Tuo tarpu JAV Iždo departamentas perspėjo dėl katastrofinių pasekmių, jeigu artimiausiomis savaitėmis nebus susitarta padidinti šalies skolinimosi ribą, o Tarptautinio valiutos fondo (TVF) vadovės pareiškė, kad rasti būdą išvengti tolesnės krizės yra „kritinė misija“.

B.Obama aplankė Vašingtono priemiesčių gyventojus, per susitikimus peikdamas Atstovų Rūmų pirmininką respublikoną Johną Boehnerį. Tuo tarpu pastarasis trečiadienio vakarą po susitikimo Baltuosiuose rūmuose skundėsi, kad prezidentas nesutinka su juo derėtis.

„Balsuokite, sustabdykite šį farsą ir tuojau pat užbaikite šį uždarymą“, – B.Obama sakė savo ugningoje kalboje Merilando valstijoje esančiame Vašingtono priemiestyje Rokvilyje, kuriame gyvena daug federalinių darbuotojų, priverstų išeiti neapmokamų atostogų dėl šios sumaišties.

Teigdamas, kad ši krizė yra „beatodairiškas respublikonų (inicijuotas) uždarymas“, B.Obama sakė, jog J.Boehneris galėtų „vos per penkias minutes“ ją užbaigti ir grąžinti į darbą šimtus tūkstančius žmonių, jeigu respublikonų vadovaujami Atstovų Rūmai priimtų potvarkį dėl laikinojo federalinių institucijų finansavimo, neprijungiant prie jo jokių politinių išlygų.

„Pirmininkas Johnas Boehneris netgi neleis balsuoti dėl to teisės akto „taip“ arba „ne“, nes jis nenori pykdyti ekstremistų savo partijoje“, – skundėsi B.Obama.

Vyriausybė pristigo pinigų pirmadienį, kai Kongresas nesugebėjo priimti biudžeto. Dėl to vyriausybei teko išsiųsti namo visus nebūtinus darbuotojus ir uždaryti muziejus, monumentus bei nacionalinius parkus, pritraukiančius daug turistų.

Demokratų vadovaujamas Senatas kelis kartus blokavo respublikonų pastangas priimti biudžeto projektą, prijungus prie jo papildomas sąlygas, jog iš JAV sveikatos apsaugos sistemos reformos, laikomos B.Obamos vidaus politikos didžiausiu pasiekimu, būtų atimtos lėšos arba kad ji būtų atidėta vėlesniam laikui.

Tą programą, žinomą kaip „Obamacare“ – „Obamos priežiūra“ – labiausiai peikia ultrakonservatyvioji respublikonų „Arbatėlės“ frakcija.

Per derybas Baltuosiuose rūmuose tarp B.Obamos ir Kongreso lyderių nebuvo pasiekta jokia pažanga, ir nepastebima jokių ženklų, jog jų ginčas bus išspręstas iki šios savaitės pabaigos.

Jeigu iki spalio 17 dienos nebus rastas joks sprendimas, vyriausybei gali pristigti lėšų apmokėti savo sąskaitoms, o tokiu atveju Jungtinės Valstijos gali paskelbti precedento neturintį savo nemokumą.

Tačiau respublikonai vėl reikalauja nuolaidų dėl „Obamacare“, vilkindami balsavimą dėl skolinimosi ribos padidinimo, o tokie veiksmai didina nerimą dėl neprognozuojamų pasekmių, kurios, kaip nurodoma ketvirtadienį paskelbtoje Iždo departamento ataskaitoje, gali nugramzdinti Jungtines Valstijas į gilią recesiją ir sukrėsti pasaulio rinkas.

Dienraštis „The New York Times“ ketvirtadienį pranešė, kad J.Boehneris privačiai sakė Atstovų Rūmų respublikonams suvokiantis vyriausybės bankroto pavojus ir esantis pasiruošęs priimti sprendimą dėl skolinimosi ribos padidinimo, padedant mažumos demokratams, jeigu tai bus būtina.

B.Obama atsisakė derėtis su respublikonais dėl skolinimosi ribos, sakydamas, jog Kongresas turi tiesiog suteikti leidimą pasiskolinti, kad būtų apmokėtos susikaupusios sąskaitos, pridūręs. Jis pridūrė, kad darydamas nuolaidų nustatytų blogą precedentą būsimiems prezidentams.