„TSN.Tižden“ žurnalistai nustatė, jog prezidento lėktuvas, kuriuo jis spruko iš Kijevo, tikrai atskrido į Maskvą. Tokią informaciją patvirtino Vnukovo oro uosto, kur dabar laikomi du prezidento sraigtasparniai ir lėktuvas, darbuotojai. Be to, pasirodo, jog minėtajam transportui Ukrainos pareigūnai leidimą pakilti iš oro uosto Donecke buvo suteikę jau kovo viduryje, skelbia UNIAN.

Gali būti, jog iš tikrųjų buvusio prezidento niekas nepersekiojo ir neketino persekioti – tad priežasties bėgti nebuvo. Dar vasario pabaigoje, kai Kijeve buvo skaičiuojami nužudyti Maidano aktyvistai, V. Janukovyčius kartu su 21 apsauginiu dviem sraigtasparniais nuvyko į Charkovą, kur vyko Regionų partijos suvažiavimas.

Charkovo oro uoste jis pasirodė vasario 22-osios naktį ir patraukė tiesiai į prezidento rezidenciją – slaptą objektą, apsuptą miškų. Aptarnaujantis personalas apie prezidento atvykimą sužinojo likus dviem valandoms – jiems nurodyta viską paruošti, o patiems pasišalinti. Ten Ukrainos prezidentas pernakvojo ir po pietų su palyda išvyko į oro uostą. Jau po valandos (vasario 22 dienos 16 val.) buvęs šalies vadovas su komanda nusileido Donecke. Kelionės tikslas buvo pasiekti reaktyvinį lėktuvą „Falcon“ ir sprukti į Maskvą.

Tą akimirką nutiko kai kas netikėto – lėktuvui neleista pakilti, esą pritrūko reikiamų dokumentų. Tačiau ir tada V. Janukovyčiaus sustabdyti nepavyko.

Kaip pasakoja liudininkai, išsigandęs nušalintas prezidentas sulaukė transporto ir skubiai išvyko slėptis pas Rinatą Achmetovą. Kitą dieną iš verslininko rezidencijos V. Janukovyčius išvyko Mariupolio kryptimi.

Tai pati paslaptingiausia nušalinto prezidento pabėgimo maršruto atkarpa, nes kelionės tikslas buvo paprastas plynas laukas. Liudininkai pasakoja, jog ten suvažiavo daug itin prabangių automobilių, nusileido du iki šiol neatpažinti sraigtasparniai.

Kalbama, jog V. Janukovyčius su dviem sūnumis sėdo į vieną iš sraigtasparnių ir išskrido – tačiau po kelių valandų grįžo. Būtent tą akimirką buvęs prezidentas ir priėmė sprendimą per Krymą bėgti į Maskvą – atsisveikino su vyresniuoju sūnumi Aleksandru (pastarasis išvyko į Luhanską). Vietiniai tvirtina, jog A. Janukovyčius ten slapstosi iki šiol. Toliau pabėgimo planui ėmėsi vadovauti apsaugos vadovas Kobzaris.

Vienas iš buvusių Ukrainos gynybos valdybos pareigūnų sakė, jog V. Janukovyčiui buvo leista palikti Ukrainą: „Arba jie paprasčiausiai nežinojo, ką su juo daryti... Nuskambėjo 2,5 mlrd. suma.. Vyko derybos, tačiau aš tų pinigų nemačiau“.

V. Janukovyčius iš Jaltos pajudėjo tiesiai į Rusiją. Jo kortežą sudarė trys automobiliai, kurie galėjo ramiai pasiekti Sevastopolį, niekas jų nei nemėgino sustabdyti – esą pareigūnai neturėjo teisės sulaikyti teisėtai pareigas einantį prezidentą.

Iki vidurnakčio likus maždaug pusvalandžiui, Ukrainos prezidentą pasitiko Rusijos jūrų pėstininkai, palydėjo jį į desantinį katerį ir jau po paros V. Janukovyčius priartėjo prie Rusijos krantų. Paaiškėjo, jog kovo 12-19 dienomis V. Janukovyčiui priklausantys lėktuvai pakilo iš Donecko oro uosto ir išskrido į Europą. Lėktuvas „Falcon 900“ išskrido į Prancūziją techninei apžiūrai, o du sraigtasparniai „Agusta 139“ atsidūrė Šveicarijoje.

Kovo pabaigoje visi minėtieji lėktuvai išskrido į Maskvą. Iki šiol nerastas atsakymas į klausimą, kodėl oro transporto priemonėms, kainuojančioms dešimtis milijonų dolerių ir esančioms akivaizdžiu daiktiniu V. Janukovyčiaus pabėgimo įrodymu, leista išskristi iš Ukrainos.

Pateikiame vieną iš ankstesnių jo interviu: