„Prieš keletą savaičių su juo kalbėjomės apie tai, kokie turėtų būti Ukrainos ir Rusijos santykiai, kaip mes norėtume juos matyti. Borisas pareiškė, kad privalo paskelbti neginčijamus įrodymus apie Rusijos karines pajėgas Ukrainoje. Kažkas to labai bijojo ir jį nužudė“, – sako P. Porošenka.

Ukrainos prezidentas pridūrė, kad B. Nemcovas buvo tikras Ukrainos draugas ir didelis Rusijos patriotas, žmogus, kuris tartum tiltas jungė šias dvi valstybes, mėgino kurti tokius Ukrainos ir Rusijos santykius, kokių norėtų ukrainiečiai. Pasak P. Porošenkos, B. Nemcovas – nuoširdžiai ir su pagarba į Ukrainą žiūrinčio ruso simbolis, politikas, kuris kovojo ir atidavė viską tam, kad apsaugotų laisvę.

„Kovo pirmąją jis turėjo žygiuoti daugiatūkstantinės minios priekyje, parodydamas, kad egzistuoja ir kitokia Rusija, kuri myli Ukrainą, gerbia žmogaus teises, kuriai laisvė nėra tik tuščias žodis. Jis buvo pasiruošęs atiduoti savo gyvybę dėl laisvės ir demokratijos“, – B. Nemcovą prisimena P. Porošenka.

Maskva skelbia B. Nemcovo nužudymo versijas: viskas kruopščiai suplanuota

Šeštadienio naktį Maskvos centre žiauriai nužudyto B. Nemcovo advokatas Vadimas Prochorovas Rusijos žiniasklaidai kalbėjo, kad pastarosiomis savaitėmis socialiniuose tinkluose Kremliaus kritikas sulaukė grasinimų susidoroti.

Savo ruožtu šeštadienį Maskvos tyrėjai paskelbė tikrinantys kelias pagrindines nusikaltimo versijas: politinę provokaciją, islamo ekstremistų pėdsaką, įvykius Ukrainoje, taip pat ir komercinę veiklą.

Maskva skelbia nužudymo versijas: viskas kruopščiai suplanuota

Rusijos opozicijos lyderio Boriso Nemcovo nužudymas buvo kruopščiai parengtas, pareiškė šeštadienį tyrėjai, atkreipę dėmesį į panaudoto ginklo pobūdį ir žudikų informuotumą apie politiko judėjimą.

„Kad nusikaltimas buvo kruopščiai suplanuotas, nekyla jokių abejonių, kaip ir vieta, parinkta nužudymui. Tyrimo duomenimis Borisas Nemcovas su kompanione ėjo į savo butą, kuris yra netoli įvykio vietos. Ir akivaizdu, kad šio nusikaltimo organizatoriai ir vykdytojai buvo informuoti apie galimą maršrutą“, – sakė Tardymų komiteto atstovas Vladimiras Markinas.

Pasak jo, tyrėjai tikrina kelias pagrindines nusikaltimo versijas: politinę provokaciją, islamo ekstremistų pėdsaką, įvykius Ukrainoje, taip pat ir komercinę veiklą.

„Šiuo metu tyrimas nagrinėja kelias versijas: nužudymą kaip provokaciją politinei padėčiai destabilizuoti šalyje; Nemcovo asmenybė galėjo tapti savotiška sakraline auka tiems, kurie nesibodi jokiais metodas savo politiniams tikslams siekti“, – pažymėjo V.Markinas.

Islamo ekstremistų versija susidomėta todėl, kad „tyrėjai turi duomenų, jog B.Nemcovui buvo grasinta dėl jo požiūrio į žurnalo „Charlie Hebdo“ karikatūristų sušaudymą Paryžiuje“, sakė V.Markinas.

Anot jo, tikrinama ir „versija, susijusi su Ukrainos įvykiais“. „Ne paslaptis, kad abiejose konflikto pusėse esama labai radikalių personažų, kurie nepavaldūs jokiai valdžiai“, – sakė jis ir pridūrė, kad neatmetamos ir kitos versijos, kaip komercinė veikla, asmeninė neapykanta ir kitos buitinės versijos.

Nustatyta, kad B.Nemcovą lydėjo modelis 23-ejų Ana Durickaja, Ukrainos pilietė, kuri yra nužudymo liudininkė. Pasak REN TV, jiedu draugavo jau apie ketverius metus.

Mergina sakė teisėsaugininkams, kad B.Nemcovą nušovė iš balto automobilio iššokęs vyriškis.

Tyrėjai neatmeta ir pavydo versijos.

Įtariamųjų nėra

Su nužudymo tyrimo eiga susipažinęs „Interfaks“ šaltinis šeštadienį vasario 28 d. kalbėjo, kad artėjant antikriziniam maršui B. Nemcovas buvo atsidūręs „institucijų akiratyje“, todėl yra šansų atskleisti šį nusikaltimą sekant šviežiais pėdsakais. Taip pat šaltinis patvirtino, įtariamųjų šiuo metu nėra, ta2iau jau rastas automobilis, kuriuo  iš įvykio vietos spruko žudikai. 

