„Konstitucinis teismas yra priverstas daryti išvadą, kad ponas J. Zuma yra kaltas dėl nepagarbos teismui nusikaltimo“, – nurodė teisėja Sisi Khampepe.

79 metų J. Zuma yra kaltinamas, kad per beveik devynerius metus trukusį buvimą prezidento poste sudarė sąlygas grobstyti valstybės iždo lėšas.

„Toks nepaklusnumas ir pasipriešinimas yra neteisėtas ir privalo būti baudžiamas, - sakė S. Khampepe. – Man nelieka kitos galimybės, kaip įkalinti poną Zumą, tikintis, kad tokiu būdu bus siunčiama nedviprasmiška žinutė ... apie teisinės valstybės principų viešpatavimą ir teisingumo vykdymą.“

„Daugumos sprendimu [jam] skiriama 15 mėnesių laisvės atėmimo bausmė, neatidedant jos vykdymo“, – paskelbė teisėja ir nurodė J. Zumai per penkias dienas pačiam prisistatyti pareigūnams.

Tyrimų komisijai vadovauja vyriausiasis teisėjas Raymondas Zondo.

Šią komisiją anksčiau sudarė pats J. Zuma, kai pajuto spaudimą dėl virtinės kilusių korupcijos skandalų, nors netrukus 2018 metais valdantysis Afrikos nacionalinis kongresas (ANC) privertė jį atsistatydinti.

Tačiau komisijai J. Zuma parodymus davė tik kartą 2019 metų liepą, o paskui po kelių dienų protestuodamas išėjo iš posėdžio, apkaltinęs R. Zondo šališkumu.

Vėliau J. Zuma ignoravo keletą šaukimų atvykti, teisindamasis negalintis to padaryti dėl sveikatos ir ruošimosi kitai korupcijos bylai.

Lapkritį jis vėl trumpam buvo stojęs prie tyrėjus, bet išvyko taip ir neapklaustas. Po to R. Zondo paprašė, kad įsikištų Konstitucinis teismas.

Komisija tiria daugybę įtarimų, įskaitant kaltinimus, kad turtingos indų verslininkų Guptų šeimos nariai veikė J. Zumos sprendimus dėl ministrų paskyrimo ir pelningų valstybinių kontaktų skirstymą.

Kitoje byloje J. Zumai pareikšta 16 kaltinimų dėl sukčiavimo, kyšininkavimo ir turto prievartavimo. Ši byla susijusi su naikintuvų, patrulinių laivų ir kariškos ekipuotės pirkimu iš penkių Europos valstybių 1999 metais. Pirkimų suma siekė 30 mlrd. PAR randų, pagal to meto kursą – beveik 5 mlrd. JAV dolerių (4,1 mlrd. eurų).

Tuo laikotarpiu, kai prie šalies vairo stovėjo Thabo Mbeki, J. Zuma užėmė viceprezidento postą.

Jis kaltinamas paėmęs 4 mln. randų kyšių iš Prancūzijos gynybos technologijų milžinės „Thales“.