„Šiandien priėmėme sprendimą surengti prezidento rinkimus spalio 2 dieną. Kaip galit įsivaizduoti, šį sprendimą priimti buvo gana lengva“, – Ch. Kernas sakė žurnalistams po ministrų kabineto posėdžio.

Sprendimas rengti pirmalaikius rinkimus buvo priimtas po to, kai Austrijos Konstitucinis Teismas penktadienį patenkino Laisvės partijos (FPÖ) lyderio Heinzo-Christiano Strache pateiktą apeliaciją dėl gegužės 22-osios rinkimų rezultatų anuliavimo.

FPÖ kandidatas, šaunamųjų ginklų entuziastas Norbertas Hoferis, surinko daugiausiai balsų per pirmąjį turą balandį, bet per antrąjį pralaimėjo tik 30 863 balsų skirtumu Alexanderui Van der Bellenui – nepriklausomam kandidatui, palaikomam Žaliųjų partijos.

Preliminarūs rezultatai naktį po rinkimų rodė, kad H.-Ch. Hoferis pirmauja nedidele persvara, bet suskaičiavus apie 70 tūkst. paštu pateiktų balsalapių A. Van der Bellenas kitą dieną buvo paskelbtas išrinktu į šį daugiausiai reprezentacinį postą.

FPÖ, kuri, kaip rodo apklausos, yra populiariausia politinė jėga prieš 2018 metais vyksiančius parlamento rinkimus, Austrijos visuomenei nerimaujant dėl imigracijos. Ši partija pateikė apeliaciją birželio 8 dieną, skųsdamasi dėl „didelio masto pažeidimų“.

Be kita ko, FPÖ tvirtino, kad dešimtys tūkstančių vokų su balsalapiais buvo atidaryti anksčiau negu leidžia rinkimų taisyklės, o kai kuriais atvejais balsus skaičiavo žmonės, neturintys įgaliojimų tai daryti.

Teismas išklausė dešimčių liudininkų parodymų, bet A. Van der Belleno advokatas teigė, kad įvardyti pažeidimai galėjo turėti tik „nereikšmingą“ poveikį rinkimų rezultatams. Vis dėlto teisėjams pasirodė kitaip.

A. Van der Bellenas – ramus, bet kandus ir šiek tiek netvarkingas ekonomikos profesorius, neretai vadinamas „Sascha“ dėl savo rusiškų šaknų, anksčiau buvo žaliųjų lyderis ir yra uolus ES šalininkas.

Jis yra sakęs, kad svajoja apie „Jungtines Europos Valstijas“ be vidinių sienų, kuriose būtų ginamos mažumų teisės

Vietos politologai mano, kad britų apsisprendimas dėl „Brexit“ sustiprins Austrijos ultradešiniuosius, bet kartu mobilizuos ir daugiau uždirbančius, išsilavinusius žmones, kurie tam nepritaria.