Dėl prastų oro sąlygų atšaukta dalis skrydžių, sutriko traukinių eismas, o automobilių eismas vietomis tapo labai sudėtingas.

Antradienį pranešta, kad nelaiminguose atsitikimuose kelyje žuvo jau keturi žmonės.

Trys žmonės žuvo avarijos metu Linkolnšyre, kai „Renault Clio“ markės automobilis susidaužė su „Scania“ sunkvežimiu. Dar vienas asmuo žuvo kitos avarijos metu.

Esekse vieno incidento metu kelyje A249 susidūrė net 17 automobilių. Laimei, aukų pavyko išvengti.

M20 greitkelyje susidarė spūstis po to, kai šimtai sunkvežimių vairuotojų paliko savo transporto priemones negalėdami judėti pirmyn.

Stiprus snygis keliautojams per naktį pridarė daug vargo – žiemiško oro sukelti trikdžiai tęsėsi ir rytinio piko valandomis.

Policija ir ugniagesiai pranešė turėję gelbėti įstrigusius automobilius ir vykti į avarijų vietas, kai sniego sluoksnis kai kuriose šalies dalyse padidėjo dar keliais centimetrais. Kai kurie žmonės pranešė netgi apie pūgą su perkūnija.

Naktį ir ankstų rytą dėl prastų vairavimo sąlygų buvo uždaryti keli keliai. Vienas labiausiai nukentėjusių regionų buvo šiaurės rytai, ten kai kurie keliai tapo nepravažiuojami.

Daramo apygardos ir Darlingtono ugniagesių bei gelbėjimo tarnyba socialiniame tinkle „Twitter“ rašė, kad pareigūnams teko vykti į avarijas, įvykusias „siaubingu oru“. Į vieną tokių avarijų pateko klasikinis „Mini“, pavojingai atsidūręs prie uolos krašto.

Kembridžšyro policija nurodė, kad blogos oro sąlygos sukėlė ilgas transporto grūstis. Kad automobiliai judėtų, buvo dislokuotas policijos lydimas sniego valytuvas.

Dardforde dėl slidaus QEII tilto laikinai teko uždaryti kelią A282, o Kente kelių policija dirbo visą naktį, kad išvaduotų kelis vilkikus, įstrigusius sniege.

Pranešama, kad sutriko ir traukinių eismas.

Šį rytą Londono metropolitene kilo problemų Centrinėje, Apygardos ir Pikadilio linijose.

Naktį oro temperatūra vėl smuko žemyn. Bensonas ir Oksfordšyras užfiksavo rekordinį šaltį – -10 °C. Tačiau daugumoje vietovių termometro stulpelis rodė nuo -4 °C iki -7 °C.

Meteorologai prognozuoja, kad sniegas ir šaltis artimiausiu metu nesiliaus, ir tai paskatino Meteorologijos tarnybą pratęsti kai kuriuos įspėjimus dėl blogų oro sąlygų.

DELFI primena, kad arktinis frontas, britų žiniasklaidos pavadintas „Pabaisa iš rytų“, į Senąjį žemyną atslinko iš Rusijos. Dėl žvarbių orų ir sniego daug kur sutriko eismas ir buvo uždarytos mokyklos. OTuo tarpu Arktyje tvyro neįprastai šilti orai, nors dabar ten – gili poliarinė naktis, kai saulė niekada nepakyla virš horizonto.

Grenlandijos šiaurėje esančiame Moriso Džezupo kyšulyje nuo vasario vidurio keliskart buvo užfiksuota teigiama temperatūra, informavo Pasaulio meteorologijos organizacija. Šis reiškinys sukėlė nuostabą daugeliui mokslininkų.

Nusinešė jau 24 gyvybes

Europą tebekaustanti šalčio banga jau nusinešė mažiausiai 24 gyvybes, o naktį iš antradienio į trečiadienį užklojo sniegu palmėmis apaugusius Viduržemio jūros paplūdimius.

Kai kuriose Vokietijos dalyse praėjusią naktį termometrų stulpeliai krito iki -24 laipsnių pagal Celsijų, o Estijoje naktį buvo 29 °C šalčio.

Taip pat baiminamasi dėl šalčio keliamo pavojaus benamiams ir senyviems žmonėms.