„Nemcovas buvo gerai žinomas asmuo, jis buvo atsidūręs teisėsaugininkų akiratyje, ypač prieš artėjantį kovo 1 d. maršą“, - patikino šaltinis pridurdamas, kad teisėsaugininkai turi visas galimybes operatyviai atskleisti šį nusikaltimą, sekdami šviežiais pėdsakais. 

Vis dėlto „Interfaks“ šaltinis pripažino, kad šiuo metu konkrečių įtariamųjų nėra.

Automobilis, kuriuo, kaip įtariama, spruko B. Nemcovą nuždęs asmuo

Opozicija: atsakomybė krenta ant V. Putino pečių

Kaip praneša CNN, tiek aktyvistas Ilja Jašinas, tiek ir šachmatininkas Gary Kasparovas mano, kad atsakomybė dėl šios žmogžudystės gula ant Rusijos prezidento Vladimiro Putino ir jo rėmėjų pečių. 

Nors B. Nemcovas pastaruoju metu sulaukė grasinimų, vis dėlto, kaip teigia su Rusijos politika susijusiomis temomis rašanti Julia Ioffe iš „The New York Times“, B. Nemcovas nenorėjo asmens sargybinių palydos. 

„Tai – akivaizdus drąsos įrodymas“, - patikino J. Ioffe. „Kaip reakciją į tai matome akivaizdžios baimės įrodymus. Žmonės opozicijoje netikės niekuo, ką sakys Kremlius dėl to, kas tai padarė. Jie vertina tai kaip tiesioginę jiems siunčiamą žinią. Kremliaus fone gulintį B. Nemcovo kūną jie suvokia kaip tiesioginę jiems siunčiamą žinią“, - samprotavo J. Ieffe. 

„Akivaizdu, kad tai – politinė žmogžudystė. Nėra jokių abejonių, kad tai – užsakomoji žmogžudystė“, - patikino aktyvistas I. Jašinas. „Nežinau, kas nužudė Borisą, tačiau žinau, kad dėl to atsakinga valdžia ir asmeniškai Putinas. Jie nuolatos kursto neapykantą tiems, kad jų neremia ir mąsto kitaip“, - pridūrė jis. 

Interviu rusų laikraščiui „Sobesednik“ praėjusį mėnesį pats B. Nemcovas pripažino, kad šiek tiek nerimauja, kad jo mamos baimės, kad V. Putinas gali jį nužudyti, nėra iš piršto laužtos.
„Vis dėlto aš nebijau jo taip stipriai. Jei bijočiau, nevadovaučiau opozicinei partijai ir nedaryčiau to, ką dabar darau“, - tada kalbėjo B. Nemcovas. 

Šachmatininkas G. Kasparovas savo ruožtu teigia, kad kaltė dėl šios žmogžudystės gula ant V. Putino pečių, net jei jis tame tiesiogiai ir nedalyvavo. 

„Esmė ne tame, ar Putinas įsakė nužudyti Borisą Nemcovą, esminė yra V. Putino diktatūra. 24/7 skleidžiama propaganda apie valstybės priešus“, - socialiniame tinkle „Tweeter“ rašo G. Kasparovas. 

„Putino kuriamoje neapykantos ir smurto atmosferoje tiek užsienyje, tiek ir Rusijoje kraujo praliejimas – tai būtina lojalumo demonstravimo sąlyga, siekiant parodyti, kad priklausai tai pačiai komandai“, - pridūrė jis. 

Rusijos žiniasklaidoje – ir neįtikimos nužudymo versijos

Rusijos žiniasklaida pateikia įvairias B. Nemcovo nužudymo versijas. Pasak lifenews.ru, tyrėjai turi tris pagrindines politiko nužudymo versijas. Tai gali būti kerštas už jo draugės abortą: šaltiniai teigia, kad Ana Durickaja neva neseniai skrido į Šveicariją darytis aborto. Kitos versijos teigia, kad B. Nemcovo nužudymo motyvas – pinigai, kuriuos politikas gaudavo iš užsienio rėmėjų.

Kaip cituodamas „Interfax“ skelbia newsru.com, Rusijos tyrimų komitetas tiria keletą galimų nužudymo versijų: tai gali būti provokacija siekiant destabilizuoti esamą politinę situaciją, gali būti sąsajų su musulmonų ekstremistais, taip pat nagrinėjama „versija, susijusi su Ukrainos įvykiais“. Neatmetamos ir versijos, susijusios su verslo veikla ir asmeniniais nesutarimais.

Siunčia siaubingą žinią

V. Putino kritikams praeityje jau teko patirti skaudžių netekčių. 

2014 m. Maskvos teisme nuosprendis paskelbtas penkiems asmenims, kurie pripažinti kaltais dėl 2006 m. įvykdyto aršiai Kremlių kritikavusios žurnalistės Anos Politkovskajos nužudymo. 

