PAR prezidentas Cyrilas Ramaphosa antradienį paskelbė, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis „sutiko priimti“ Afrikos valstybių vadovus Maskvoje ir Kyjive.

Iniciatyvai vadovaus Zambijos, Senegalo, Kongo Respublikos, Ugandos, Egipto ir PAR vadovai, ją pasveikino Jungtinės Tautos.

„Datos dar turi būti patvirtintos“, – įstatymų leidėjams sakė PAR užsienio reikalų ministerijos generalinis direktorius Zane‘as Dangoras. „Tačiau tai įvyks birželio pradžioje, kai šeši valstybių vadovai keliaus į abi sostines, kad paskatintų taikos derybas ar bent jau pasiektų paliaubas“, – sakė jis. „Mes taip pat bendradarbiaujame su kitais veikėjais, įskaitant JAV. Ši iniciatyva visuotinai remiama“, – pridūrė jis.

PAR palaiko glaudžius ryšius su Kremliumi dar nuo kovos su apartheidu metų ir atsisako pasmerkti Rusijos invaziją į Ukrainą, teigia esanti „neutrali“ ir teikianti pirmenybę dialogui.

Taikos plano pasiūlymas gali padėti Pretorijai sustiprinti savo, kaip neutralios žaidėjos ir tarpininkės, įvaizdį, nors pastaruoju metu PAR sulaukė kaltinimų palankumu Rusijai.

Pranešimas paskelbtas kitą dieną, kai paaiškėjo, kad PAR sausumos pajėgų vadas viešėjo Maskvoje ir aptarė karinį bendradarbiavimą. Dar anksčiau JAV ambasadorius Pretorijoje apkaltino PAR gruodį pasiuntus Rusijai ginklų ir šaudmenų. Šių metų pradžioje PAR surengė prieštaringai vertinamas bendras su Rusija ir Kinija karines pratybas.

Rugpjūčio mėnesį PAR vyks BRICS šalių (Brazilijos, Rusijos, Indijos, Kinijos ir PAR) viršūnių susitikimas, į jį pakviestas Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, tačiau neaišku, ar atvyks, nes pagal Tarptautinio Baudžiamojo Teismo išduotą arešto orderį PAR turėtų jį suimti.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)