Vasaros musonas kasmet nuo birželio iki rugsėjo atneša Pietų Azijai 70–80 proc. metinio kritulių kiekio. Jis gyvybiškai svarbus milijonams ūkininkų ir maisto saugumui regione, kuriame gyvena maždaug du milijardai žmonių, bet taip pat sukelia nuošliaužas ir potvynius.

„Pranešta apie 50 mirčių per įvairius su lietumi susijusius incidentus visame Pakistane nuo birželio 25 d., kai prasidėjo musonas“, – naujienų agentūrai AFP sakė nacionalinis nelaimių valdymo pareigūnas ir pridūrė, kad per šį laikotarpį buvo sužeisti 87 žmonės.

Dauguma žmonių žuvo rytinėje Pendžabo provincijoje, daugiausia nutrenkti elektros ir sugriuvus pastatams, rodo oficialūs duomenys. Šiaurės vakarinėje Chaibero Pachtunchvos provincijoje ketvirtadienį po nuošliaužos buvo rasti aštuonių vaikų kūnai, pranešė pagalbos tarnyba. Gelbėtojai vis dar ieškojo kitų po nuolaužomis įstrigusių vaikų.

Antro pagal didumą Pakistano Lahoro miesto pareigūnai pranešė, kad trečiadienį iškrito rekordiškai daug kritulių, keliai virto upėmis, be elektros ir vandens liko beveik 35 proc. gyventojų.

Meteorologijos departamentas prognozavo daugiau liūčių artimiausiomis dienomis visoje šalyje ir perspėjo apie galimus potvynius pagrindinių Pendžabo upių baseinuose. Prie vandens kelių gyvenantys žmonės perkeliami į saugesnes vietas.

Pakistanas, penkta skaitlingiausia pasaulio valstybė, turinti maždaug 250 mln. gyventojų, yra viena labiausiai pažeidžiamų ekstremalių oro sąlygų, kurias sukelia visuotinis atšilimas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją