Jis per pirmąją prezidento Vladimiro Putino kadenciją už šnipinėjimą Kinijai buvo nuteistas kalėti 14 metų ir nelaisvėje praleido aštuonerius metus.

66-erių V. Danilovas išėjęs į laisvę sakė save laikantis politiniu kaliniu, nes jo perduota informacija buvo paskelbta nebeslapta.

"Labai norėčiau, kad kas nors man pagaliau pasakytų, kokią valstybės paslaptį aš pardaviau", - sakė mokslininkas.

Žmogaus teisių gynėjai V. Danilovo bylą vertino kaip Rusijos valdžios teismų naudojimo prieš oponentus pavyzdį, nors V. Putinas, kuris gegužę pradėjo trečią kadenciją, neigė, kad daro įtaką teismams.

V. Danilovas buvo nuteistas 2004 metais, tačiau nelaisvėje buvo laikomas prieš ir vykdant jo teismo procesą. Krasnojarsko teismas dėl V. Danilovo lygtinio paleidimo iš įkalinimo vietos nutarė anksčiau šį mėnesį.

Iš pradžių suimtas 2001-aisiais, jis buvo Krasnojarsko universiteto tyrėjas. V. Danilovas prisipažino pardavęs informaciją apie satelitų technologijas vienai Kinijos kompanijai, tačiau tikino, kad ta informacija jau buvo prieinama iš kitų viešų šaltinių. V. Danilovo byla buvo viena iš kelių per pirmąją V. Putino kadenciją. Oponentai jas vertino kaip bandymą įbauginti akademikus nemegzti ryšių su kitomis valstybėmis.