Kartu su „Wagner“ elitu vyko ir asmens sargybiniai

„Netoli Tverės sudužusio samdinių grupuotės „Wagner“ savininko Jevgenijaus Prigožino lėktuvo katastrofos vietoje baigta paieškos operacija, rasti 10 žmonių palaikai“, – teigia Rusijos naujienų agentūra „Interfax“, remdamasi gelbėjimo tarnybomis.

Patikslinama, kad žuvo trys ekipažo nariai, du pilotai ir stiuardesė bei septyni keleiviai.

Be paties J. Prigožino, kartu su juo skrido ir du pavaduotojai. Vienas jų – Dmitrijus Utkinas, vadintas dešiniąja J. Prigožino ranka, tikruoju samdinių grupuotės vadu. Pagal jo pravardę Wagner buvo pavadinta rusų oligarcho suburta privačia samdinių grupuote.

„Telegram“ kanalas „Baza“ patikslino, kas tie kartu su J. Prigožinu skridę ir žuvę lėktuvo keleiviai.

Rusijoje sudužo Jevgenijaus Prigožino lėktuvas

Dmitrijus Utkinas – atsargos papulkininkis, iki 2013 m. tarnavęs karinės žvalgybos GRU specialiosiose pajėgose būrio vadu. Išėjęs į atsargą ir prisijungęs prie J. Prigožino verslo imperijos jis tapo „Wagner“ grupuotės vadu, kuri pavadinta pagal jo šaukinį Wagner.

Valerijus Čekalovas – vienas artimiausių J. Prigožino bendražygių jo verslo imperijoje, kuravęs visus su karyba nesusijusius verslo projektus užsienyje, taip pat rūpinęsis „Wagner“ grupuotės logistiniu aprūpinimu. Kiti šaltiniai nurodo, kad jis buvo atsakingas ir už „Wagner“ saugumo tarnybos darbą.

Jevgenijus Makarianas – „Wagner“ samdinys, šaukiniu Makar. Buvęs policijos apylinkės įgaliotinis, 2016 metais tapęs samdiniu ir kariavęs Sirijoje. Įtrauktas į karo nusikaltėlių tapatybes viešinančios Ukrainos svetainės „Peacemaker“ sąrašus.

Aleksandras Totminas – „Wagner“ samdinys, šaukiniu Tot, Ukrainos svetainės „Peacemaker“ duomenimis, kovojęs Sudane.

„Wagner“ samdiniai

Sergejus Propustinas – „Wagner“ samdinys, šaukiniu Kedras, šaulys granatsvaidininkas. Grupuotėje – nuo 2015 metų, tarnavo antrajame žvalgybos ir šturmo būryje, kurio dažnas kovotojas tapo J. Prigožino asmens sargybiniu. Taip pat figūruojantis Ukrainos svetainės „Peacemaker“ sąrašuose.

Nikolajus Matusejevas – informacijos apie jį nepavyko rasti. Tačiau egzistuoja žmogus panašia pavarde – Nikolajus Matusevičius, nuo 2017 metų tarnavęs samdiniu, kariavęs Sirijoje.

Kalbama apie kitą versiją: bomba galėjo būti paslėpta brangaus vyno dėžėje

„Telegram“ kanalas VČK – OGPU, panašu, turintis šaltinių Rusijos specialiosiose tarnybose ir teisėsaugos institucijose, šį J. Prigožino keleivių sąrašą papildė ir trimis ekipažo nariais.

Teigiama, jog žuvo orlaivio vadas Aleksejus Levšinas, antrasis pilotas Rustamas Karimovas ir stiuardesė Kristina Raspopova.

Remiantis įvykio vietoje dirbančiais pareigūnais VČK – OGPU teigia, jog iš Maskvos atvyksta ekspertai, o katastrofos vietoje dirba išminuotojai.

Rusijoje sudužo Jevgenijaus Prigožino lėktuvas

Nors pradžioje teigta, kad lėktuvas, kuriuo skrido J. Prigožinas, buvo numuštas panaudojus dvi raketas „S-300“, pastaruoju metu vis plačiau aptarinėjama versija, esą jame galėjo būti padėta bomba.

Esą prieš skrydį į Rusiją paskutinę akimirką į lėktuvą buvo pakrauta tam tikra dovana – dėžė brangaus vyno, todėl aiškinamasi, ar joje negalėjo būti paslėptas sprogmuo.

VČK – OGPU šaltinio duomenimis, prieš pakraunant šią dėžę lėktuvas buvo itin kruopščiai apžiūrėtas, sprogmenų paieškai naudoti šunys.

Pastaruoju metu rusiškuose informacijos kanaluose pasirodė prielaidų, jog iš Afrikos į Maskvą J. Prigožinas skrido siekdamas apsaugoti savo verslo interesus. Esą Rusijos karinės žvalgybos vadovai nusprendė Afrikos šalyse samdinius pakeisti savo kariais, suformuoti apie 20 tūkst. kovotojų grupę, o tam itin priešinosi J. Prigožinas.

„Wagner“ samdiniai Baltarusijoje
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)