Pasak JAV pareigūnų, jemenietį R.bin al-Shaibą ketvirtadienį Karačyje sulaikė Pakistano žvalgybininkai, padedami JAV Federalinio tyrimų biuro (FTB) agentų. Įtariamasis sulaikytas per reidą, kurio metu nušauti mažiausiai du ir suimti keli žmonės.

Reidas, apie kurį pranešta penktadienį, vyko tą dieną, kai buvo minimos pirmosios teroristų išpuolių prieš Jungtines Valstijas metinės.

Šaltiniai Pakistano žvalgyboje teigia, kad R.bin al-Shaiba yra antrasis svarbus Osamos bin Ladeno vadovaujamo ekstremistų tinklo "al-Qaeda" narys, šią savaitę sulaikytas Karačyje.

Dar vienas įtariamasis, kurio asmenybė neskelbiama, antradienį buvo suimtas tame pačiame Pakistano pietuose esančiame mieste, kai jį pavyko susekti klausantis telefono pokalbių.

Remiantis šaltiniais JAV, šiuo metu R.bin al-Shaiba yra vyriausybės rankose ir laikomas neįvardintoje vietovėje. Tačiau Pakistano vidaus reikalų ministras Moinuddinas Haideras teigia, kad R.bin al-Shaiba ir kiti sulaikytieji tebėra Pakistane.

"Jie nelaikomi policijoje, juos kvočia mūsų žvalgybos agentai", - sakė jis.

Neseniai arabų palydovinės televizijos kanalas "Al-Jazeera" citavo R.al-Shaibą sakantį, kad jis aktyviai rengė "al-Qaeda" įvykdytus rugsėjo 11-osios išpuolius, per kuriuos žuvo daugiau kaip 3 tūkst. žmonių.

Pernai FTB direktorius Robertas Muelleris teigė, kad R.bin al-Shaiba turėjo būti vienas savižudžių, kurie rugsėjo 11-ąją pilotavo 93-uoju reisu skridusį bendrovės "United Airlines" lėktuvą. Keleiviams ir įgulai pasipriešinus užgrobėjams, orlaivis sudužo laukuose prie Šanksvilio miestelio Pensilvanijos valstijoje.

Pasak R.Muellerio, R.Bin al-Shaiba užsirašė į skrydžių mokyklą, tačiau jam keturis kartus buvo uždrausta įvažiuoti į Jungtines Valstijas.

Tuo metu R.Bin al-Shaiba kaip tik tvarkė rengiamų išpuolių materialinius, techninius bei finansinius reikalus ir prieš pat rugsėjo 11-ąją atvyko į Pakistaną, teigė JAV pareigūnai.

Pasak jų, R.Bin al-Shaiba gyveno viename kambaryje su Mohammedu Atta, kuris, kaip įtariama, buvo savižudžių grobikų vadeiva tuo metu, kai Vokietijoje Hamburge aktyviai veikė viena "al-Qaeda" tinklo grupuočių.

Sausio mėnesį R.bin al-Shaiba pateko tarp penkių "al-Qaeda" įtariamųjų, kurių nuotraukas ir vaizdajuostes platino rugsėjo 11-osios organizatorių medžioklę pradėjusi JAV vyriausybė.

R.bin al-Shaibos suėmimo orderį išdavė ir Vokietijos valdžia. Jemenietis kaltinamas dalyvavimu teroristinės organizacijos veikloje, sakė pareigūnai.