Ekspertai įspėja, kad apie tai gali būti pranešta per neseniai anonsuotą Padniestrės deputatų suvažiavimą, kuris minėtą dieną numatytas Kremliaus kontroliuojamame regione, kur šiuo metu gyvena apie 470 tūkst. žmonių.

„Tokio pasiūlymo priežastimi taptų tariama būtinybė apsaugoti Padniestrėje Rusijos piliečius ir „tėvynainius“ nuo grėsmių, kurias kelia Moldova arba NATO, arba jos abi“, – teigiama publikacijoje.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas apie Padniestrės aneksiją gali paskelbti per vasario 29 dieną numatytą kreipimąsi į Rusijos federalinę asamblėją, nors tai atrodo mažai tikėtina, priduria analitikai.

„Greičiausiai V. Putinas pasveikins bet kokius Padniestrės deputatų suvažiavimo veiksmus ir išsakys savo pastabas dėl šios padėties“, – pažymima ataskaitoje.

ISW šią situaciją įvertino kaip įspėjimą apie „rimtą įvykį su neapibrėžta tikimybe“.

„Pačios Moldovos vyriausybės atstovai teigia, kad sprendžiat pagal vasario 22 dieną, padėtis Moldovoje vargu ar pablogės“, – pridūrė ekspertai.

Anonsuojamas suvažiavimas – neįprastas įvykis, paskutinį kartą toks suvažiavimas buvo surengtas 2006 metų kovą. Po tais pačiais metais surengto pseudoreferendumo paskelbta, neva daugiau nei 97 proc. Padniestrės gyventojų pritarė būsimam prisijungimui prie Rusijos, taip pat jie esą balsavo už „nepriklausomybės“ išlaikymą iki prisijungimo prie Rusijos. Tas referendumas mažai ką pakeitė – pasaulio bendruomenė jo nepripažino, o realiai regionas jau buvo kontroliuojamas Rusijos remiamų separatistų.

Naujo suvažiavimo paskelbimas sukėlė daugybę įtarimų, mat jau kitą dieną – vasario 29-ąją – yra numatyta V. Putino kalba. Padniestrės opozicionierius Genadijus Čorba daro prielaidą, kad jei per suvažiavimą būtų nuspręsta kreiptis į Rusiją su prašymu priimti Padniestrę į Rusijos Federaciją, tai jau kitą dieną V. Putinas savo kalboje gali paskelbti tam tikrus veiksmus šia kryptimi.

Formali susirinkimo priežastis – skundai dėl tariamo „Moldovos spaudimo“, kuris neva pažeidžia Padniestrės gyventojų teises ir „blogina jų socialinę ir ekonominę padėtį“. Oficialiame pranešime apie Rusiją neužsimenama, tik nurodoma, kad dalyviai turėtų aptarti „politinę ir socialinę-ekonominę situaciją“ Padniestrėje.

Ukrainos žvalgybos atstovas Andrijus Jusovas ketvirtadienį teigė, kad informacija, jog vasario 28 d. Padniestrės „valdžia“ prašysis į Rusijos Federacijos sudėtį, bent kol kas nėra nepatvirtinta.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)