Vanduo užliejo kelis šimtus kaimų ir didelius dirbamos žemės plotus, kai sekmadienį patvino Satledžo upė. Pandžabo vyriausybės vadovas Mohsinas Naqvis tvirtino, kad prapliupus musoninėms liūtims Indijos pareigūnai priėmė sprendimą į Satledžą iš rezervuaro išleisti perteklinį vandenį, o tai Pakistano teritorijoje sukėlė potvynius.

Nors regionui įprastos musoninės liūtys į ten atneša gausius kritulius, kurie yra svarbūs milijonų ūkininkų pragyvenimui ir aprūpinimui maistu, šis birželio-rugpjūčio mėnesiais fiksuojamas gamtos reiškinys taip pat sukelia nuošliaužas ir potvynius, dėl kurių tenka evakuoti žmones.

„Išgelbėjome ir į saugesnes vietas perkėlėme 100 tūkst. žmonių“, – naujienų agentūrai AFP sakė Pandžabo avarinių tarnybų atstovas Farooqas Ahmadas.

Remiantis avarinių tarnybų duomenimis, nuo musoninių liūčių sezono pradžios Pakistane per susijusius incidentus iki šiol jau žuvo 175 žmonės.

Pandžabo pareigūnai yra perspėję, kad artimiausiomis dienomis numatomi tolesni krituliai gali paaštrinti dabartinę situaciją.

Pakistanas vis dar bando atsigauti po 2022 m. šalį ištikusių niokojančių potvynių, kurie užtvindė beveik trečdalį Pakistano teritorijos ir paveikė 33 mln. žmonių.

Mokslininkai sako, kad dėl klimato kaitos sezoninės liūtys intensyvėja ir darosi vis labiau nenuspėjamos.

Nors Pakistanas tėra atsakingas už mažiau nei 1 proc. visų pasaulinių anglies dioksido išlakų, jis yra laikomas viena labiausiai klimato kaitos paveikiamų šalių.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją