo tada, kai šalis 1991 metais atgavo nepriklausomybę nuo Sovietų Sąjungos. E. Rinkevičius poste keičia Egilį Levitą, kuris nusprendė nesiekti antrosios ketverių metų kadencijos. Latvijoje prezidentas pirmiausiai atlieka reprezentacines užduotis.

E. Rinkevičius nuo 2011 m. buvo su Rusija ir Baltarusija besiribojančios ES ir NATO šalies užsienio reikalų ministras. Jis buvo ilgiausiai šias pareigas ėję Latvijos ministras.

Savo kalboje naujasis prezidentas žadėjo siekti stiprios, modernios, teisingos ir saugios Latvijos. Šalies užsienio ir saugumo politikos kursas esą nesikeis. Tai, be kita ko, apima stiprios ES ir NATO siekį bei paramą Ukrainai.

„Rusijos karas ir genocidas Ukrainoje sukūrė naują, žiaurią realybę. Pasauliui, Europai ir mūsų regionui grasina imperinė Rusija ir Lukašenkos (Baltarusijos diktatoriaus Aliaksandro Lukašenkos) režimas, – kalbėjo E. Rinkevičius. – Mūsų šalies užsienio politika neturi ir neturės laiko daryti klaidų. Turėsime ir toliau veikti greitai, ryžtingai ir išmintingai“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją