Pateikiame pagrindinių žaidėjų separatistų stovykloje sąrašą.

49 metų Viačeslavas Ponomariovas

Jis sako, kad vadovavo muilo fabrikui, kai promaskvietiški separatistai išrinko jį vadovauti jiems Rytų Ukrainos Slovjansko mieste, kuris tapo sukilėlių veiklos epicentru. Su plačia šypsena, atidengiančia kelis auksinius dantis, jis primena kariškį, be to, anksčiau yra tarnavęs sovietų armijoje. Jis neturi dviejų kairės rankos pirštų.

Pikantiškų frazių nevengiantis V.Ponomariovas kartą yra pasakęs, kad niekada nespaus rankos tokiam „pe...astui“ kaip vidaus reikalų ministras Arsenas Avakovas ir kad „pats jį nušautų“, jei jis atvyktų į Slovjanską.

Visame pasaulyje V.Ponomariovas liūdnai pagarsėjo tada, kai „jo“ rotušėje buvo laikomi septyni Europos Saugumo ir Bendradarbiavimo Organizacijos (ESBO) stebėtojai. Jis privertė šiuos „karo belaisvius“ dalyvauti spaudos konferencijoje pasaulio žiniasklaidos atstovų akivaizdoje, bet galiausiai, spaudžiamas Kremliaus, juos paleido.

Viačeslavas Ponomariovas

31 metų Pavelas Gubariovas

„Donecko liaudies respublikos“ gubernatoriumi pasiskelbęs P.Gubariovas kovo mėnesį buvo areštuotas, bet trečiadienį buvo iškeistas į tris ukrainiečių specialiųjų pajėgų karininkus. Šį žingsnį sveikino Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas.

P.Gubariovas, boksininkas mėgėjas, anksčiau priklausė Ukrainos pažangiajai socialistų partijai, kurios programoje atmetama visa, kas vakarietiška – globalizacija, Jungtinės Valstijos ar Tarptautinis valiutos fondas (TFV), ir raginama prisijungti prie Rusijos.

P.Gubariovas, vietos reklamos kompanijos vadovas, dėmesį į save atkreipė kovo 3 dieną, kai su prorusiškomis jėgomis užėmė regiono administracijos pastatą Donecke ir pasiskelbė „liaudies gubernatoriumi“.

33 metų Denisas Pušilinas

Vienas „Donecko liaudies respublikos“ prezidentų D.Pušilinas priklauso sukarintai grupuotei „Oplot“ („Atrama“), kurios lyderis Jevgenijus Žilinas vasario mėnesį AFP sakė, kad provakarietiškiems protestuotojams reiktų sulaužyti rankas ar iškabinti akis.

Atitarnavęs armijoje D.Pušilinas Donecke pradėjo studijuoti ekonomiką, bet paskui iškrito.

Jis sako, kad priklauso politinei grupuotei MMM, kuri gimė iš garsaus Rusijos sukčiaus Sergejaus Mavrodžio finansinės piramidės MMM.

Nuo 2002 metų šis vedęs ir vaiką turintis vyras dirbo mažmeninės prekybos kompanijoje„Solodke Zhittia“ („Saldus gyvenimas“), kuri yra artima prorusiškam deputatui Borisui Kolesnikovui.

Tačiau lapkritį paskelbtoje biografijoje jis tvirtino, kad yra bedarbis.

43 metų Igoris Strelkovas

Vienas pagrindinių sukilėlių vadų Slovjanske I.Strelkovas Ukrainos slaptajai tarnybai yra žinomas kaip Rusijos GRU pulkininkas Igoris Girkinas, gyvenantis Maskvoje.

Jis buvo susietas su septynių ESBO stebėtojų pagrobimu ir laikymu.

Kijevas paskelbė įrašus, kuriuos vadina susektais jo pokalbiais su V.Putino specialiuoju pasiuntiniu Vladimiru Lukinu apie tuos ESBO karininkus.

Kaip nurodo Ukrainos slaptosios tarnybos, I.Strelkovas vasario mėnesį buvo nuvykęs į Simferopolį Kryme, kuris visai netrukus po to buvo Maskvos aneksuotas.

Interviu vienam Rusijos bulvariniam laikraščiui jis sakė, kad „nenori sustoti Donecke“.

„Mes norime išvaduoti Ukrainą nuo fašistų“, – sakė jis. I.Strelkovas pavadino Ukrainą žlugusia valstybe ir pareiškė, kad tarptautinė bendrija nepradės „dėl jos Trečio pasaulinio karo“.

Igoris Girkinas Strelkovas

43 metų Valerijus Bolotovas

Buvęs parašiutininkas, dalyvavęs karuose Armėnijoje ir Azerbaidžano separatistiniame Kalnų Karabacho regione, buvęs ekonomistas ir inžinierius V.Bolotovas yra Luhansko „liaudies gubernatorius“ ir „pietryčių armijos“ vadas.

Kaip rodo vaizdo įrašas, kurį paskelbė Ukrainos žiniasklaida, šis dviejų vaikų tėvas paskelbė Luhanske komendanto valandą ir „visišką visų vyrų mobilizaciją“.

„Ginsime savo teritoriją nuo neonacių okupantų. Mūsų tikslas yra Kijevas“, – sakė jis.

Valerijus Bolotovas