Italijos mafija grėsmes gali paversti galimybėmis“, – agentūrai AFP sakė už kovą su mafija atsakingas Italijos vyriausybės atstovas Giuseppe Governale.

Nuo gripą primenančios ligos Italijoje mirė daugiau nei 14 su puse tūkst. žmonių. Šalis priversta izoliuotis, ir tai yra ypač skaudus smūgis trečiai pagal dydį euro zonos ekonomikai, rašoma thelocal.it.

Italijos mafijos grupuotės, pradedant istorinėmis ištakomis garsėjančia „Cosa Nostra“ Sicilijoje ir baigiant ypač galinga „‘Ndrangheta“ Kalabrijoje bei agresyviąja kamora Neapolyje, dėl viruso galėjo pasijusti priremtos prie sienos, tačiau dabar, anot G. Governale, ima atsitiesti ir bando telkti jėgas.

Ekonomines prognozes teikianti bendrovė „The Economist Intelligence Unit“ ketvirtadienį nurodė, kad Italijos metų BVP turėtų susitraukti net 7 proc.

Italų specialistai teigia, kad maždaug 65 proc. šalies smulkių ir vidutinių įmonių patiria bankroto riziką.

Šie pranešimai – nuostabi muzika šalies mafijos ausims, nes turto prievartavimas ir lupikavimas – tradiciniai metodai, leidžiantys klestėsi merdinčio verslo sąskaita.

Sąlygas diktuos mafija


„Tereikia pažvelgti į mafijos klanų portfelį, kad suprastum, kiek jie gali išlošti iš šios pandemijos“, – dienraščiui „Repubblica“ praeitą savaitę sakė Italijos kovos su mafija aktyvistas Roberto Saviano.

„Į ką jie investavo keletą pastarųjų dešimtmečių? Į įvairias paslaugas (maitinimo, valymo, dezinfekcijos) teikiančias įmones, atliekų perdirbimo, transportavimo bendroves, laidojimo namus, maisto tiekėjus. Taip jie pelnosi pinigus“, – sakė jis.

„Mafijos klanams žinoma, ką jūs turite, ko jums reikės, ir jie pasirengę tai pasiūlyti, tik viskas bus suteikiama pagal jų sąlygas“, – sakė R. Saviano, primindamas apie paskutinį kartą Italijoje siautusią didelio masto epidemiją – choleros protrūkį Neapolyje 1884-aisiais, nusinešusį daugiau nei pusės miestelėnų gyvybes.

Koronavirusas siaučia Italijoje

Už įvairius valymo darbus vyriausybė paklojo milžiniškas pinigų sumas, patekusias tiesiai į kamoros narių kišenes.

Kaip sakė Italijos kovos su mafija tyrimų direktoratui (DIA) vadovaujantis G. Governale, mafija jau dabar kruopščiai ruošiasi ekonomikos atgaivinimo pradžiai.

„Visur cirkuliuos dideli pinigai“, – sakė 62-ejų metų sicilietis ir pridūrė, kad jo komanda jau ruošia kovos su mafijos infiltracija planą.

„Bus ieškoma sistemos spragų. Teks intensyviai stebėti, ar nevyksta įtartinų operacijų, nesikuria naujos įmonės, fiktyvios korporacijos.“

Giuseppe Pignatone, buvęs mafiozų medžiotojas Kalabrijos Redže, įsitikinęs, kad dėl epidemijos „ateinančiomis savaitėmis ir metais teismų laukiantis darbas taps gerokai sudėtingesnis“. Nedžiugina ir tai, kad randasi pagrindas pertraukti šimtų bylų nagrinėjimą.

Reali grėsmė


Mafija gali ypač suklestėti dėl būtinybės perskirstyti policijos resursus krizės laikotarpiu: pareigūnai, jau dabar apkrauti naujomis užduotimis, gali susidurti ir su viešosios tvarkos problemomis.

Remiantis dienraščio „Stampa“ pranešimu, slaptosios Italijos tarnybos jau perspėjo vyriausybę apie galimus maištus pietiniuose šalies regionuose, jei viruso epicentras iš šiaurės persikeltų į pietus. Maištus, esą, galėtų pakurstyti organizuotos nusikalstamos grupuotės.

Kai kurie nusikalstamo pasaulio žinovai mano, kad gaujų nariai tikrai prisidėjo prie šalies kalėjimuose kilusių protestų organizavimo ankstyvu epidemijos etapu. Dėl kamerų perpildymo užkrato pabūgę kaliniai tada reikalavo sutrumpinti bausmės terminą.

„Didžiulį nerimą kelia tai, kad lengvesnėmis bausmėmis nubausti kaliniai iš tikrųjų buvo paleisti“, – AFP sakė Nicola Gratteri, einantis vyriausiojo prokuroro pareigas „‘Ndrangheta“ buveine tapusioje Kalabrijoje.

Koronavirusas siaučia Italijoje

Žmogaus teisių gynimo grupės „Antigone“ atstovai informavo, kad, sprendžiant kalėjimų perpildymo problemą, nuo vasario 29 d. buvo paleista daugiau nei 2,5 tūkst. kalinių.

„Su „‘Ndrangheta“ siejami asmenys jau paleisti, jiems pritaikytas namų areštas, –sakė N. Gratteri. – Šitai kelia realią grėsmę.“

Išpuoliai prekybos centruose ir grėsmės socialiniuose tinkluose


Kaltę už išpuolį „Lidl“ parduotuvėje Sicilijos regione veikiausiai turės prisiimti su „Cosa Nostra“ siejami asmenys – nei klasių kovos, nei proletarų pasipiktinimo tai neprimena, rašoma portale palermotoday.it.

Ne veltui byla, užvesta dėl prieš kelias dienas surengto maišto, kai grupė žmonių pareiškė skurstantys, todėl nemokėsiantys už vežimėliuose turėtas prekes, buvo perduota DDA (kovos su mafija direktoratas).

Tyrimas buvo pradėtas kaip įprasto nusikaltimo nagrinėjimas. Visgi netruko paaiškėti, kad labiausiai skurstančiuose miesto rajonuose besišlaistantys asmenys, suorganizavę išpuolį „Lidl“ parduotuvėje, ruošia ir daugiau panašių incidentų. Taigi, bendras vaizdas tuojau pat pasikeitė.

Koronavirusas siaučia Italijoje

Tyrėjai išanalizavo „WhatsApp“ žinutes, kuriomis buvo skatinama panaudoti jėgą net prieš policiją. Jų dėmesys nukrypo ir į konkrečias prieš kelias savaites, t. y. tada, kai buvo paskelbtas pavojus dėl COVID-19 plitimo, atsiradusias „Facebook“ grupes.

Ypač daug įtarimų sukėlė „Rivoluzione Nazionale“, kuriai priklauso daugiau nei 2,5 tūkst. asmenų ir kurios turinys yra privatus, t. y. pasiekiamas tiktai nariams. Pavyko išsiaiškinti, kas slepiasi už pavadinimo, galinčio sufleruoti apie kokius nors politinius tikslus, bet iš tiesų maskuojančio Palermo mero Leolucos Orlando minėtą mafijos pogrindį. Iš pažiūros labdarai ir silpnųjų gynybai nusiteikusi mafija iš tiesų siekia kontroliuoti teritoriją. Pasinaudojant tais, kurie būtent dėl epidemijos sukeltos krizės neturi net ko valgyti, nesibodima demonstruoti smurto.

Pastarosiomis dienomis sunkumų patiriantiems asmenims siūloma įvairi pagalba – dažnai tereikia išsiųsti užklausą el. paštu arba paskambinti telefonu. Siekiama išvengti apiplėšimų, smurto ir, svarbiausia – atimti iš „Cosa Nostra“ galimybes veikti ir pakenkti labiausiai skurstantiems.