Daugybėje Senojo žemyno miestų buvo įkurta laikinų pastogių namų neturintiems žmonėms; dauguma nuo penktadienio mirtinai sušalusių žmonių buvo benamiai.

Lenkijoje nuo šalčio mirė mažiausiai devyni žmonės, Prancūzijoje – keturi, tarp jų – beveik 100-metė senutė, kurios palaikai buvo rasti prie senelių namų. Penki asmenys mirtinai sušalo Lietuvoje, trys – Čekijoje, o dar du – Rumunijoje. Vienos 83 metų rumunės kūnas buvo rastas apsnigtoje gatvėje. Be to, vienas benamis nuo šalčio mirė Italijoje.

Žvarbūs orai iš Europos nesitrauks ir trečiadienį; šiaurės Prancūzijoje laukiama iki 12 °C šalčio, o šalies pietinėje dalyje, kur paprastai vyrauja šilti orai, termometrai turėtų rodyti -6 laipsnius pagal Celsijų.

Ispanijos meteorologai praneša, kad šalis sulauks dar daugiau sniego. Katalonijoje dėl netikėtai užklupusios žiemos nustojo važinėti mokyklos autobusai; pamokos nevyksta ir Kanarų salose, kur siautėja atšiaurus vėjas.

Benamių surašymas

Belgijos Vervjė ir Šarlerua miestų bei Briuselio regiono Eterbeko komunos valdžia nurodė policijai prievarta suimti benamius, kurie nesutinka eiti į prieglaudas.

Raudonasis Kryžius, įkūręs Europoje specialių pagalbos komandų, paragino gyventojus pasirūpinti savo kaimynais ir artimaisiais.

„Tiesiog pasibeldus į kažkieno duris ir patikrinus, ar jie turi viską, ko reikia, galite daug ką pakeisti. Tai gali būti gyvybės ir mirties klausimas“, – nurodė organizacijos atstovai.

Prancūzų Raudonasis Kryžius paprašė paaukoti 10 tūkst. pledų, o apie 50 vietos pareigūnų Paryžiaus regione pažadėjo naktį iš antradienio į trečiadienį nakvoti lauke, kad atkreiptų dėmesį į sunkią benamių dalią.

„To tikslas yra ne surengti šou, o pasmerkti neveikiančią sistemą“, – pareiškė Paryžiaus priemiesčio Etampo mero pavaduotoja Mama Sy (Mama Si).

Paryžiaus pareigūnai per anksčiau šį mėnesį pirmąkart istorijoje surengtą benamių surašymą Prancūzijos sostinėje suskaičiavo apie 3 tūkst. benamių. Vis dėlto, pareigūnų teigimu, mieste jų gali būti gerokai daugiau.

„Sibiro meška“

Arktinis frontas, britų žiniasklaidos pavadintas „Pabaisa iš rytų“ (Beast from the East), į Londoną atnešė daug sniego.

Nyderlandai šį meteorologinį reiškinį praminė „Sibiro meška“, o Švedija – „sniego patranka“.

Oro bendrovė „British Airways“ pranešė, kad Londono Hitrou oro uoste trečiadienį buvo atidėta apie 60 jos skrydžių.

Britų meteorologijos tarnyba informavo, kad kaimiškos vietovės gali būti kelias dienas nepasiekiamos dėl užpustytų kelių, ir perspėjo apie „ilgalaikius elektros energijos ir kitų paslaugų, tokių kaip telefono ir mobilusis ryšys, tiekimo sutrikimus“.

Italijoje dėl šalčių antradienį buvo uždaryta daugelis mokyklų ir darželių; be to, kitą savaitę šalies mokymo įstaigos neveiks dėl artėjančių visuotinių rinkimų.

Italai taip pat piktinasi sutrikusiu traukinių eismu, nes geležinkelių darbuotojai dėl technikos stygiaus turi valyti sniegą ir ledą rankomis.

Antradienį paryčiais buvo uždarytas Neapolio oro uostas, o dėl apledėjusių kelių nevažinėjo miesto viešasis transportas. O štai Romoje šiek tiek atšilo, todėl trečiadienį sostinės mokyklos jau turėjo būti atidarytos.

Rusijos dujų gigantė „Gazprom“ pranešė, kad per pastarąsias šešias dienas eksportavo į šąlančią Europą rekordinį dujų kiekį; pirmadienį europiečiams buvo pristatyta 667 mln. kubinių metrų dujų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (134)