Hosseinas Ronaghi, žymus žodžio laisvės gynėjas, buvo perkeltas į medicinos įstaigą Teherano Evino kalėjime, socialiniame tinkle „Twitter“ parašė jo brolis Hassanas Ronaghi.

Hosseinas Ronaghi laikomas Evino kalėjime nuo rugsėjo 24 dienos, kai buvo suimtas. Jo šeima teigia, kad dėl inkstų ligos jam gresia mirtis ir kad kalėjime jam buvo sulaužytos abi kojos.

Jis buvo paskelbęs bado streiką ir šeštadienį žadėjo atsisakyti gerti vandenį, protestuodamas prieš tai, kad valdžia neleido jam išvykti gydytis į ligoninę, anksčiau sakė jo brolis.

„Hosseino būklė pablogėjo ir jis buvo perkeltas į Evino kalėjimo kliniką“, – sekmadienį tviteryje parašė Hassanas Ronaghi.

Jis apkaltino prokurorus, kad jie „melagingais pretekstais“ blokavo jo paleidimą ir vietoj to siekė „nužudyti Hosseiną“.

Garsūs Irano režisieriai Jafaras Panahi, ir Mohammadas Rasoulofas, kurie kartu su Hosseinu Ronaghi kalinami Evine, jau išreiškė susirūpinimą dėl jo gyvybės ir įspėjo, kad bet kuriuo metu jį gali ištikti širdies smūgis.

„Kalėjimo gydytojų teigimu, širdies sustojimo rizika dabar yra labai didelė“, – sakoma jų laiške, kurį paskelbė naujienų svetainė „Iran Wire“.

Jie pridūrė, kad „bet kurią akimirką gali įvykti širdį veriantis [politinio kalinio mirties areštinėje atvejo] pasikartojimas“.

Hosseinas Ronaghi yra vienas iš keliasdešimties garsių teisių gynėjų, žurnalistų ir teisininkų, kurie buvo suimti malšinant protestus, kilusius po moralės policijos suimtos Mahsos Amini mirties.

37 metų vyras, „The Wall Street Journal“ bendradarbis, jau daugelį metų yra vienas drąsiausių Islamo Respublikos kritikų, tebegyvenančių šalyje.

Rugsėjo 22 dieną saugumo pajėgos pirmą kartą bandė jį suimti, kai jis davė tiesioginį interviu Londone įsikūrusiai „Iran International“ televizijai, tačiau jam pavyko pasprukti iš savo buto, sakė jis tuo metu.

Po dviejų dienų jis išėjo iš slėptuvės, bet iš karto buvo suimtas kartu su savo advokatais.

Vėliau pasirodė šokiruojantys sulaikymo vaizdai, kuriose matoma, kaip Hosseinas Ronaghi buvo dusinamas ir po to išvežtas, kai prisistatė į prokuratūrą.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją