Žmonės puolė pro pareigūnus, kai jiems – kaip ir dešimtims tūkstančių kitų gedėtojų – buvo pasakyta, kad jie nebegalės pareikšti savo paskutinės pagarbos velioniui, pirmajam jų šalies juodaodžiui prezidentui.

Žmonės bėgo vyriausybės ir prezidentūros rūmų „Union Buildings“ amfiteatro, kur N.Mandela buvo pašarvotas nuo trečiadienio, link.

Penktadienis buvo paskutinė proga pamatyti velionį prieš išvežant palaikus į jo vaikystės kaimą Kunu, kur sekmadienį jis bus palaidotas.

Paprasčiausiai dėl didelio gedėtojų skaičiaus daugelis tų, kurie kelias valandas , o kai kuriais atvejais – ir kelias dienas, laukė eilėje, liko nusivylę.

Visuomenei penktadienį ryte buvo leista praeiti pro atvirą karstą,bet jau po poros valandų vyriausybė paskelbė, kad nesugebės įleisti visų tebelaukiančių didžiulių minių, ir kreipėsi į žmones su prašymu nebeiti.

Policijos pareigūnai nesugebėjo sulaikyti vienos grupės, kuri neklausė nurodymų stoti į eilę.

„Policija sakė, kad turėtume suformuoti eilę, bet paskui nebeleido ir ėmė mus stumti“, - sakė 27 metų Gilbertas Setshedis, kuris eilėje laukė nuo 7 val. ryto.

Per tris dienas, kai N.Mandela buvo pašarvotas vyriausybės rūmuose, jį pamatė maždaug 100 tūkst. žmonių, penktadienį paskelbė vyriausybė.

„Trečioji diena baigėsi savo pagarbą mūsų nacionaliniam simboliui ir pirmajam demokratiškai išrinktam mūsų šalies prezidentui pareiškus daugiau kaip 50-čiai tūkst. (žmonių)“, - nurodė vyriausybė.