Patriarchas Kirilas Kalėdų sveikinime į šį klausimą atkreipė ypatingą dėmesį ir parėmė drauge su įstatymu paskelbtus V.Putino pažadus, kad Rusija pati pasirūpins saviškiais.

"Labai svarbu mūsų žmonėms įsivaikinti našlaičius savo šeimose, su džiaugsmu ir ypatingu dėkingumo Dievui jausmu, suteikti jiems ne tik prieglobstį ir ugdymą, bet ir savo meilę", - sakė patriarchas.

Minimą įstatymą, kuris papiktino liberalus ir vaikų teisių gynėjus, V.Putinas pasirašė gruodžio 28 dieną, reaguodamas į JAV įstatymą, kuriuo siekiama nubausti žmogaus teisių pažeidėjus Rusijoje ir kuris, pasak Kremliaus vadovo, nuodija šalių santykius.

Rusų įstatymo kritikai sako, kad perpildytuose ir nemažai problemų turinčiuose vaikų namuose gyvenančių vaikų gerovė tapo V.Putino politinių manevrų įkaite ir kad sumažėjo tų vaikų galimybės rasti mylinčią šeimą ir namus ar reikiamą medicininę priežiūrą.

Rusų šeimų įsivaikinamų vaikų skaičius yra nuosaikus, pavyzdžiui, 2011 metais Rusijoje buvo įsivaikinta maždaug 7,4 tūkst. vaikų, o užsieniečių šeimos įsivaikino 3,4 tūkst. rusų vaikų, kurių beveik tūkstantį įsivaikino amerikiečiai.

Pasirašydamas įstatymą, V.Putinas atkartojo rusų parlamentarų argumentus, kad tėvus amerikiečius, kurie buvo kaltinami Rusijoje gimusių įvaikių išnaudojimu, JAV teismai ir teisėsaugos pareigūnai vertino pernelyg atlaidžiai.

Prezidentas taip pat pasirašė įsaką, kuriuo nurodoma gerinti Rusijos našlaičių priežiūrą, ir apeliavo į patriotizmą, sakydamas, kad rusų pareiga yra rūpintis socialiai nuskriaustais šalies vaikais.

Kirilas prie šios žinios pridėjo religinį aspektą. Jis sakė: "Viešpats sako Savo sekėjams, kad jeigu jie nori patekti į Dievo karalystę, privalo ... dalytis savo galimybėmis su vargstančiaisiais, pirmiausia - invalidais, pagyvenusiais žmonėmis ir vaikais".

"Leiskite mažutėlius ir nedrauskite jiems ateiti pas mane", - sako Viešpats. Šie Jo žodžiai turėtų ... priversti mus suprasti, kokie svarbūs yra vaikai Dievo akyse", - sakė patriarchas.

"Mums švenčiant Kalėdas norėčiau kreiptis į visus su prašymu: jeigu galite žengti šį svarbų gyvenimo žingsnį dėl vaikų įsivaikinimo, našlaičių rėmimo, ženkite, - sakė jis. - Mūsų šalyje neturėtų būti našlaičių".

Rusijoje našlaičiais laikoma daugiau kaip 650 tūkst. vaikų, tarp jų - tie, kuriuos paliko tėvai ar kurių tėvams buvo atimtos teisės į juos. Iš tų vaikų 110 tūkst. 2011 metais gyveno valstybinėse institucijose, rodo oficialūs skaičiai.

Daugiau kaip trys ketvirtadaliai rusų laiko save ortodoksais, bet cerkvėse reguliariai lankosi daug mažiau žmonių, nors po komunistinės Sovietų Sąjungos žlugimo religija vėl įgavo didesnę reikšmę.

Rusijos Ortodoksų Bažnyčia naudojasi Julijaus kalendoriumi ir Kalėdas švenčia sausio 7 dieną.

Kirilo vadovaujamos vidurnakčio pamaldos Maskvos Kristaus Išganytojo katedroje buvo tiesiogiai transliuojamos per valstybinę televiziją, kuri taip pat parodė, kaip V.Putinas - buvęs KGB karininkas, kuris palaiko glaudžius ryšius su Bažnyčia, - dalyvavo Kalėdų pamaldose Trejybės ir Šv.Jurgio moterų vienuolyne Rusijos pietuose esančiame Sočyje.