Keiptauno miestas atmetė sąsajas tarp ketvirtadienio incidento, kai ryklys sudraskė Davidą Lilienfeldą, ir jauko naudojimo tame rajone rykliams privilioti - tyrimui, kuris ten buvo filmuojamas.

"Nėra jokių įrodymų ar priežasties sakyti, kad keturių baltųjų ryklių žymėjimas vienos paros laikotarpiu nuo sekmadienio, balandžio 15-osios, iki pirmadienio, balandžio 16-osios, ... atliko kokį nors vaidmenį šiuose tragiškuose įvykiuose", - sakoma miesto pareiškime.

"Visuomenės ir žiniasklaidos spėlionės susiejant šias dvi tarpusavyje nesusijusias veiklas yra neišmanėliškos ir klaidinančios", - priduriama pareiškime.

D.Lilienfeldą ketvirtadienį sudraskė vienas ryklys, kaip manoma, didysis baltasis, kuris nukando jam dešinę koją. Vaikinas Folso įlankoje, 50 km nuo miesto centro, su broliu plaukiojo banglente.

Anksčiau šią savaitę toje didelėje įlankoje buvo vykdomas bendras tyrimų grupės "Ocearch" ir "National Geographic" televizijos serialo "Shark Men" projektas.

"Baltųjų ryklių Folso įlankoje nemažai būna ištisus metus. Nedidelis ir ribotas "Ocearch" viliojimas jauku nebūtų pritraukęs į įlanką daugiau ryklių", - sakoma miesto tyrimo išvadose.

"Ataskaitos (rengėjų) nuomone, šios mirtinos ryklio atakos protingomis priemonėmis nebūtų buvę galima išvengti", - nurodoma pareiškime.

Keiptauno pakrantės yra natūrali baltųjų ryklių buveinė, nurodo miestas ir priduria: "Tragiškas ir apgailestaujamas to rezultatas būtų tai, kad kartais bus ryklių užpuolimų".

Vis dėlto Aplinkos ministerija po minimo užpuolimo sustabdė JAV gyvenančio dokumentinių filmų kūrėjo Chriso Fischerio leidimą filmuoti projektą "Shark Men".

Vienoje labiausiai turistų pamėgtų pakrančių Fiš Huke tiesiamas apsauginis tinklas, kad plaukikai būtų apsaugoti nuo panašių ryklių atakų, kurių čia pastaruoju metu buvo trys, dvi iš jų - mirtinos.

Miestas keliuose paplūdimiuose taip pat vykdo unikalią ryklių stebėjimo programą.