„Pasaulis labiausiai skriaudžia moteris ir mergaites“, - teigiama „Plan International“ ir „Overseas Development Institute“ parengtame dokumente.

Sulėtėjęs ekonomikos augimas padidino naujagimių mergaičių mirtingumą, be to, vis daugiau moterų patiria prievartą ar badauja, tvirtina specialistai.

Pranešama, kad, situacijai nepasikeitus, ji niekais pavers pastarųjų metų pastangas siekiant Tūkstantmečio vystymosi tikslų (TVT) įgyvendinimo.

„Per paskutinius penkerius metus pasiektas progresas labai trapus“, - „BBC News“ sakė vaikų teisių gynimo organizacijos „Plan International“ vadovas Nigelas Chapmanas.

„Tai šokiruoja, nes nemanau, kad kas nors tai pastebi“, - tvirtina N. Chapmanas ir paaiškina, jog visos problemos prasidėjo tada, kai mergaitės buvo vos gimusios.

„Mergaitės – pati didžiausia ir labiausiai į šalį nustumta socialinė grupė visame pasaulyje“, - tvirtina „Plan International“ vadovas, kuris yra ir vienas iš ataskaitos autorių.

Skaičius ką tik naujagimių mergaičių, mirusių ekonomikai pradėjus lėtėti, augo net penkis kartus sparčiau nei mirusių naujagimių berniukų skaičius.

Taigi ekonomikos augimo sulėtėjimas 1 proc. naujagimių mergaičių mirtingumą padidina iki 7,4 mirties tūkstančiui gimimų. Berniukų atveju šis skaičius siekia 1,5 mirties tūkstančiui atvejų, sako N. Chapmanas, pateikdamas Pasaulio banko 59 šalyje atlikto tyrimo rezultatus.

„Tai pats akivaizdžiausias augančio skurdo daromos žalos įrodymas“, - tvirtina „Plan International“ vadovas.

Tyrimo autoriai, kurie savo darbe rėmėsi duomenimis iš įvairiausių šaltinių (pradedant moksliniais tyrimais ir baigiant Pasaulio banko parengtais dokumentais), pažymi, jog informacijos, surinktos siekiant įvertinti padarinius remiantis lyties veiksniu, vis dar trūksta.

„Tačiau iš mūsų turimų duomenų galima daryti išvadą, jog mergaitės ir jaunos moterys ekonominio nestabilumo ir streso metu atsiduriame didžiausiame pavojuje“, - teigiama dokumente.

Ekonomikos augimo tempams ir toliau neaugant, o skurdui ir toliau plečiantis, mergaites tėvai dažnai atsiima iš mokyklų, teigia specialistai. Štai šį teiginį įrodantys skaičiai: pradinį išsilavinimą įgijusių mergaičių skaičius prasidėjus ekonomikos krizei smuko 29 proc., o berniukų – 22 proc.

Dauguma mergaičių pradeda nebelankyti mokyklos, kad galėtų padėti namuose, nes jų motinoms tenka daugiau dirbti, o pinigų vis tiek trūksta, konstatuoja specialistai.