Laikraštis remiasi JAV teisėsaugos institucijų atstovų, kurie susipažinę su I. Todaševo žūties tyrimu, parodymais. I. Todaševas pažinojo brolius Tamerlaną ir Džocharą Carnajevus, kurie laikomi balandžio 15 dieną Bostono maratone įvykdyto teroro išpuolio organizatoriais.

I. Todaševas, amerikiečių spaudos duomenimis, JAV teisėtai gyvenęs nuo 2008 metų, buvo nušautas per apklausą gegužės 22 dieną.

ITAR-TASS nurodo, kad apklausą vykdė FTB ir Masačusetso valstijos, kurios administracinis centras yra Bostonas, policijos atstovai.

Su vyresniuoju Carnajevu – 26 metų Tamerlanu, nušautu per susišaudymą su policija praėjus kelioms dienoms po sprogimų Bostone – I. Todaševas, kiek yra žinoma, susipažino mišrių kovos menų užsiėmimuose.

Iškart po I. Todaševo nužudymo FTB išplatino pranešimą, kad jis puolė apklausą vykdžiusius pareigūnus. FTB atstovas esą buvo priverstas šauti savigynos tikslais, mat jis patyrė sužalojimus, dėl kurių vėliau buvo išvežtas į ligoninę.

Taip pat buvo tvirtinama, kad I. Todaševas puolė pareigūnus peiliu bei bandė iš vieno apklausos vykdytojo ištraukti tarnybinį ginklą.

Dabar „The Washington Post“ cituoja anonimiškumą išsaugoti panorusį atsakingų JAV institucijų atstovą, tvirtinantį, kad I. Todaševas, po ilgas valandas trukusios apklausos netekęs savitvardos, viso labo puolė FTB pareigūną ir apvertė tarp jų stovėjusį stalą. Šaltinis pažymėjo, kad I. Todaševas neturėjo nei pistoleto, nei peilio. O FTB agento žaizdas šaltiniai teisėsaugos institucijose leidiniui „The Washington Post“ apibūdino kaip įdrėskimus.

Didžiausia islamo žmogaus teisių gynimo organizacija Jungtinėse Valstijose paragino Teisingumo ministeriją atlikti nepriklausomą tyrimą I. Todaševo žūties aplinkybėms ištirti.