„Deja, po Minsko susitarimo (ketvirtadienį) Rusijos puolimas reikšmingai sustiprėjo. Tebemanome, kad tai sutarčiai gresia didelis pavojus“, – nurodė jis per susitikimą su Vengrijos premjeru Viktoru Orbanu.

JAV: Rusija į Ukrainą gabena tankus ir raketines sistemas

Jungtinės Valstijos turi nepaneigiamą informaciją, kad per pastarąsias kelias dienas Rusija į Ukrainą gabena tankus ir raketines sistemas. Apie tai pranešė JAV valstybės departamento atstovė Jen Psaki, paskelbė ukrinform.

Rusų daliniai prie sienos su Ukraina „rengia stambią ginkluotės partiją prorusiškoms pajėgoms, kariaujančioms Ukrainos rytuose“, sakė Valstybės departamento atstovė. „Tai akivaizdžiai prieštarauja susitarimams, kurie buvo pasiekti šią savaitę“, - Psaki pabrėžė, kad tai kertasi ir su susitarimais, pasirašytais rugsėjį.

Be to, ji atkreipė dėmesį į tai, kad toliau puolamos ukrainiečių pajėgos prie Delibasovo, tęsiamas artilerijos ir raketinis apšaudymas.

„Mes įsitikinę, kad tai rusiškos karinės sistemos, ne separatistų. Be to, rusų kariškiai įrengė priešlėktuvinės gynybos sisteas prie Debalcevo. Mes taip pat įsitikinę, kad tai būtent rusiškos sistemos“, - pabrėžė Psaki.

Debalcevėje apsupti Ukrainos kariai

Penktadienį vakare Ukrainos ministrų kabinete vykusioje spaudos konferencijoje Ukrainos gynybos ministro pavaduotojas Petras Mechedas pranešė, kad separatistams įsakyta užimti Debalcevę iki sekmadienio, vasario 15 d.

„Iki šios dienos, turėdami susitarimus dėl ugnies nutraukimo nuo vasario 15 d. vidurnakčio, teroristai ir Rusijos kariuomenė gavo užduotį iškelti vėliavą Debalcevėje“, - kalbėjo P. Mechedas.

Jo teigimu, tokia pati užduotis iškelta ir dėl Mariupolio, tačiau jei Debalcevėje vyksta nuožmios kovos (P. Mechedo pateikiamais duomenimis, šį rytą miestas buvo atakuotas tris kartus), tai Mariupolį griežtai kontroliuoja Ukrainos kariuomenė, rašo lb.ua.

Taip pat P. Mechedas pranešė, kad, remiantis naujausia informacija, Ukrainos teritorijoje šiuo metu yra daugiau nei 10 tūkst. Rusijos ginkluotųjų pajėgų karių, rašo UNIAN.

Ukrainos kariai Debalcevėje yra apsupti separatistų, kurie blokavo pagrindinius kelius iš miesto į laisvą teritoriją, tačiau, liaudies deputato Semiono Semenčenkos duomenimis, mažesni keliai vis dar prieinami.

„Jokio „katilo“ šalia Debalcevės nėra. Dar kartą kartoju tai, apie ką kalbu jau keletą dienų: priešas kontroliuoja gyvenvietes šalia kelio „Artemivskas-Debalcevė“ ir šalia kelio „Debalcevė-Luhanskoje-Logvinovo-Lozovoje“. Tai yra apsuptis. Ši blokada apsunkina Debalcevėje esančių karių aprūpinimą, sužeistųjų išvežimą. Vis dėlto nėra jokio „katilo“, nes yra daugybė mažesnių kelių, kuriuos kontroliuoja Ukrainos ginkluotosios pajėgos ir Nacionalinė gvardija, todėl aprūpinimas ir sužeistųjų išvežimas vyksta. Vis dėlto nuo to nė kiek nelengviau, o apsuptis bet kurią akimirką, jei nieko nebus daroma, gali virsti „katilu“, - mano S. Semiončenka.

Per mūšius Rytų Ukrainoje praėjusią parą žuvo 11 žmonių

Nepaisant Minsko viršūnių susitikimo rezultatų, smurtas Rytų Ukrainoje tęsiasi. Praėjusią parą čia žuvo mažiausiai 11 žmonių, penktadienį pranešė Ukrainos kariuomenė ir sukilėliai, kuriais remiasi agentūra AFP.

Kariuomenės duomenimis, žuvo 8 kareiviai ir 34 buvo sužeisti. Luhansko valdžia paskelbė, kad per miesto apšaudymą žuvo trys civiliai ir penki buvo sužeisti.

Sekmadienį 0.00 val. Rytų Ukrainoje turėtų įsigalioti paliaubos. Minske vykusiame keturšaliame viršūnių susitikime taip pat sutarta atitraukti sunkiąją ginkluotę ir nustatyti buferinę zoną.

Stipriai apšaudytas Luhanskas

Vasario 12 dienos vakarą „Luhansko liaudies respublikos“ separatistų okupuotas Luhanskas buvo smarkiai apšaudytas.

Nuo ugnies nukentėjo rytinė miesto pusė. Sprogus sviediniui, kilo gaisras netoli trikotažo fabriko „Lutri“, sudegė jo teritorijoje stovėjęs automobilis, skelbia „Informator“.

Per apšaudymą taip pat nukentėjo vienas pieno kombinatas, virtinė gyvenamųjų namų. Turima duomenų, kad žuvo trys civiliai gyventojai.

Sviediniai sprogo ir netoli buvusios turgavietės „Kolos“. Pranešama, kad yra sužeistųjų ir žuvusiųjų. Tačiau informacijos apie jų kiekį nėra.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3080)