Antskrydžiai įvyko dieną po to, kai kariaujančios pusės sutarė dėl paliaubų, praneša „Reuters“.

Sirijos sukilėliai patvirtino informaciją apie smūgius iš oro ir teigė, kad juos įvykdė Rusijos karo lėktuvai. Tačiau žmogaus teisių organizacija šito nepatvirtino.

Karo lėktuvai bombardavo kelis kaimus Alepo ir Chamos provincijose, nurodė organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“, bet nepatikslinta, ar smogta į tas vietoves, kuriose galioja paliaubos.

Paliaubų sutartis negalioja vietovėse, kurias užima džihadistų grupuotė „Islamo valstybė“, „al Qaeda“ šaka „al Nusra frontas“ – kurios kartu kontroliuoja net daugiau kaip pusę Sirijos teritorijos.

Sirijos žmogaus teisių stebėjimo organizacijos vadovas Abdelis Rahmanas teigė, kad tik vienas Kafr Hamros kaimas Alepo provincijoje yra valdomas „Al-Nusra“, esą kituose kaimuose yra įsikūrę džihadisamas nepriklausantys sukilėliai.

Alepe naktis buvo rami – nei šaudymo, nei bombardavimo nebuvo, sakė AFP reporteris. Žmonės ėjo į gatves apsipirkti. Gatvės Damaske taip pat pilnos žmonių.

Rusijos gynybos ministerija sekmadienį pareiškė, kad jos koordinavimo centras Sirijoje buvo informuotas, jog iš Turkijos teritorijos, panaudojant stambaus kalibro artileriją, buvo apšaudytas Sirijos Tel Abjado miestas. Apie tai taip praneša „Reuters“, remdamasi Rusijos naujienų agentūra „Intefax“.

Interfax“ pacitavo koordinavimo centro vadą, kuris teigė, kad Rusija susisiekė su JAV centru Amane, prašydama paaiškinimo dėl Sirijos teritorijos apšaudymo iš Turkijos.

Rusijos kariškiai sekmadienį pranešė apie 9 paliaubų pažeidimus pastarąją parą, tarp jų ir iš Turkijos pusės, nors iš esmės paliaubų laikomasi.

„Iš esmės paliaubų režimo Sirijoje laikomasi“, – pažymi Rusijos pusė.

Sirijos pagrindinė opozicijos grupė nurodė per pirmąją paliaubų dieną buvus 15 pažeidimų iš vyriausybės ir aljanso pajėgų pusės.

„Pirmąją paliaubų dieną režimo pajėgos padarė 15 pažeidimų, iš šio skaičiaus dvi atakas surengė „Hezbollah“ Zabadanyje“, į vakarus nuo Damasko", - sakė Vyriausiojo derybų komiteto (HNC) atstovas Salemas al-Mesletas.

DELFI primena, kad Sirijoje Rusija, Iranas ir „Hezbollah" remia Basharo al-Assado režimą ir kaunasi prieš antivyriausybinius sukilėlius.

Sukilėliai yra remiami JAV, Saudo Arabijos, Turkijos, Kataro.

Tačiau nei Sirijos režimas, nei sukilėliai nesiekia sumušti ISIS arba ISIL, prieš kurią antskrydžius daugiausia rengia JAV ir koalicijos partnerės, tarp jų ir teroro aktą Paryžiuje patyrusi Prancūzija.

Prieš ISIS efektyviai kovoja Sirijos kurdų sukilėliai, remiami JAV bei Rusijos (pastaroji juos remia erzindama Turkiją), tačiau Turkijai Sirijos kurdai kelia grėsmę, todėl ji reikalauja Vašingtono rinktis tarp kurdų ir Turkijos.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (511)