V. Putiną korupcija kaltinusiam oligarchui Michailui Chodorkovskiui kalėjime ir darbo stovyklose teko praleisti 10 metų. 

Rusijos valstybines žvalgybos tarnybas apkaltinęs valstybės perversmo tam, kad V. Putinas atsidurtų valdžioje, suorganizavimu rusų šnipas Aleksandras Litvinenka 2006 m. Londone buvo nunuodytas mirtina radioaktyvaus polonio doze. Iki šiol A. Litvinenkos žudikas nėra rastas. 

„Tai – naujausi svarbių asmenų nužudymo atvejai, kuriuos Rusijos valdžia įvykdė per pastaruosius kelerius metus“, - patikino „Kremlin Rising“ knygos autorius Peteris Bakeris. „Kol kas mes nežinome, kas ir kodėl tai padarė, tačiau tai neabejotinai siunčia siaubingą žinią žmonėms, kurie kovoja, kaip kovojo B. Nemcovas“, - samprotavo jis. 

P. Bakeris mano, kad ši žmogžudystė nebūtinai yra politinė. 

„Rusijoje visur vyrauja daugiasluoksniškumas, kurio nematome“, - patikino jis.
Vis dėlto, anot P. Bakerio, net jei B. Nemcovo nužudymas ir nėra politinis, jis neabejotinai turės politinių padarinių.

EESRK pirmininkas: B. Nemcovo nužudymas – nerimą keliantis signalas visuomenei

Boriso Nemcovo nužudymas yra itin didelį nerimą keliantis faktas, rodantis, kad visuomenė serga, mano Europos ekonomikos ir socialinių reikalų komiteto (EESRK) pirmininkas Henri Malosse'as.

„Smurtą gimdo ir Rusijoje, ir čia, pas mus, viešpataujantis didelės įtampos klimatas, tai palanki terpė tokio pobūdžio aktams, kad ir kokios būtų jų priežastys. Tai dar vienas itin didelį nerimą keliantis ženklas, kad įtampa, kurią didina viena ir kita šalis, skatina konfrontaciją ir smurtą visuomenėje tarp opozicijos ir vyriausybės, ir tarp šalių“, – šeštadienį Briuselyje sakė jis.

H.Malosse'o nuomone, minimas nusikaltimas reiškia „ekstremizmo ir nedemokratinės sistemos atgimimą“.

„Borisas Nemcovas, su kuriuo man yra tekę susitikti, nepriklausomai nuo savo privalumų ar trūkumų, buvo matoma persona opozicijoje ir toks politinio lyderio nužudymas gatvėje Maskvos, Paryžiaus ar bet kurio kito miesto centre yra sergančios visuomenės požymis. Man tai kelia didelį nerimą ir aš manau, kad Rusijos visuomenė turi užduoti sau daug klausimų dėl šios žmogžudystės ir to, kaip galima taikstytis su tokia itin pavojinga prievarta“, – pažymėjo H.Malosse'as.

EESRK – Europos Sąjungos (ES) patariamojo organo – pirmininko nuomone, „tai visuomet labai tragiška ... šaliai, kurioje gali štai šitaip žudyti“.

„Tai liūdna. Ir tai verčia mus susimąstyti, taip pat ir (dėl to), kokia informacija mes keičiamės visuomenėje. Joje neretai būna neapykantos žinia, tai veda prie prievartos ir tai negali nekelti nerimo“, – pridūrė jis.

Ragina V. Putiną užtikrinti B. Nemcovo žudikų atskleidimą

Vokietijos kanclerė Angela Merkel šeštadienį pasmerkė Rusijos opozicijos lyderio Boriso Nemcovo „bailų nužudymą“ ir paragino prezidentą Vladimirą Putiną patraukti kaltininkus atsakomybėn.

A.Merkel reikalauja, kad V.Putinas „asmeniškai užtikrintų, jog šis nužudymas būtų atskleistas ir jo vykdytojai būtų patraukti atsakomybėn“, – sakoma kanclerės tarnybos pareiškime.

Spruko baltu automobiliu

Naujienų agentūra „Interfax“, remdamasi neįvardintu šaltiniu teisėsaugoje skelbia, kad policijai pavyko identifikuoti automobilį, kuriuo spruko B. Nemcovo žudikas. 

Šaltinio teigimu, tai „Ford“ markės automobilis, „Focus“ arba „Mondeo“. Automobilio šiuo metu ieško policija. Anksčiau žiniasklaidoje pasirodė pranešimų, jog nusikaltimą užfiksavo šalia Kremliaus esančios vaizdo stebėjimo kameros. 

B.Nemcovas penktadienį vakare nušautas Maskvos centre. Pirminiais duomenimis, prie B.Nemcovo privažiavo baltas automobilis, iš kurio buvo paleisti keturi šūviai, po to mašina dingo.

B.Nemcovas nužudytas prieš pat didelį opozicijos mitingą, kuris planuojamas kovo 1 dieną, sekmadienį.

Policija apie šaudymą ant Didžiojo Moskvorecko tilto pranešimą gavo penktadienį 23 val. 38 min. Maskvos (22 val. 38 min. Lietuvos) laiku.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6543)